Nickerie.Net, woensdag 07 december 2016


Elf jaar cel voor 'rechterhand' Dino Bouterse in drugssmokkel

Een Surinamer die gezien werd als de 'rechterhand' van Dino Bouterse in een plan om grote hoeveelheden cocaïne naar de Verenigde Staten te smokkelen, is dinsdag in Manhattan tot elf jaar en drie maanden gevangenisstraf veroordeeld. Edmund Muntslag (33) werd gearresteerd na een Amerikaanse undercoveroperatie tegen Dino Bouterse.

fotoEdmund Muntslag (Foto:US Attorney's Office, Southern District of New York)

De zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse kreeg een jaar geleden zestien jaar en drie maanden, nadat hij schuld had bekend op de aanklacht dat hij de Libanese paramilitaire groep Hezbollah voor 2 miljoen dollar een basis in zijn land had aangeboden.

Volgens de Amerikaanse aanklagers wilden Bouterse junior en Muntslag zogenaamde Mexicaanse drugskartelleden helpen grote hoeveelheden cocaïne naar de VS te smokkelen. In werkelijkheid waren de 'Mexicanen' informanten van de Amerikaanse narcoticadienst DEA.

Dino Bouterse was toentertijd hoofd van de contraterrorisme-eenheid in Suriname. Muntslag noemde hij zijn 'rechterhand'.

Bouterse werd in augustus 2013 opgepakt in Panama, waar hij met DEA-agenten die zich als vertegenwoordigers van Hezbollah voordeden een wapendeal besprak. Muntslag werd enkele dagen later gearresteerd in Trinidad en twee jaar later uitgeleverd aan de VS.


Archief (Starnieuws 24 maart 2016)

Amerikaanse autoriteiten: Edmund Muntslag schuldig

 Edmund Muntslag riskeert een minimale straf van tien jaar in de gevangenis, maar kan ook levenslang achter de tralies verdwijnen. Een federale jury in het Amerikaanse Manhattan heeft hem dinsdag schuldig bevonden aan samenzwering om cocaïne te smokkelen naar de Verenigde Staten (VS).

http://2.bp.blogspot.com/-rouCecxYQhc/VcOzmD3yL-I/AAAAAAAAXDE/SJIouzy-J5k/s1600/Muntslag-Edmund.jpgAmerikaanse autoriteiten zien Muntslag als de rechterhand van Dino Bouterse, die een jaar geleden is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16¼ jaar. De 32-jarige Muntslag is in Trinidad en Tobago gearresteerd na een geheime operatie van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) die was gericht tegen Dino Bouterse, de zoon van president Desi Bouterse.

Cesar Castro, de advocaat van Muntslag, zegt dat zijn cliënt van plan is om in beroep te gaan tegen het vonnis. Muntslag heeft bijna een jaar gevochten tegen zijn uitlevering aan de VS.

Dino Bouterse (43) heeft door toe te geven dat hij probeerde de Libanese paramilitaire groepering Hezbollah een basis in Suriname te bieden, strafvermindering gehad. Niet levenslang, maar 16¼ jaar. De aanklagers zeggen dat Dino Bouterse en Muntslag in 2013 probeerden mensen –die zich voordeden als leden van Mexicaanse drugskartels- te helpen om miljoenen dollars aan cocaïne in de VS te krijgen. De ‘leden van de Mexicaanse drugskartels’ waren in werkelijkheid informanten van de DEA.

Op dat moment was Dino Bouterse, hoofd van een contra-terrorisme-eenheid (CTU) in Suriname, terwijl Muntslag als zijn ‘rechterhand’ fungeerde, zijn ‘partner-in-crime’, zei de Amerikaanse assistent aanklager Andrew Defilippis in zijn openingstoespraak. "Muntslag en de zoon van de president waren corrupt tot in de kern," zei Defilippis. "Ze gebruikten hun macht en status in Suriname om cocaïne te verhandelen en hun eigen zakken te spekken." Vanuit de leiding van CTU en door de president is steeds ontkend dat Dino de leiding had van deze eenheid.

In juli 2013 heeft Muntslag bij wijze van proef, tien kilo cocaïne op een commerciële vlucht van Suriname naar Trinidad gesmokkeld, met de bedoeling dat de drugs zou worden getransporteerd naar New York voor verkoop, zeiden de aanklagers. Dino Bouterse was intussen met de vermeende kartelleden overeengekomen om een wapendeal met Hezbollah te bespreken, vervolgden de aanklagers.

Tijdens een bijeenkomst in Griekenland met een geheimagent en DEA-bronnen die zich voordeden als Hezbollah-leden, heeft Dino ingestemd om de groep te helpen een cel te vestigen in Suriname. In ruil daarvoor zou Dino US$ 2 miljoen opstrijken. De zoon van president Bouterse is in augustus 2013 in Panama gearresteerd, waar hij de vermeende overeenkomst met de ‘Hezbollah-leden’ zou bespreken.

Een paar dagen daarna is Muntslag in Trinidad gearresteerd, waar hij wachtte op een geheimagent die zich voordeed als een Hezbollah-lid, die hij zou meenemen naar Suriname. Muntslag is in augustus 2015 uitgeleverd aan de VS.

Edmund Muntslag schuldig bevonden

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / ANP 06-12-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics