Nickerie.Net, zaterdag 17 december 2016


Santokhi: ‘Besteding obligatielening corruptiegevoelig’

De obligatielening van 550 miljoen Amerikaanse dollar die de regering eerder dit jaar op de internationaal markt heeft genomen blijft altijd een zorgpunt. Dat zegt VHP- voorzitter Chan Santokhi in gesprek met Suriname Herald. “Nog steeds zwijgt de regering in alle talen om de nodige documenten op tafel te leggen voor het parlement.”

VHP- voorzitter Chan Santokhi  Fotografie Akhiel Mahabier VHP- voorzitter Chan Santokhi

Santokhi zegt dat er gevraagd is naar de overeenkomst die is gesloten met de instellingen die mee hebben gedaan met deze obligatielening. Echter zwijgt de minister van Financiën in alle talen om de gesloten overeenkomst op tafel te leggen, benadrukt de VHP-fractieleider.

“Tot op dit moment is het nog niet duidelijk met wie de regering allemaal in zee is gegaan. Alleen de namen van de Scotiabank en Oppenheimer worden genoemd. We willen weten of het alleen om deze twee instellingen gaat.”

Santokhi zegt dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had aangegeven dat een eerdere lening die genomen was bij de Oppenheimer bestemd was voor Staatsolie die dit in de Newmont deal heeft geinvesteerd. “Wat met deze is gebeurd willen we ook weten.”

Santokhi zegt dat bij de komende begrotingsbehandeling de regering, met name minister Hoefdraad, antwoord zal moeten geven op al deze onduidelijkheden die tot nu toe zijn blijven hangen. “Het beleid van deze regering is een risico. Men blijft bouwen op de goudproductie om de leningen af te lossen.”

De politicus vraagt zich af wat er gaat gebeuren indien de goudprijs blijft dalen. Santokhi zegt dat de belastingbetaler zal moeten opdraaien voor de terugbetaling van de zoveelste lening die de regering neemt. “Het gebruik van het geld is ook niet te controleren, waardoor dit corruptiegevoelig is”, laat Santokhi optekenen.

Raoul Abisoina

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / SR Herald 15-12-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics