Nickerie, Tuesday 18 May 2004  
Streekziekenhuis Nickerie bestaat 45 jaar

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Het Streek Ziekenhuis Nickerie (SZN) bestaat vandaag precies 45 jaar. In verband met de viering is een feestweek georganiseerd. Algemeen directeur drs. Changoer zegt dat het ziekenhuis onder de naam ’s Lands Ziekenhuis Nickerie op Margarethenburg gezondheidszorg aanbood in het district Nickerie. Op 25 juli 1956 werd door zuster Herdigein de eerste steen gelegd voor de bouw van een nieuw ziekenhuis aan de Annastraat. Het nieuwe ziekenhuis met een capaciteit van zestig bedden werd op 15 januari 1959 opgeleverd en had dertien personeelsleden en negen specialisten in dienst. De eerste geneeskundig directeur was A. Treurniet. Hierna werd op 6 december 1988 door de toenmalige Minister van Volksgezondheid Henk Alimahomed een stichting opgericht onder de naam Stichting Streek Ziekenhuis Nickerie. Op 14 januari 1988 werd door Suriname en de IDB het project ondertekend om het SZN voor een bedrag van 7,7 miljoen US dollar te renoveren.

Changoer zegt dat zijn doel is om het ziekenhuis in het westen van Suriname een belangrijk centrum voor medische zorg te laten zijn. Op een adequate manier wordt geprobeerd daaraan invulling te geven. In de afgelopen periode is een groei binnen het ziekenhuis te merken. Daarvóór hebben de activiteiten binnen het SZN door enkele redenen een tijd stil gezeten. In januari 2001 is een nieuw bestuur gekomen onder leiding van de Otto Dewanchand om de ontwikkelingen binnen het ziekenhuis verder ter hand te nemen. Het ziekenhuis begint nu weer te draaien en moet die plaats krijgen, die het in het westen van Suriname verdient, vindt Changoer. Momenteel beschikt het ziekenhuis over alle basisspecialisten en heeft 78 bedden. Op geregelde basis onderhouden specialisten uit Paramaribo pendeldiensten met het SZN. Er zijn ook heel wat buitenlandse specialisten die hun bijdrage leveren. Dr. Kletter, die van 1972 tot 1976 tot een van de specialisten in het ziekenhuis behoorde, is teruggekomen. Sinds drie jaar levert hij weer een belangrijke bijdrage binnen het ziekenhuis. Er is een goeie samenwerking met het Academish Ziekenhuis (AZ).

Changoer wil de samenwerking met andere ziekenhuizen in de komende dagen ook versterken. De mogelijkheden zullen bekeken worden hoe op het internationale vlak samengewerkt kan worden. In de toekomst wil Changoer dat de gemeenschap van Nickerie vertrouwt raakt met het gebeuren van het SZN. De reorganisatie binnen het ziekenhuis wil hij spoedig tegemoet zien. In dat kader is er een project getekend met Nederland voor de automatisering van het hele ziekenhuis. Het SZN is ook bezig te onderhandelen met het Ministerie van Volksgezondheid en het Staatsziekenfonds over de aanpassing van huidige tarieven, zodat de activiteiten binnen het ziekenhuis op een adequate manier voortgezet kunnen worden. In de feestweek zal er onder andere een dankdienst, lezingen, een braderie, een workshop en een gezondheidsloop georganiseerd worden.-.

Bron:  dWT, 15-01-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics