Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Padieboeren steeds wanhopiger door heersende watertekorten

Paramaribo - De padieboeren in het district Nickerie worden steeds wanhopiger, omdat zij vooralsnog geen oplossingen zien voor hun problemen. De situatie is nu verergerd, daar er nog steeds een grote watertekort heerst en de aanplanten in ernstig gevaar worden gebracht.

Foto: Zo zien de kanalen er momenteel uit in Nickerie. Op verschillende plaatsen zijn de kanalen helemaal droog komen te liggen.

De landbouwers zijn continu in weer en wind om zelf naar alternatieven uit te kijken wat hun kosten nog meer de lucht in jaagt. Zowel de SPBA als de polderbesturen zijn de situatie beu daar er tot nog toe niks wordt gedaan om hun noden op een behoorlijke manier op te lossen.Zij vrezen dat de verliezen van dit seizoen veel hoger zullen zijn dan de verliezen geleden in het najaarsoogst van 2003. Toen is de padie ver onder de kostprijs verkocht aan de opkopers. De beleidsvoering van de regering zien zij als nihil, want het lijkt alsof er geen boeren meer bestaan in Suriname zei een zeer gebelgde landbouwer die afkomstig is uit de Corantijnpolder.

Foto2: Op de Hoek van de Bastieweg en Gemaalweg wordt er water overgepompt naar elders. Dit water zal dan weer overgepompt worden naar de rijstarealen.

SPBA-zegsman H.Oemraw zegt dat er steeds beloften worden gedaan maar dat die steeds uitblijven.Hij haalde voor de zoveelste keer aan de kwestie van de compensatie, dat van de ureum en brandstofverlaging. Hij vraagt zich net als de andere boeren af waarom er ook niks wordt gedaan aan de grondhuur beschikkingen.Al deze problemen zijn keer op keer aangekaart maar helaas zonder enig resultaat. Tijdens een afgelegde veldbezoek het afgelopen weekeinde was duidelijk zichtbaar dat het watertekort een ernstig probleem is. Rijstarealen staan nu in bloei maar sterven langzaam af door het watertekort.Ook bestaat er grote kans dat ziektes de verzwakte aanplant kunnen aantasten wat betekent dat er meer chemicaliën gebruikt zullen moeten worden om de aanplant te beschermen voor verdere schade. Uit betrouwbare bronnen heeft de SPBA vernomen dat de generator van Wakay nog niet in orde is en voor reparatie ligt bij Remacon in Paramaribo.

Foto3: Dit is de huidige situatie van het aanvoerkanaal naar Sidoredjo bekeken vanuit het Pompgemaal te Clarapolder. De begroeiing is duidelijk te zien; deze vormt een belemmering voor het water om op adequate manier te stromen naar de ver afgelegen gebieden.Ook is het watertekort duidelijk merkbaar.

Hopelijk wordt deze generator van de week weer geplaatst, waardoor misschien de Wakaypompen weer kunnen werken.Ook werd aan DBS medegedeeld dat deze generator sedert december van het vorig jaar defect is geraakt. Of dit probleem ook aan de LVV-minister is voorgehouden is voor de SPBA een groot vraagteken. Verder willen zij heel graag van de autoriteiten vernemen of er voortaan wel voldoende water zal zijn om in te zaaien. Ook de verstoppingen in de verschillende af-en aanvoerlozingen laten veel te wensen over. De bijdrage welke OW geleverd heeft om de infrastructuur op te schonen is haast niet voldoende.De boeren vervolgen deze werkzaamheden door eigen inzet met de hoop dat zij alsnog stromend water mogen zien stromen naar hun rijstarealen. De boeren die zichzelf zien als de stiefkinderen des lands ,verzoeken de regering Venetiaan alsnog aandacht te besteden aan hun problemen. De boeren die stuk voor stuk erg agressief reageerden lieten ook doorschemeren dat indien er niets gedaan zal worden zij alvast de garantie geven het in mei 2005 zeker kenbaar gemaakt zal worden.

Bron:  Dagblad Suriname, 02-02-2003

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics