Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Familie Hira krijgt deel in beslaggenomen goederen terug

Pritam Hira blijft voortvluchtig

door Fenny Zandgrond

PARAMARIBO— Het bijzondere onderzoeksteam van de Narcotica-brigade in de geruchtmakende Maratakka-drugszaak, heeft vrijdag een deel van de in beslaggenomen goederen van hoofdverdachte Pritam Hira teruggegeven.. Dit gebeurde na afstemming met het Openbaar Ministerie (OM). Het gaat om onder meer een skidder (houtsleep materieel) die in de Koemboesavanne was aangetroffen, een blauwe boot, een defect aggregaat, een water- en dieselpomp, kettingzaag, buitenbanden. Politie Nickerie heeft de spullen reeds overhandigd aan de familie Hira.

Volgens verkregen informatie gaat het om een deel van de goederen, die november vorig jaar bij de operatie van de politie en legereenheden op de houtconcessie waarop Hira actief was, in beslag waren genomen. De spullen waren opgeslagen bij de politie te Wageningen. In een faxbericht, getekend door het hoofd van het onderzoeksteam onder-inspecteur I. Janbahadoer, werd de politie opgedragen de beslagen terug te geven aan de familie van de verdachte Hira. Evenwel werd uitdrukkelijk gesteld dat de overige goederen waaronder een hi-lux pick up, een andere skidder, bulldozer, de twee eenmotorige Cesna-toestellen, aluminium boot en bijbehorende buitenboord motoren niet mogen worden vrijgegeven. Van een betrouwbare bron verneemt de krant dat de teruggave niet gepaard gegaan is met enige geldelijke vergoeding.

Janbahadoer zegt desgevraagd dat de politie zelf besloten heeft de goederen af te staan, en niet na verzoek van de familie. Bij de actie vorig jaar zijn als voorzorgsmaatregel alle spullen die zich op de houtconcessie in het Maratakka-gebied bevonden, meegenomen door de politie. Dit om vernielingen door derden, waarvoor de politie verantwoordelijk zou worden gehouden, te voorkomen. Teruggeven zijn eigendommen die officieel niet van belang zijn voor het onderzoek in de drugszaak. Ook is gebleken dat Hira niet in het bezit is van enige houtconcessie in West-Suriname, en dus illegaal activiteiten ontplooide in het gebied. Ook deze zaak is in onderzoek bij het Openbaar Ministerie.

Voortvluchtig

Advocaat-Generaal (AG) Roy Baidjnath-Panday, bij het OM belast met deze zaak, geeft aan dat het vrijkomen van geconfisqueerde goederen pas kan nadat de zaak bij de rechter komt. Over de Maratakka-zaak zegt de AG dat deze nog in onderzoek is.

Pritam Hira, hoofdverdachte bij het vermoedelijk invliegen van ruim 341 kilo cocaïne, is nog steeds voortvluchtig. Deze houtexploitant wordt beschuldigd van overtreding van de wet op Verdovende Middelen en deelneming aan misdaad in vereniging.Vermoedens bestaan dat hij in buurland Guyana zit. De politionele instituten van Suriname en Guyana houden nauw contact met elkaar in deze drugszaak. Via Interpol is reeds een opsporingsbevel uitgevaardigd en de justitie blijft de zaak verder onderzoeken

 

Bron:  De Ware Tijd, 03-02-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics