Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


SPBA nodigt regeringsdelegatie uit

door Beta Debidien

De rijsthalmen staan in bloei, maar er is geen water voor de korrelvorming.-.NIEUW NICKERIE — De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) heeft vice-president Jules Ajodhia uitgenodigd om in het weekeinde met een regeringsdelegatie naar het district Nickerie te komen. Aanleiding hiertoe is de noodsituatie waarin de rijstsector thans verkeert. De vice-president wordt gevraagd om zich persoonlijk te komen oriënteren, zodat samen met de boerenorganisatie kan worden nagegaan welke maatregelen getroffen moeten worden om enige verlichting te brengen in de ontstane situatie.

Ondervoorzitter Harinanan Oemraw van de SPBA zegt dat de situatie ernstiger is dan men in Paramaribo denkt. De SPBA-voorman heeft voorspeld dat meer dan de helft van de 17.000 hectaren ingezaaide padie niet meer te redden zal zijn als gevolg van de droogte en het te laat in werking stellen van de pompen te Wakay. Hij vreest dat als niet binnen de kortste keren noodvoorzieningen worden getroffen, de verliezen nog zullen toenemen. Ondanks het feit dat de pompen al een week in werking zijn gesteld, is het resultaat nog niet te merken in de polders, zegt de SPBA-voorman.

Op verzoek van parlementariër Kries Matai heeft de regering 54.000 Surinaamse dollar vrijgemaakt om enkele noodvoorzieningen te treffen en te redden wat er te redden valt. Via het Ministerie van Openbare Werken zullen plaatselijke aannemers aangewezen worden om de verstopte hoofdaanvoerleidingen van de diverse polders op te schonen, zodat het water vrijelijk kan stromen. Hij kon echter niet bevestigen of de opdracht daartoe al gegeven is.

De ondervoorzitter van de SPBA heeft wel vernomen dat door de ministeries Landbouw Veeteelt en Visserij en Openbare Werken machines zijn ingezet om de leidingen in de oostelijke polders op te schonen. De meeste boeren van de Europolder kunnen zich nog behelpen door water te pompen uit de irrigatieleidingen, omdat die leidingen rechtreeks verbonden zijn met het Van Wouwkanaal, zegt Oemraw. Het probleem zal nog niet meteen opgelost zijn omdat alle boeren gelijktijdig water pompen, waardoor de boeren in de achtergelegen gebieden niet over water beschikken.

Zowel Oemraw als Matai merkt op dat hierdoor de gewassen op ongeveer 900 hectaren van de Corantijnpolder, een gedeelte van de Van Drimmelenpolder en een groot deel van de oostelijke polders, onherstelbare schade hebben geleden. Het is de zoveelste keer dat deze boeren schade hebben geleden als gevolg van gebrek aan water. Oemraw vraagt zich af hoe ze in staat zullen zijn hun schulden bij de banken en de verwerkers, die de inzaai gefinancierd hebben, af te betalen.

 

Bron: de Ware Tijd, 14-02-2004  

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics