Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Staatsolie-diesel wordt in Nickerie gepromoot

Beta Debidien

Staatsolie-vertegenwoordiger Johny Mahespalsingh (links) geeft uitleg aan het bestuur van de SPBA over de voorlichting die in de komende dagen in het district Nickerie verzorgd zal worden. Midden: ondervoorzitter Harinanan Oemraw en uiterst rechts penningmeester Gopinder Bierdja van de SPBA.-.NIEUW NICKERIE — Staatsolie wil haar diesel in Nickerie gaan promoten. De oliemaatschappij zal in de periode 18 tot en met 21 februari in samenwerking met de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) een reeks voorlichtingssessies houden in alle wijken van het district Nickerie, alsook in Coronie en Saramacca. Dit zegt Johny Mahespalsingh, vertegenwoordiger tevens distributeur van Staatsolie in Nickerie.

De SPBA en alle actoren in de rijstsector hebben vorige maand een oriëntatiebezoek gebracht aan Staatsolie. Als gevolg van het bezoek heeft Staatsolie besloten over te gaan tot haar promotieactiviteiten.

Mahespalsingh heeft gezamenlijk met de SPBA een programma samengesteld over de informatieverschaffing aan de boeren en machinehouders. De voorlichting zal verzorgd worden door technici en een laborant van Staatsolie uit Paramaribo. De laborant zal ingaan op de samenstelling van de brandstof en de voordelen ervan.

Volgens Mahespalsingh doet Staatsolie-diesel niet onder voor importdiesel, wat kwaliteit betreft. Met een vat diesel van Staatsolie kan een landbouwmachine meer werk verzetten dan importdiesel. "En dat is een van de voordelen die geconstateerd is in het veld", zegt de ondervoorzitter Harinanan Oemraw van de SPBA. Een voorlopig onderzoek van de SPBA heeft uitgewezen dat een deel van haar leden reeds overgeschakeld is naar het gebruik van Staatsolie-diesel. Bovendien is de Staatsolie-diesel 0,20 Surinaamse dollar per liter goedkoper.

Wagirin Kromontono, die al geruime tijd overgeschakeld is op het gebruik van Staatsolie-diesel, heeft uitgerekend dat voor de twintig vaten brandstof die hij per seizoen nodig heeft voor zijn machines, hij 40 Surinaamse dollar per vat goedkoper uitkomt. "Dat is een enorme besparing voor mij. Het vrijgekomen bedrag wordt elders geïnvesteerd om meer te produceren", zegt Kromontono. Hij doet een beroep op alle machinehouders om hun machines goed te onderhouden en oliefilters op tijd te verwisselen om eventuele verstoppingen te voorkomen.

Oemraw verwacht dat in de komende periode alle boeren zullen overschakelen op het gebruik van Staatolie-diesel, waardoor de productiekosten omlaag zullen gaan. De SPBA-voorman is er ook voorstander van dat voor de Wakaypompen, die per seizoen ongeveer driehonderdduizend liter brandstof gebruiken, overgeschakeld wordt op het gebruik van Staatsolie-diesel. Dit zal volgens hem een besparing van 60.000 Surinaamse dollar per seizoen opleveren. Dit vrijgekomen bedrag zal besteed kunnen worden aan de aankoop van onderdelen ten behoeve van de pompen, zegt Oemraw.

 

Bron:  de Ware Tijd, 16-02-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics