Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Boeren vegen voorstel regering van tafel

door Beta Debidien

De parlementariërs Kries Matai en Ramlall Mahabier woonden een vergadering van de SPBA bij, afgelopen zondag in de Parochiezaal in Nieuw Nickerie.-.NIEUW NICKERIE — Nickeriaanse en Coroniaanse padieboeren hebben afgelopen zondag in een druk bezochte vergadering van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) het voorstel van de regering over de verlaging van de prijs van brandstof met SRD 0,40 per liter van tafel geveegd.

Zij eisten SRD 324 per hectare van de regering, ter compensatie van geleden verliezen tijdens de najaarsinzaai van 2003. De boeren hebben aangegeven niet te willen praten over de prijsverlaging van brandstof, maar eisen eerst compensatie voor ze verder willen praten met de regering.

De situatie van de Nickeriaanse en de Coroniaanse boeren is verergerd, zegt SPBA-ondervoorzitter Harinanan Oemraw. De boeren hebben geen enkele andere mogelijkheid meer dan aankloppen bij de boerenorganisatie, opdat die met de regering gaat praten. Parlementariër Kries Matai zegt in een reactie er begrip voor te kunnen opbrengen dat de boeren op dit moment niet willen praten over verlaging van de prijs op brandstof en eerst geld willen zien voor de geleden verliezen.

De boeren hebben tijdens de vergadering van de SPBA afgelopen zondag massaal geëist van het bestuur om er bij de regering op aan te dringen de gevraagde subsidie te geven en een beter beleid voor de landbouwsector te voeren. Volgens Matai ondersteunen de parlementariërs uit het district Nickerie de zaak volledig. Ook zij vinden dat de regering alle mogelijkheden moet bekijken om de boeren tegemoet te komen en de verliezen van het afgelopen seizoen op te vangen.

Ook Ramlall Mahabier vindt dat de situatie in Nickerie verergerd is. De Nickeriaanse boeren hebben momenteel grote problemen met de aanvoer van irrigatiewater uit de Nanizwamp. Hij is samen met de andere parlementariërs de problemen in het veld gaan bekijken, waarbij geconstateerd werd dat de situatie nog lang niet genormaliseerd is. Volgens hem is het buiten de schuld van de boeren dat er momenteel een schaarste aan water is in Nickerie, ondanks dat de Wakaypompen al meer dan een week geleden in werking zijn gesteld. Hij merkte op dat het water nog steeds de polders niet heeft bereikt, waardoor de situatie verslechterd is. De regering moet een onderzoek instellen naar wat zich afgespeeld heeft en naar de oorzaak van de verslechterende situatie. Mahabier zegt er een voorstaander van te zijn dat de regering de boeren moet subsidiëren, zodat zij de geleden schade van het afgelopen seizoen kunnen overleven. Wat dit seizoen betreft, merkte hij op dat meer dan de helft van de 1700 ingezaaide hectaren al verloren is gegaan. De kans bestaat dat in de komende dagen de verliezen nog groter zullen worden, omdat het gepompte water te Wakay op dit moment het doel nog niet bereikt heeft.

Liaket Mahawatkhan merkte op dat de boeren geen voorstander zijn van de korting op brandstof, omdat hij vindt dat het nu aan de overheid is om te kijken wat en hoe de boeren gecompenseerd kunnen worden voor de verliezen van het afgelopen seizoen. Maar hij voegde eraan toe dat de boeren het aanbod van de regering niet van de tafel hadden moeten vegen. Hij is er een voorstander van dat de boeren de korting accepteren en daarna in een latere stadium praten over andere zaken.

Bron:  deWare Tijd, 17-02-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics