Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Grootschalige agro-industrie gebaseerd op rijst nog niet in beeld

door Carla Tuinfort

PARAMARIBO — Rijstdeskundige ir Arthur Zalmijn zegt dat een stuk agro-industrie op grote schaal met de Surinaamse rijst als basis, nog niet in beeld is. Dit komt vanwege de preferentie die de Surinaamse rijst al die tijd heeft genoten op de Europese markt, waardoor deze vorm van toegevoegde waarde aan de rijstproductie in Suriname nog niet in beeld was gekomen.

Hij voegt eraan toe : "Maar als het rendement van de rijstsector gemarginaliseerd wordt, zoals nu, dan wordt het wel bittere noodzaak om waarde toe te voegen aan de rijstproductie".

Naar aanleiding van de lezing van het Agriforum over de middellange-termijnperspectieven van de Surinaamse rijstproductiesector, had de Ware Tijd een interview met de rijstdeskundige. Hij zit ook in het bestuur van het Agriforum, dat is opgericht in mei 2002, als commissaris.

Zalmijn zei desgevraagd dat het over het algemeen zo is, dat marktontwikkelingen zowel de overheid als de private sector noodzaken "tot uitvoering over te gaan van een gedisciplineerd en coherent programma om de rijstsector gezond te maken om concurrerend op de exportmarkt te kunnen opereren".

Volgens Zalmijn moeten de bestaande beleidsprogramma’s op het stuk van de rijstproductie worden bijgesteld. Dit zal bereikt moeten worden door realisatie van consensus over de richting van de rijstproductie tussen de overheid, de private sector en relevante stakeholders, onder wie ook boeren, verwerkers en banken.

De bovengenoemde consensus moet volgens de rijstdeskundige in een memorandum worden vastgelegd, zodat de betrokken belanghebbenden "elkaar op de respectievelijke verantwoordelijkheden kunnen aanspreken".

Bron:  de Ware Tijd, 18-02-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics