Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


SPBA vraagt aandacht vice president voor rijstsector

Beta Debidien

Foto: De vergadering van de SPBA afgelopen zondag was goed bezocht door boeren uit verschillende delen van het district Nickerie. Ongeveer 50 boeren uit Coronie waren naar Nickerie afgereisd om hun misnoegen kenbaar te maken bij het bestuur van de SPBA.-.NIEUW NICKERIE — De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) heeft in een schrijven aan vice-president Jules Ajodhia aandacht gevraagd voor de huidige problemen van de rijstsector in de districten Nickerie en Coronie. De boerenorganisatie heeft een dringend beroep gedaan op Ajodhia en de regering om op korte termijn de nodige maatregelen te treffen opdat watertekorten, met als gevolg grote schade aan de padieaanplant, ondanks het bestaan van het MCP-kanaal, niet meer kunnen plaatsvinden.

De regering moet voor de boeren in het district Coronie maatregelen treffen, zoals het graven van leidingen in de Coroniezwamp, zodat in het voorjaar voldoende water voor de padieteelt, uit de zwamp kan worden betrokken. De boerenorganisatie stelt de regering verantwoordelijk voor de geleden schade tengevolge van de te late inzet van de pompen bij Wakay ter veilig stelling van de padieteelt in het district Nickerie, aangezien de overheid bij monde van minister Geetapersad Gangaram Panday van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) de boeren had beloofd zorg te zullen dragen voor voldoende water via MCP.

De regering is ook voorgehouden dat het voorstel van de regering voor een korting van slecht 400 gulden per liter diesel van 125 liters per ingezaaide hectare, verwerpen als te zijn onvoldoende en niet in overeenstemming met het door de vice president beloofde. De boeren van de districten Nickerie en Coronie stellen, dat eerst de gevraagde tegemoetkoming ter compensatie van de slechte prijzen voor padie van de najaarsoogst 2003, welke neerkomt op ca 350.000 gulden per hectare, moet zijn geregeld en dat daarna de vereffening van korting op brandstof plaatsvindt. Deze twee zaken mogen niet met elkaar worden verstrengeld zegt de boerenorganisatie.

Intussen is bij de structuren van de Organisatie van Kleine Padie Producenten (OKPP), Vereniging van Padie Producenten (VPP) en de waterschappen veel onrust en bezorgdheid opgewekt, daar zij geen deelgenoot kunnen zijn van het besluit genomen door de SPBA om het voorstel van korting van 400 gulden op brandstof door de regering van de tafel te vegen zegt waterschapsvoorzitter R Badri. In een schrijven aan de vp zeggen de besturen van de OKPP en de VPP dat de afschaffing van de belasting op dieselverbruik keer op keer door de boeren van Nickerie is aangevraagd, daar zij menen dat evenals andere productiesectoren zij het recht hebben op deze vrijstelling.

Volgens Badri staan de boeren nog steeds achter hun ingediende wensenpakket dat op 12 oktober 2003 bij de regeringsdelegatie was ingediend. Daar de vrijstelling van belastingen op diesel reeds is toegezegd, dringen de leden van de OKPP en VPP alvast op de implementatie daarvan en kijken uit naar de realisatie van de andere punten.

De boeren van Nickerie zien de SPBA niet als hun vertegenwoordiging, daar deze organisatie slechts een aantal bestuursleden kent die nooit door de boeren zijn gekozen vandaar dat er slechts 40 tot 50 boeren aanwezig waren op de vergadering van de SPBA afgelopen zondag zegt Badri. In reactie zegt ondervoorzitter Harinanan Oemraw van de SPBA dat zijn organisatie ongeveer 1500 geregistreerde leden telt. Het is juist dat de OKPP en de VPP geen leden hebben in het district Nickerie omdat ze niet meer bestaan zegt de ondervoorzitter. Hij voegde er aan toe dat Badri op persoonlijke titel praat en dat in de vergadering van afgelopen zondag ongeveer 150 boeren aanwezig waren op de vergadering waarvan ongeveer 50 boeren uit het district Coronie afgereisd waren naar Nickerie om hun misnoegen kenbaar te maken bij het bestuur van de SPBA

 

Bron:  De Ware Tijd, 20-2-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics