Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Eerste export Surland -bacoven naar Europa

Fenny Zandgrond

PARAMARIBO — Twaalf containers bacoven zijn gisterochtend als eerste proef vanuit de steiger van de Nieuwe Haven geëxporteerd. Het gaat hier om bananen-bacoven uit de nieuwe aanplant van Surland. Het Surinaamse product moet binnen dertien dagen de marketing agent Agrisol in Frankrijk bereiken, die voor de verdere distributie zorgt.

Hoeveel Suriname verdient uit deze eerste zending, is nog niet duidelijk. "Het is een proefzending en we moeten ons niet focussen op winst. We exporteren en dat is belangrijk", stelt directeur Anand Ramkisoensingh van de Stichting Behoud Bananensector in Suriname (SBBS), die het beheer van Surland in handen heeft. André Brahim, president-commissaris bij het bedrijf, had eerder de kansen voor dit Surinaamse product op de Europese markt gunstig geschat. In dit voorjaar is er vanwege de weersomstandigheden minder Europees fruit op de markt, waardoor de prijs van importvruchten gunstig wordt.

Het oogsten, dat de vorige week vrijdag op de bedrijfslokaties begon, is gisteren afgesloten. Maandag brachten een ministeriële delegatie en vertegenwoordigers van de Europese Unie (EU) een bezoek aan het bacovenbedrijf te Jarikaba. Na een slepend conflict tussen bond en directie van Surland twee jaar geleden, werd in september 2002 gestart met een nieuwe aanpak bij het bedrijf. Het areaal werd opgeschoond en een nieuwe bacovevariatie werd geplant, die een hogere productie moet garanderen. Een klein deel van het plantmateriaal is uit Zuid-Afrika gekocht, terwijl het overgrote deel wordt geleverd door een consortium van ondernemingen waarin ook het Surinaamse kloonbedrijf Phyto-tech participeert.

Ruim 450 hectare areaal is beplant en de productie bedraagt 40 ton per hectare. Ruim 650 arbeiders zijn in dienst. In 2005 moeten op de bedrijfslokaties Jarikaba en Nickerie respectievelijk 1350 om 1050 hectare bacovenbomen staan. Ook het aantal arbeidsplaatsen zal hierdoor toenemen.

In een uiteenzetting over de activiteiten zegt Ramkisoensingh dat vanaf de oogst tot de verpakking strikt moest worden gelet op de kwaliteit van de bacove. Premium kwaliteit is geselecteerd voor export. Nagegaan wordt hoe de B-kwaliteit zelf kan worden gerijpt en gebracht op de Surinaamse markt. Een vervoersbedrijf met decennialange ervaring in het verschepen en transporteren van bacoven over land en water is aangetrokken.

privatiseren

De herstart van Surland was mogelijk door financiële ondersteuning van de EU en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). De EU kwam in met 11 miljoen euro voor aankoop van het nieuwe plantmateriaal en andere logistiek. Uit de overheidslening bij de IDB voor hervorming van de agrarische sector en de handel, heeft de SBBS een krediet gekregen van 7,3 miljoen US dollar tegen een rente van 6 procent. Dit geld, dat is aangewend als werkkapitaal, kan de bedrijfsexploitatie tot november 2004 dekken.

Privatisering van dit staatsbedrijf blijft volgens Brahim het plan. Het accountantsbureau Tjong A Hung heeft een inventarisatie gemaakt van de schuldeisers. Daarbij zal tevens de rechtmatigheid van de claims worden nagegaan.

Bron:
, 03-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics