Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


"Maak elke dag een nieuwe vriend en begin op Holidag ermee"

Scholen vieren uitbundig Phagwa-feest

door Eric Mahabier

Kinderen van de Rudraschool genietend van een onvergetelijke Holidag op hun school.-.PARAMARIBO— "Subh Holi", "Subh Phagwa" (een gezegend Phagwafeest) was gisteren op diverse basis- en VOJ-scholen te horen. Traditiegetrouw hebben ook dit jaar vele scholen dit nationaal feest niet ongemerkt voorbij laten gaan. De VOS-scholen hebben vanwege de staking van de Bond van Leraren geen feest kunnen vieren.

Op vooral de scholen in het district Wanica is dit feest groots gevierd. Naast allerlei toneelopvoeringen, waren er diverse culturele programma’s zoals bijvoorbeeld op de Sarasvati-, de Hanuman- en de Rudraschool.

Het Holifeest, legt directrice Indra Adhin-Alakhramsing van de Sarasvatischool uit, is een nieuwjaarsfeest, maar ook een feest dat de overwinning symboliseert van het goede op het kwade. Dit feest is ook een gelegenheid om onderlinge ruzies bij te leggen en als vrienden vredig samen verder te gaan in het leven. Haar boodschap is daarom ook "Maak elke dag een nieuwe vriend en begin op Holidag ermee".

Dit feest wordt morgen gevierd, maar omdat de scholen dan gesloten zijn "vieren wij het vandaag". De ongeveer 500 leerlingen van deze MULO- en LBGO-school hebben intens naar deze dag toegeleefd. Er werd wekenlang gewerkt aan de voorbereidingen. Leerlingen en leerkrachten hebben op deze school gedaan aan toneel, dans, muziek en hebben daarnaast een modeshow gegeven.

Ronny Dhanikasing, schoolhoofd van de Rudraschool, onderschrijft de gedachte van zijn collega Adhin-Alakhramsing. "Het is een nieuwjaarsfeest, maar ook overwinning van het goede op het kwade. Vredig gaan we verder, we hebben geen vijanden nodig in dit korte leven", vindt Dhanikasingh. De leerlingen hebben zoals elk jaar ook dit jaar een onvergetelijke dag gehad. Sprenkelend, gooiend met kleursel, water, parfum en poeder, hoorde je tussen de muziek van een dj steeds weer de woorden "Subh Holi" of "Subh Phagwa".-

dWT foto/ Eric Mahabier

Bron:
,  06-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics