Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Lage opbrengsten bij aanvang padieoogst

 Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Rijstboeren in het district Nickerie worden momenteel geconfronteerd met een teleurstellende oogst: de opbrengsten zijn zeer laag. De opbrengsten variëren tussen de 3,8 en 4 ton natte padie per hectare, wat neerkomt op 40 tot 45 balen natte padie van 79 kg, zegt ondervoorzitter Harinanan Oemraw van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA).

Ongeveer 8.000 hectare padie die in de beginfase is ingezaaid, ondervond problemen alsgevolg van de droogte. In eerste instantie heerste een tekort aan irrigatiewater, omdat de Wakaypompen niet op tijd in werking waren gesteld door de instanties, omdat daarvoor geen brandstof aanwezig was op Wakay. De boeren werden daarna geconfronteerd met een schaarste aan ureum, waardoor de groei van de rijstplantjes stagnatie ondervond.

Oemraw merkt op dat bij vele boeren de in bloei staande plantjes aangetast zijn door wantsen, waardoor de verdere ontwikkeling van de korrel niet optimaal heeft plaatsgevonden. Van de SPBA-voorman wordt vernomen dat de opkoopprijzen van een baal natte padie van 79 kg, tussen de SRD 20 en 22 liggen. Geen rooskleurige situatie voor de totale rijstsector.

Ir Kardie Kartosoewito, directeur van Anne van Dijk Rijstonderzoekcentrum Nickerie, (ADRON) zegt uit het veld vernomen te hebben dat de rijstopbrengsten laag zijn; het niet is geworden wat het wezen moest. "Als de omstandigheden niet van dien aard waren, kunnen de boeren ook geen goeie opbrengsten verwachten", zei Kartosoewito. Hij onderkent dat door gebrek aan water, de rijstaanplant stagnatie heeft ondervonden. Over de wantsenplaag vertelt de directeur dat aan het de boeren zelf heeft gelegen om de plaag op tijd te signaleren en te bestrijden. Volgens hem heeft deze plaag zich in de afgelopen jaren heel zeldzaam voorgedaan in Suriname. Het was de directeur tijdens de grote droogte van het afgelopen jaar, opgevallen dat bij boeren die lijnen van het ADRON hadden ingezaaid, de schade beperkt was, omdat het gewas zich herstelde na de aanwezigheid van water in de rijstvelden. Hij verwacht ook hetzelfde bij de mensen die door schaarste aan water enig schade hebben ondervonden aan hun gewassen. Deze boeren moeten vanwege de genoemde omstandigheden niet dezelfde productie verwachten, vindt hij.

 

Bron:
,  06-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics