Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


SML-directeur John King:

Concept privatisering SML duidelijk

door Signa Vianen

PARAMARIBO — Het concept van de privatisering van de Stichting Machinale Landbouw (SML) is duidelijk: er wordt een onderscheid gemaakt tussen de nieuwe ‘entrepeneurs’ en de verwerking. Dit zegt directeur John King desgevraagd aan dWT. "De nieuwe entrepeneurs zijn de SML-arbeiders waaruit nog een selectie moet worden gemaakt wie hiervoor in aanmerking komt". Met deze zaken wordt mogelijk een steering committee belast. Eerder is al aangegeven dat de bedrijfsarealen worden opgedeeld in kleinere blokken, ter bewerking door ex-SML’ers. Voor wat de verwerking betreft wordt overgestapt op een NV (naamloze vennootschap), onder de naam Suriname Rice Operations (SRO). Hierin zal de Staat een jaar lang participeren, met de bedoeling het aandelenpakket van de staat geleidelijk aan wordt afgebouwd.

De NV zal zich onder meer strict bezighouden met de marketing en de coördinatie van de boeren, van wie padie wordt afgenomen. De SML-directie koos, naar verluidt, samen met het bestuur ervoor een privatiseringsplan te doen formuleren door externe deskundigen. King zegt dat het besluit tot privatisering in feite al sinds vorig jaar augustus genomen zou worden. Zoals bekend, ging de ministerraad twee weken geleden akkoord met het rapport van Ernst & Young. Dit rapport ging uit van een pré-privatisering voor twaalf maanden ingaande mei-juni, de eerstvolgende inzaai periode.

Dit jaar blijft de productie intact, wat vice-president Jules Ajodhia een doorslaggevend argument noemde. De bedrijfsfaciliteiten omvatten circa 10.000 hectare landbouwgrond, waarvan circa 1.000 hectare voor de zaaizaadproductie. De rest, bruto 9.000 hectare wordt ingezet voor consumptiepadie, die tot de bekende witte rijst wordt verwerkt. Er rust een schuld van 13 miljoen US dollar op het bedrijf, waarvan de rijstmagnaat Imro Manglie met een hypothecaire vordering van 2,4 miljoen US dollar de derde schuldeiser is. De grootste schuldeiser is het SML-pensioenfonds met een vordering van 4,5 miljoen US dollar.

Het dorp Wageningen zal in de toekomst zelf voor zijnstroomvoorziening moeten zorgen, daar de SML deze en andere bedrijfsvreemde lasten zal afstoten. "De mensen zullen een normaal tarief betalen bij de EBS, die deels al abonnees heeft aangesloten". Andere bedrijfsvreemde lasten zijn de waterleiding, ziekenhuisvoorzieningen en het onderhoud van het wegennet, wat door de steering committee zal worden opgepakt. Er zijn namelijk "zaken die gaan spelen wanneer beide entiteiten, dus én SML én SRO, zich gaan bezighouden met deze afhandeling, bijvoorbeeld bij taxaties. Het zou een beetje een conflict of interest zijn".

Wie in de steering committee komen te zitten laat King over aan de regering. Wat hij wel kwijt wil is dat een RGD-post voor medische diensten in de komende twaalf maanden wordt opgezet. Er is trouwens een betalingsachterstand van twee maanden salaris, die de overheid volgens King zal moeten inlopen. Er komt ook een sociaal plan voor werknemers in de leeftijdsgroep 50 tot en met 60 jaar, omdat die niet gemakkelijk meer aan bod komt op de arbeidsmarkt. "De situatie is nog vrij triest, mensen koken op hout, hebben geen gasbommen... Er wordt veel vis gevangen voor de eiwitvoorziening. Aan de andere kant is de huisvesting goed te noemen: wie een SML-woning gekocht heeft is voordelig uit", vertelt King. Eerder kregen de arbeiders standaard "bijna vrij elektra, water en elke maand een zak rijst".

 

Bron:
,09-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics