Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Importeur krijgt groen licht voor invoer parboiled rijst

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Een Surinaamse ondernemer krijgt van het Ministerie van Handel en Industrie (HI) toestemming voor de import van parboiled rijst. Het product wordt aangevoerd uit Guyana. Deze aangelegenheid was ook punt van bespreking tijdens de zestiende Coted-vergadering onlangs in Belize. De Council for Trade and Economic Development (Coted) is het ministerieel orgaan van de Caricom, waar onder andere handelsvraagstukken worden besproken.

De rijstimport uit de regio is een gevoelige zaak, zegt HI-minister Michael Jong Tjien Fa, daar de regering juist allerlei maatregelen treft om de Surinaamse rijstsector te versterken. Zo wordt getracht de productiecapaciteit te vergroten alsook meer afzet te vinden. De aanvraag om parboiled rijst uit Guyana te importeren werd daarom grondig bestudeerd. Uiteindelijk heeft de regering besloten toestemming te geven voor de invoer. Zowel minister Jong Tjien Fa als HI-directeur Mauro Tuur geven tegenover dWT aan, dat er geen termijn is verbonden aan de vergunning. Jong Tjien Fa stelt verder dat de komende tijd getracht zal worden de productie van parboiled rijst in Suriname te stimuleren.

Manorath Doerga, president-commissaris Alesie Suriname, reageert verbaasd op het besluit van de regering en tekent ernstig protest aan tegen deze ontwikkeling. Alesie Suriname had vorig jaar verzoeken bij de regering ingediend om basmatirijst uit India, jasmijnrijst uit Thailand en parboiled rijst uit Guyana te importeren. Op het verzoek gaf het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij toen aan dat alle importvergunningen voor rijst waren ingetrokken. Alesie heeft dat besluit gerespecteerd, zegt Doerga, omdat het een beleidsbeslissing was. Echter werd geconstateerd dat bepaalde ondernemers wel toestemming kregen hetzelfde product dat Alesie wilde importeren, in te voeren. "Dat is meten met twee maten", vindt de rijstverwerker. "Om de rust te bewaren hebben we met leden ogen toegekeken dat anderen wel mochten invoeren en wij niet". De import van de voornoemde rijstproducten vormt volgens Doerga geen enkele concurrentie voor de Surinaamse rijstsector, omdat deze producten niet worden geproduceerd en de markt daarnaast vrij klein is.

De president-commissaris erkent overigens dat Suriname als lid van de Caricom er niet onderuit komt producten uit andere Caricom-landen toe te laten. Dit wordt beaamd door minister Geetapersad Gangaram-Panday van Landbouw, Veeteelt en Visserij. "Je mag niet weigeren. Binnen de Caricom mag je de import niet zomaar verbieden, anders vraag je om problemen", zegt hij. Voordat toestemming voor de import werd verleend, zegt de bewindsman, is eerst grondig onderzocht wat de Caricom-regels op dit stuk zeggen. Nadat geconcludeerd werd dat weigering zou indruisen tegen de bestaande handelsregelingen, werd groen licht gegeven voor de import uit Guyana. Wat andere landen betreft, heeft de regering de bevoegdheid importvergunningen af te wijzen.

Volgens Doerga zijn de omstandigheden om ook parboiled rijst in Suriname te produceren wel aanwezig. De productiekosten zijn wel hoger dan bij gewone witte rijst, maar de opbrengst is ook hoger. Volgens de rijstverwerker beschikt de Stichting Machinale Landbouw (SML) over mogelijkheden om parboiled rijst te produceren, terwijl een particuliere ondernemer ook over dergelijke faciliteiten beschikt in Saramacca. Alesie heeft in Guyana vorig jaar een modern parboiled rijstfabriek in gebruik genomen.

Bron:
, 17-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics