Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Toenemende veesmokkel uit Guyana

door Beta Debidien

NW NICKERIE — De politie van Nieuw Nickerie heeft in de afgelopen dagen een toename van veesmokkel uit het buurland Guyana geconstateerd. De beesten worden vooral in de nachtelijke uren via de sluiproute (de zogenaamde back-track route) overgezet in het district. Dit deelde Gewestelijke Politie Kommandant (GPK) Elfriet Metroos aan dWT mee. In de meeste gevallen wordt het vee verkocht aan handelaren in Paramaribo, die op geregelde basis het district aandoen om de dieren op te halen. "Het is zeer onverantwoordelijk als men deze beesten opkoopt, waarvan men niet zeker is of ze gezond zijn, " zegt Metroos.

In de afgelopen dagen heeft de politie drie afzonderlijke gevallen gehad van veesmokkel uit Guyana. In twee daarvan heeft men vier koeien het land binnengebracht en bij het meest recente geval, van dinsdag jl, is een smokkelaar betrapt met drie varkens afkomstig uit Guyana. Na informatie uit de gemeenschap zijn in totaal vijf mensen door de politie achterhaald, die direct betrokken zijn geweest bij de veesmokkel.

Omdat de Wet Economische Delicten de mogelijkheid biedt de zaak buiten proces te handelen, zijn de daders na het betalen van forse boetes op vrije voeten gesteld. De in beslag genomen beesten zijn na onderzocht te zijn op besmettelijke ziektes in het openbaar verkocht. Met betrekking tot de varkens is nog geen beslissing genomen omdat het onderzoek op de aanwezigheid van ziekten nog niet door de veearts is afgerond.

Volgens Metroos moet de handel in deze dieren winstgevend te zijn, vandaar dat de smokkel steeds toeneemt, vooral omdat deze beesten in het buurland heel goedkoop aan de man lijken te worden gebracht. De GPK vindt dat de mensen die in deze illegale sfeer opereren, zeer onverantwoordelijk bezig zijn. Ter bescherming van de volksgezondheid is dringend vereist aan het binnensmokkelen van vee een halt toe te roepen. De politie kan de smokkel misschien niet geheel elimineren maar kan, zegt Metroos, van tijd tot tijd acties ondernemen om de illegale praktijken van de mensen in het district terug te dringen.

Bij de uitoefening van haar taak krijgt de politie medewerking van de gemeenschap van Nickerie. De succesvolle actie van afgelopen dinsdag waarbij drie varkens in beslag werden genomen, is te danken aan een tip van oplettende burgers aan de politie, zegt Metroos.

Bron:
,  20-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics