Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Uitbreiding EU opent perspectieven bananenmarkt

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Met bananen als vijfde belangrijkste product wat betreft voedselzekerheid in de wereld, zou de uitbreiding van de Europese Unie met tien landen een lucratieve nieuwe afzetmarkt kunnen zijn voor ACP-bananenproducenten. Dat heeft de VN-voedselorganisatie FAO gisteren bekendgemaakt. De EU wordt in mei uitgebreid met tien voormalige oostbloklanden. Het aantal lidlanden komt dan op 25.

Tegenover dWT verklaart minister Kermechend Raghoebarsing (Plos) dat vergroting van het aantal consumenten niet automatisch inhoudt dat de afzetmarkt wordt vergroot. Afzet hangt af van de toegang die geboden wordt tot de grotere markt, stelt hij. "Als je een markt hebt die moeilijk toegankelijk is, wat heb je dan aan die markt?", aldus Raghoebarsing. "Het gaat er dus niet alleen om dat je een markt hebt van meer mensen die bananen eten en waarvan je zegt daar is potentieel een markt. Het gaat er ook om dat je toegang tot die markt krijgt. Dat die markt een eerlijke markt is", vervolgt de bewindsman. Een van de knelpunten op dit moment is, zegt Raghoebarsing, de vergunningen. Deze worden verkocht aan de multinationals, terwijl de producerende landen de vergunningen niet kunnen kopen. "Daar zijn zulke ingewikkelde regels voor en die komen naar ons toe oneerlijk over", stelt de minister.

Met de herstart van de bananenproductie door de Stichting Behoud Bananensector blijkt dat de sector in Suriname in de lift is, terwijl de andere Caribische producenten van bananen nog steeds sukkelen. Suriname is momenteel het enige land dat ‘bacovensteun’ van de EU ontvangt, op schema zit met de uitvoering van het herstart-project, de fondsen besteedt en "voldoende vooruitgang boekt, zoals het hoort". Suriname ontvangt met de export naar Europa die onlangs is hervat, drie keer zoveel als toen Surland zijn activiteiten twee jaar geleden staakte. Raghoebarsing: "De ontwikkelingen van die bacovensector voor ons land zien er wat mij betreft erg positief uit, vooral vanwege de geweldige inzet van Suriname zelf".

De komende weken beslist de EU hoe het overbruggingstarieven-quotasysteem zal worden toegepast op de bananenimport tussen 2004 en 2006. Begin januari zal een ‘tariff-only system’ worden ingevoerd. Volgens de FAO zullen deze twee beslissingen van ingrijpende invloed zijn op bananen producerende landen, omdat momenteel eenderde van de productie in de EU wordt afgezet. "Een finaal besluit", zegt FAO-deskundige Paul Pilkauskas, "zal elke bananenproducent treffen, zij het op de Canarische eilanden, Latijns-Amerika of in de ACP-landen". Momenteel mogen slechts ACP-landen zonder enige tariefsbarrière hun product afzetten op de Europese markt. Overproductie is een vraagstuk dat de bananenhandel steeds bezighoudt, terwijl de toekomst van de sector onduidelijk is, gegeven de ontwikkelingen binnen het wereldhandelssysteem inzake landbouwproducten, zegt de FAO.

Bron:
,23-03 -2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics