Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Nieuw staatsrijstbedrijf start met 10.000 aandelen

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Met de formele oprichting van SRO NV, gisteren, is officieel de eerste concrete stap gezet naar privatisering van de bankroete Stichting Machinale Landbouw (SML). Suriname Rice Operations NV (SRO) gaat van start met een aandelenpakket van 10.000 aandelen, die voorlopig in handen van de overheid blijven.

Hoe hoog het aandelenkapitaal is, wil LVV-minister Geetapersad Gangaram-Panday, een van de oprichters van de NV, vooralsnog niet aan dWT meedelen. President Ronald Venetiaan gaf een verklaring van ‘geen bezwaar’ waarmee de weg is vrijgemaakt voor de formele oprichting van de naamloze vennootschap en daarmee dus ook de nieuwe rechtspersoon. De oprichtingsacte werd bij notaris Lloyd Hirasing verleden.

Vandaag benoemt de landbouwminister op zijn kantoor formeel de raad van commissarissen van de nieuwe onderneming. Voorzitter van de raad wordt Fatum-directeur Wim Lalbiharie, terwijl als leden zijn aangewezen Adron-directeur Kardi Kartosoewito, Robert Griffith en Raymon Ford.

Vorige week kondigde vice-president Jules Ajodhia de oprichting van de naamloze vennootschap aan. Deze zal gedurende een jaar de taken van de Stichting Machinale Landbouw (SML) overnemen, maar de bedrijfsvreemde activiteiten zullen worden afgestoten. Gangaram-Panday zegt aan dWT dat gedurende twee seizoenen een areaal van 5000 hectare zal worden ingezaaid. Hierbij zullen zowel werknemers die worden overgenomen van SML, leden van de Vereniging van Machine Diensten (VMD) alsook andere arbeiders uit Nickerie worden ingezet. De productie wordt bestemd voor de export. De LVV-minister geeft aan dat een opkoper zich inmiddels heeft aangediend voor de eerste twee oogsten. In het eerste jaar dat door consultant Ernst & Young, die het privatiseringsplan opstelde en wordt gekenmerkt als de pre-privatiseringsfase, kan 4000 hectare van het SML-areaal worden verkocht. Hoe de verkoop zal plaatsvinden, moet nog bekeken worden, zegt Gangaram-Panday.

SRO NV zal de kosten betalen van alle activiteiten die onder haar beheer worden uitgevoerd. Andere (bedrijfsvreemde) activiteiten die in deze periode door SML worden uitgevoerd, zullen uit andere bronnen gefinancierd worden. Volgens de minister komt er een sociaal plan, om alle SML-werknemers die niet door SRO worden overgenomen, te accommoderen. Dat plan wordt nu opgesteld. Onduidelijk is wanneer het sociaal plan af zal zijn.

Bron:
,  25-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics