Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Suriname antwoordt op Guyanese claim

door Ivan Cairo

President Ronald Venetiaan neemt met een warme brasa afscheid van first lady Liesbeth Venetiaan-Vanenburg, voordat hij in het vliegtuig stapt, waarmee hij gisteren naar de CARICOM-staatshoofdenvergadering vertrok.-PARAMARIBO — Suriname heeft dinsdag bij het Internationaal Tribunaal inzake Zeerechten (ITLOS) formeel gereageerd op de claim die Guyana bij dit VN-instituut heeft gelegd. Details over het antwoord zijn nog niet door de regering vrijgegeven. Georgetown wil met een uitspraak van dit hof een oplossing voor de maritieme grensproblemen met Suriname forceren. Of president Ronald Venetiaan de grenskwestie de komende dagen rechtstreeks met zijn Guyanese collega Bharat Jagdeo zal bespreken, is niet duidelijk.

Beide staatshoofden ontmoeten elkaar vandaag en morgen tijdens de vijftiende tussentijdse CARICOM-staatshoofdenvergadering in St. Kitts en Nevis. "Als het ervan komt, dan zullen wij een gesprek hebben. Als het er niet van komt... In elk geval zal Suriname daar ervoor zorgen goed bekend te maken wat de reactie van Suriname is op de claim die Guyana gefiled heeft bij UNCLOS", zei Venetiaan gisteren aan journalisten. Hij vertrok aan het hoofd van een regeringsdelegatie, waar ook BUZA-minister Marie Levens deel van is, naar St. Kitts.

Het is gebruikelijk zegt de president dat tijdens de CARICOM-meetings de regeringsleiders de grensproblemen die hun landen hebben met andere, soms niet-CARICOM-landen, ter sprake brengen. Ook problemen die CARICOM-leden met elkaar hebben, worden op dat forum aan de orde gebracht. Hij zal daarom tijdens deze vergadering verslag doen van de huidige situatie tussen Suriname en Guyana. Het westerbuurland claimt een deel van Surinames maritiem territoir en heeft daarover een claim gelegd bij het ITLOS. Suriname heeft gisteren daarop geantwoord.

De afgelopen dagen hebben vertegenwoordigers van de Amerikaanse advocatenfirma Cravath, Swaine & Moore met de regering overleg gevoerd over hoe Suriname zich zal verdedigen bij het tribunaal. Het voornoemd advocatenbureau werd aangetrokken om het land juridisch bij te staan. Vooralsnog is onduidelijk wie Suriname als arbiter heeft aangewezen en of de staat een tegenclaim zal indienen. De mogelijkheid voor het indienen van een contra-claim is wel aanwezig, zegt het staatshoofd. Deze kwestie zal pas spelen wanneer dat nodig mocht blijken te zijn. "In elk geval was Suriname gehouden om een reactie te geven op de stap van Guyana en dat is gisteren gedaan", aldus Venetiaan.

Bron:
,  25-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics