Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Sterke boerenorganisatie in Nickerie gewenst

door Beta Debidien

NW NICKERIE — De parlementariėrs Carmelita Ferreira en Kries Matai van het Nieuw Front (NF) willen een sterke boerenorganisatie in het district Nickerie. Deze sterke boerenorganisatie zal in staat moeten zijn te handelen en zaken af te dwingen om de doelen van de rijstboeren te realiseren. Deze opmerking maakte parlementariėr Carmelita Ferreira bij de uitbetaling van de restitutie van SRD 50 verbruiksbelasting aan de boeren, op grondslag van 125 liter brandstof per hectare..

Ferreira vindt dat de belangen van padieverbouwers nog steeds niet op de juiste wijze worden behartigd in het district. De parlementariėr heeft een dringend beroep gedaan op de boeren om zich te bundelen in een sterke boerenorganisatie. Bij de uitbetaling van de restitutie waren de boeren in grote getale opgekomen om hun cheque in ontvangst te nemen.

Momenteel opereren de Vereniging van Padie Producenten (VPP), de Organisatie van Kleine Padie Producenten (OKPP) en de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) als boerenorganisaties met hetzelfde doel, namelijk door goed te boeren een redelijk inkomen te verwerven om zichzelf en hun gezinnen te onderhouden. Zij merkte op dat er nog steeds verdeeldheid bestaat onder de drie boerenorganisaties.

Kries Matai vroeg zich af of er gesproken kan worden van een sterke moederorganisatie van de rijstboeren in het district. Hij stelde de vraag of de SPBA een overkoepelend orgaan is en zo ja, waarom worden dan ook andere organisaties uitgenodigd om deel te nemen aan besprekingen. Als er hierover geen duidelijkheid bestaat, dan is de parlementariėr bang dat het door de boeren beoogde doel niet gerealiseerd zal worden. Hij vroeg aan minister Geetapersad Gangaram Panday van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om na te gaan wat er gedaan moet worden om te komen tot een sterke boerenorganisatie voor geheel Suriname.

Matai is er niet over te spreken dat er enkele boerenorganisaties in het district zijn die in de afgelopen periode belangrijke besprekingen hebben verlaten, omdat volgens hem ze niet bereid waren het bedrag van de de restitutie op verbruiksbelasting te accepteren. De parlementariėr zegt blij te zijn dat de zelfde organisaties nu tot andere inzichten zijn gekomen en bereid zijn, om in het belang van de landbouwers de restitutie te accepteren.

LVV-minister Gangaram Panday denkt dat het goed is om een sterke boerenorganisatie te hebben, zodat niemand de kans krijgt verdeeldheid te zaaien onder de boeren. De bewindsman deed de toezegging dat de regering de boerenorganisatie zal begeleiden in haar werk.

Bron:
,  03-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics