Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Verdachten Maratakka-drugszaak spoedig voor de rechter

door Juliën Peneux

PARAMARIBO De zes nog ingesloten verdachten in de Maratakka-drugszaak moeten spoedig voor de kantonrechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie (OM) treft momenteel voorzieningen daartoe, in afwachting van afsluiting van het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) door de rechter-commissaris ( rc). Verwacht wordt dat dit binnenkort plaatsvindt.

Het gvo startte in december 2003, nadat het OM het strafdossier had bestudeerd en opgestuurd naar de rc. De zes verdachten, die zijn overgebleven uit de in totaal 17 aangehoudenen in deze drugszaak, worden alle verdacht van overtreding van de Wet Verdovende Middelen. Ze zijn al enkele malen voorgeleid bij de rc. Hoewel tegen de hoofdverdachte, Pritam Hira, een internationaal opsporingsbevel loopt, is hij nog niet aangehouden.

Ontwikkelingen in de Maratakka-drugszaak hebben in de samenleving veel stof doen opwaaien, vooral toen vijf verdachten door vormfouten van het parket, makkelijk vrijkwamen.

Medio november vorig jaar had in het Maratakkagebied een drugslanding plaatsgevonden. In een gezamenlijke operatie met het Nationaal Leger nam de politie onder meer ruim 341 kilogram cocaïne en twee vliegtuigen in beslag. Op de plaats van de landing werden gelijk vijf verdachten aangehouden. Op basis van hun verklaringen zijn kort daarop nog eens zes personen in de kraag gevat. Van deze elf verdachten werden reeds in een vroeg stadium vijf in vrijheid gesteld door de rc op basis van artikel 54A van het Wetboek van Strafvordering. De raadslieden van de vijf hadden op grond van dit artikel een verzoek daartoe ingediend. Het OM stelde hierna zelf een verdachte in vrijheid.

Op basis van de verklaringen van al de elf aangehouden personen hield de politie nog eens zes personen aan. Vijf van hen kwamen later door vormfouten gemaakt door het OM, wederom vrij. De rc liet hen gaan na een verzoek van de respectieve raadslieden. Ook die hadden gebruik gemaakt van artikel 54A.

Bron:
,  19-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics