Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Nickerie heeft enorm potentieel visserijsector

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Er is een enorm potentieel wat betreft de visserij in Nickerie. "De natuur heeft ons de mogelijkheid gegeven en laten we daar gebruik van maken", zei districtscommissaris Hardeo Ramadhin van Nickerie afgelopen vrijdag tegen vissers van het district.

De burgemeester is bijzonder blij dat minister Geetapersad Gangaram Panday van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) zich inzet om de visserij in Nickerie weer te brengen naar het niveau van de jaren negentig. En dat kan alleen wanneer de overheid en particulieren samenwerken.

Ramadhin merkte op dat momenteel honderden gezinnen in het district van de visserij leven. Door het Mini-Visserijcentrum te Zeedijk weer in bedrijf te stellen zal de visserijsector over enkele maanden een zeer belangrijke bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van Nickerie.

Coördinator Soedechand Jairam van het Ministerie van LVV merkte op dat de nood in de visserijsector nog steeds hoog is. Het ministerie wil in samenwerking met investeerders het visserijcentrum te Zeedijk wederom van alle faciliteiten voorzien. Het centrum, met onder andere koel- en opslagfaciliteiten, werd in 1991 opgezet met geld van de Nederlands Hulpallocatie aan Suriname. Door mismanagement is de zaak na enkele jaren totaal verloren gegaan.

Jairam vindt dat eerst nagegaan moet worden wat de oorzaken zijn van de teloorgang van het visserijcentrum. Het managementteam dat uit mensen van het Ministerie van LVV en vertegenwoordigers van de vissers bestond, heeft het visserijcentrum toen niet op een duurzame wijze geëxploiteerd, vindt Jairam. "Wanneer de vissers hun bijdrage niet op de juiste manier leveren aan het duurzame onderhoud van het centrum, moet men niet verwachten dat de zaak in stand blijft", zei de coördinator.

LVV-minister Gangaram Panday, die met de vissers vergaderde, wil bij de wederopstarting van het Mini-Visserijcentrum voorzieningen creëren voor de zee- en zwampvissers. Er moeten ook faciliteiten komen om vissersboten te kunnen repareren. De bewindsman wil dat het visserijcentrum gaat draaien als dat te Nieuw Amsterdam in het district Commewijne.

Bron:
,  20-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics