Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Achtergronden gesprek met president Jagdeo

door Desi Truideman

PARAMARIBO — President Bharrat Jagdeo heeft in het vraaggesprek van dinsdag met dWT niet gezegd dat Guyana het verzoek tot toetreden van Suriname tot de Caricom deed. Hij stelde dat Jamaica het verzoek deed, omdat dit land voorstander was van een groter Caricom met Suriname erbij. Guyana, dat tegen de toetreding van Suriname gekant was, ging tenslotte overstag. Zoals president Jagdeo aan dWT meedeelde, eiste Guyana dat Suriname eerst zijn grensdispuut met dat land zou moeten laten varen, alvorens tot de Caricom te worden toegelaten. De inmiddels overleden president Cheddi Jagan ging in op het verzoek van Jamaica en stuitte daarbij op veel verzet in eigen gelederen.

President Jagdeo heeft tijdens het vraaggesprek met dWT ontkend dat de kosten voor het proces bij het Internationaal Tribunaal in Hamburg ongeveer 25 miljoen US dollars zullen bedragen. Het proces met alles erop en eraan gaat Guyana ongeveer een vijfde van het bedrag dat in Suriname is genoemd kosten, hetgeen neerkomt op om en bij 5 miljoen US dollars.

Vice-president Jules Adjoja heeft met zijn opmerkingen over het publiceren van een interview met de Guyanese president Barrath Jagdeo, de goede intenties van de Ware Tijd bewust of onbewust willen bagatelliseren.

Enkele personen vielen ook over de afmeting van de foto van Jagdeo in de krant en vonden het publiceren van dit portret ongehoord en zelfs a-nationaal. Deze mensen weten helaas niet waar het om gaat. President Bush wordt door Arabieren geassocieerd met al het kwaad dat maar denkbaar is, maar in kranten in Arabische landen staat zijn foto bijna dagelijks heel prominent op de voorpagina’s. Simpel, omdat Bush onderwerp van ‘hot news’ nummer een is. En daar gaat het juist om. Journalisten beoordelen nieuws op zijn waarde, waarbij de bron van dit nieuws van eminent belang is. De bron kan dus niet weggemoffeld en/of verdoezeld worden.

Wat de Ware Tijd met de publicaties heeft beoogd, is Surinamers kennis te laten nemen van de motieven, denkwijze en het beleid van president Bharrat Jadeo met betrekking tot het maritieme grensdispuut met Suriname.

Suggereren dat hiermee de publieke opinie negatief wordt beïnvloed of wordt gemanipuleerd, is op zijn zachtst uitgedrukt spijkers op laag water zoeken en het volk zand in de ogen strooien.Tot dinsdag hadden wij in Suriname niet eerder van de Guyanese president himself gehoord waarom hij bijvoorbeeld niet verkoos het verschil ter beslechting voor te leggen aan de OAS of de Caricom, terwijl artikel 33 van het Handvest van de Verenigde Naties deze mogelijk wel biedt. Of waarom hij de claim indiende, terwijl de grenscommissies nog in onderhandeling waren.

We hebben niets aan hypocrisie en haarkloverij, ook niet aan door de vice-president voorgedicteerde criteria waaraan publicaties moeten voldoen om als nationalistisch te kunnen worden bestempeld. Wat hier aan de orde is, is dat Surinamers in zo een belangrijke nationale aangelegenheid recht hebben op alle feitelijke informatie, teneinde samenhangen te kunnen zien en verbindingen te kunnen maken. Dit is nodig om een goed en evenwichtig oordeel over de kwestie te kunnen ontwikkelen. Hierdoor is de burger beter in staat om optimaal geïnformeerd en gemotiveerd ondersteuning te geven aan de nationale zaak.

Bron:
,  23-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics