Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Surinaams team in maritiem grensdispuut versterkt

Jagdeo raamt proceskosten op US$ 5 miljoen

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Hulp van de president van het VN Tribunaal inzake de Rechten van de Zee (ITLOS) zal worden ingeroepen indien Suriname en Guyana per 26 april geen overeenstemming bereiken over het aanwijzen van arbiters.

Het overleg omtrent de benoeming van de twee overige arbiters van het vijf leden tellende college is momenteel in volle gang. Nadat Suriname reeds professor Hans Smit had aangewezen als zijn arbiter, is het team dat belast is met de arbitrage in het grensdispuut met Guyana versterkt met mr Stephen M. Schwebel.

President Bharat Jagdeo van Guyana raamt de proceskosten voor zijn land op ongeveer 5 miljoen US dollar. Aan Surinaamse zijde wordt rekening gehouden met een bedrag dat kan oplopen tot 25 miljoen US dollar. Op 24 februari legde Georgetown het maritiem dispuut tussen beide landen voor het VN Tribunaal inzake de Rechten van de Zee (ITLOS) om een oplossing te bewerkstelligen voor het slepende geschil.

Tegenover de Ware Tijd bevestigde Jagdeo eerder deze week dat de Canadese oliemaatschappij CGX waar het proces in feite allemaal om te doen is, bijdraagt in de financiering van de Guyanese regering. Het staatshoofd dat meent dat de te maken kosten gerechtvaardigd zijn, verwacht niet dat het bedrag de 5 miljoen US dollar zal overschrijden. Hoeveel CGX op tafel legt, gaf Jagdeo niet prijs. Voor 25 miljoen dollar zou je de advocatenkantoren moeten opkopen, zei het Guyanese staatshoofd.

In een persbericht zegt het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) dat mr Schwebel die aan het Surinaamse juridische team is toegevoegd, een van de meest vooraanstaande kenners is van het internationaal recht. Schwebel was van 1981 tot 2000 lid van het Internationaal Gerechtshof, waarvan de laatste drie jaren als president van dit Hof. Als zodanig heeft hij, aldus Buza, mede beslist over een aantal geschillen met betrekking tot het internationaal zeerecht. Voorts heeft mr Schwebel als Hof-president of als partij-arbiter in talrijke internationale arbitragecolleges zitting gehad. Schwebel is Amerikaan en studeerde in 1950 af aan de Harvard College en Yale Law School in 1954. Hij specialiseerde zich vervolgens in internationaal recht aan de Universiteit van Cambridge. Mr Schwebel zal voor Suriname als co-counsel optreden samen met het Netherlands Institute for the Law of the Sea (NILOS), welke wordt vertegenwoordigd door prof. dr. A.H.A. Soons en dr. AG Oude Elferink van de Universiteit van Utrecht. Zij zullen ter ondersteuning dienen van de co-agents mr Hans Lim A Po en Cravath, Swaine & Moore het Newyorkse advocatenkantoor dat Suriname in de arm heeft genomen.

Naar verluidt kan nadat de overige arbiters zijn aangewezen en zij een voorzitter hebben gekozen de eerste hoorzitting bij de ITLOS op zijn vroegst in de tweede helft van de komende maand beginnen. Het juridisch team van Guyana bestaat uit voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Shridath Ramphal, mr Paul Reichleren van het in Washington gevestigde advocatenkantoor Foley Hoag en dr Payam Akhavan van de Yale Law School.

Bron:
,  23-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics