Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Overheid wil illegaal vissen aanpakken

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — De overheid bekijkt mogelijkheden hoe het illegaal vissen in Surinaamse wateren kan worden aangepakt. In dat kader bereidt de regering zich voor om een kustwacht in leven te roepen. Vertegenwoordigers van de ministeries van Landbouw Veeteelt & Visserij (LVV), Defensie, Justitie & Politie, Transport Communicatie & Toerisme (TCT) en andere betrokken overheidsinstanties zullen hierin zitting hebben.

 De verschillende ministeries zijn reeds bijeengekomen om te kijken hoe snel de kustwacht kan worden geactiveerd, zei minister Geetapersad Gangaram Panday van LVV tegenover dWT. De bewindsman vertoefde in Nickerie om samen met de vissers en particuliere investeerders de mogelijkheden te bekijken voor het binnen de kortst mogelijke tijd opstarten van het Mini Visserij Centrum te Zeedijk met de nodige faciliteiten. Om het illegaal vissen tegen te gaan, is volgens de LVV-minister hulp van alle vissers vereist, omdat deze dagelijks op zee zijn en betere instructies en richtlijnen kunnen geven aan de overheid om de zaak goed ter hand te nemen. In de afgelopen periode heeft het Ministerie van LVV ernaar gewerkt om het aantal buitenlandse vergunningen terug te brengen.

Volgens de bewindsman zal dit verder worden afgebouwd, zodra de Surinaamse vissers de lokale markt beheersen en voldoende visproductie kunnen garanderen voor de export. Bij LVV gaat het erom dat alle mensen zich aan de vergunningsvoorwaarden moeten houden. Een van de vereisten is dat de buitenlandse vissers geregeld op de Surinaamse bodem moeten aanlanden om hun visvangsten af te staan. Hierdoor zal het ministerie beter zicht hebben en in staat zijn om de vergunningen op jaarbasis te verlengen. Bij de verlenging van de vergunningen verwijten de buitenlandse vissers meestal de Surinaamse regering door te stellen dat ze geen andere plaats hebben dan Boskamp om aan te landen. Het Ministerie van LVV wil dat de vissers hun visproducten te Boskamp afgeven, ondanks de grote afstand die moet worden afgelegd. Door wederom te investeren in het Mini Visserij Centrum te Zeedijk zal de situatie voor de vissers in de toekomst gaan verbeteren, omdat ze daardoor in staat zullen zijn hun producten in Nickerie af te zetten. De minister wil een duurzame ontwikkeling hebben in de visserijsector, omdat deze sector veelbelovend is voor de economie van het district.

Bron:
,  23-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics