Nickerie, maandag 21 juni 2004  


Dinsdag 11 mei 2004

A-Team doodt meest gevreesde crimineel Suriname

Sampie dodelijk geraakt door politiekogels

Tijdens een schotenwisseling, in de vroege dinsdagochtend is Suriname’s meest gezochte crimineel Sampie door de politie dodelijk geraakt. Eén van zijn comparanten, de pas uit het ziekenhuis ontvluchtte Louis Serfinio wist te ontvluchten. De politieactie, ondersteunt door het Arrestatieteam, voltrok zich in de wijk Mottonshoop. De politie werd getipt over een verdacht voertuig. Toen het A-team ter plekke was, werd er vanuit de auto meerdere malen geschoten. Van politiewoordvoerder John Jones verneemt RADIO 10 dat er in het voertuig van de criminelen wapens en 2 kilo cocaïne werden aangetroffen. Sampie wist op miraculeuze wijze steeds uit handen van Justitie te blijven. Bij 49 gewapende overvallen, werd zijn vingerafdruk gevonden. In 2003 werd hij veroordeeld wegens moord, maar wist uit de gevangenis te ontsnappen. “Volksvijand nummer 1”, Arisin Sampie is 19 geworden.

 

Een gezocht poster van Sampie De bekogelde auto van Sampie

 


Woensdag 12 mei 2004

Sampie tekent eigen doodvonnis met voorgenomen cokedeal

Zerfino nog steeds op de vlucht

PARAMARIBO — Er is een gewelddadig einde gekomen aan een hoofdstuk in de Surinaamse misdaad, waarin de 19-jarige voortvluchtige verdachte Arisin Sampie een hoofdrol speelde. Sampie werd op dinsdag 11 mei 2004  door leden van het A-team en een speciale anti-roverseenheid neergeschoten in de omgeving Mattonshoop. Tijdens een kort maar hevig vuurgevecht probeerde Sampie te voet te vluchten maar kwam door het politievuur dertig meter verder in een goot aan zijn einde.

Foto: Sjaam Bhoelan

Het ontzielde lichaam van de beruchte misdadiger Arisin Sampie, alias "Cash Money". Sampie werd gisteren in de ochtend omstreeks 2 uur tijdens een vuurgevecht met de politie aan de Verlengde Hendrikstraat dodelijk geraakt.

Sampie’s misdaad-broeder Louis Zerfino kon al schietend ontkomen en is sindsdien op de vlucht. Het tweetal was vermoedelijk op de plek van de schietpartij om een cocaine-deal te sluiten. De politie bevestigt dat er twee kilo’s van de drugs in de doorzeefde auto waarin Sampie en Zerfino zich bevonden, is aangetroffen. De drugs hadden de verdachten vermoedelijk donderdag bij een beroving buitgemaakt.

Volgens bronnen is de politie getipt door personen aan wie Sampie en Zerfino de cocaine wilden verkopen. De politie werkte de tip uit en vatte gedekt post in de omgeving. Toen Sampie en Zerfino rond half twee in de ochtend in de auto verschenen leek het even erop dat het een en ander zou mislopen, omdat het tweetal eerst een paar keren langsreed voor ze uiteindelijk besloten te stoppen.

Bij het uitstappen merkte Sampie een politieman op en deed zijn reputatie eer aan door direct het vuur te openen. Er ontstond een kort maar hevig vuurgevecht tussen de politiemannen Sampie en Zerfino. Sampie werd in eerste instantie in het gezicht geraakt en probeerde weg te komen maar werd beschoten en zeeg vervolgens dertig meter verwijderd van zijn auto neer. Zerfino kon al schietend zich uit de voeten maken en vluchtte een nabijgelegen bos in. Hij trok zijn kleren uit met vermoedelijk de bedoeling op zijn vlucht andere kleren aan te doen, waardoor de signalementen over zijn kleding verkeerd zijn.

 

Foto:Sjaam Bhoelan

In het voertuig waarin sampie en serfino zaten toen zij in een vuurwapengevecht gewikkeld raakten met de poltie , is een hoeveelheid aan drugs gevonden.

De jacht op Zerfino is dinsdag de hele dag en avond doorgegaan zonder het gewenste resultaat. Hij is op verschillende tijdstippen gesignaleerd te Kasabaholo en Leiding. Rond zes uur ‘s middags heeft een familie te Leiding gemeld dat vermoedelijk Zerfino kleding van hun waslijn heeft weggenomen en het nabije bos in is gevlucht. De politie denkt dat Zerfino’s gezondheid mogelijk achteruit kan gaan, omdat hij op een long leeft en sterk afhankelijk is van een ventolin-inhaler dat hij in zijn paniek niet heeft kunnen meenemen.

In het onderzoek na het vuurgevecht is duidelijk geworden dat Sampie en Zerfino zwaardere wapens dan voorheen het geval was, bij zich hadden. Sampie gebruikte een UZI terwijl Zerfino vermoedelijk met een UZI of een AK heeft geschoten. Enkele dagen geleden berichtte de Ware Tijd al dat de politie aanwijzingen had dat Sampie de beschikking had gekregen over gevaarlijkere vuurwapens en dat hij samen met Zerfino een zwaar offensief aan het voorbereiden was.


Woensdag 12 mei 2004

Informatie die leidde tot Sampie kwam niet van burger

PARAMARIBO De politie zegt dat de tip die leidde tot het neerschieten van Arisin Sampie niet kwam van een burger, maar het resultaat is van minutieus opsporingswerk. In het artikel in dWT van gisteren stond dat de politie is getipt door een persoon aan wie Sampie drugs wilde verkopen. Politiewoordvoerder John Jones spreekt dit met klem tegen en zegt dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat Sampie en Zerfino een overval aan het plannen waren toen de confrontatie plaatsvond.

Sampie en Zerfino hebben eerst ettelijke malen de buurt verkend voor de confrontatie. Volgens Jones heeft de politie wekenlang manschappen in de nachtelijke uren op straat gehouden in de buurten waar Sampie ‘traditiegetrouw’ opereert. Dit om direct te kunnen ingrijpen als hij gesignaleerd zou worden. Daarnaast is er de afgelopen maanden veel speurwerk verricht om Sampie aan te houden en had de politie al enige tijd een vrij nauwkeurige beschrijving van de voertuigen die hij tot zijn beschikking had.

Enige tijd voor het vuurgevecht, zegt Jones, waren Sampie en Zerfino al naar de plek geweest waar de beschieting plaatsvond en is hun auto gesignaleerd door opsporingsmensen van de politie en buurtbewoners. Het was bekend dat Sampie altijd eerst enkele keren poolshoogte kwam nemen voor hij toesloeg. Op basis daarvan hebben manschappen van het

A-team een uur lang op de loer gelegen in de omgeving vóór de wagen met Sampie en Zerfino weer langskwam.

Toen het tweetal de motor had afgezet en wilde uitstappen, hebben de manschappen van het A-team toegeslagen, met het noodlottige gevolg voor Sampie. Er is wel cocaïne gevonden in de doorzeefde wagen van Sampie, maar die is vermoedelijk afkomstig van een gangster-op-gangster beroving die Sampie en Zerfino enkele dagen daarvoor zouden hebben gepleegd.

Jones zegt gebelgd te zijn door de berichtgeving, omdat het onnodig personen die niets met de aanhouding te maken hadden, in gevaar kan brengen. In elk geval, zegt hij, zal de opsporingsdienst van de politie alert blijven en wordt de ingeslagen weg vervolgd om ook andere rovers aan te houden of anderszins uit te schakelen.


Woensdag 12 mei 2004

Politiewoordvoerder Jones:

‘Misdaad loont niet’

PARAMARIBO — De gewelddadige dood van Arisin Sampie moet volgens politiewoordvoerder John Jones een les zijn voor jongeren die hem in hun onwetendheid en naïviteit adoreerden. "Laat dit het bewijs zijn dat misdaad niet loont", zei Jones in een interview.

Met de dood van Sampie komt volgens hem een einde aan het leven van een persoon die de gemeenschap veel angst heeft aangejaagd. Tegelijkertijd moet het hoofdstuk Sampie dienen als voorbeeld voor jongeren en ouderen. Vooral jongeren, zegt Jones, omdat Sampie op een vreemde manier een aantrekkingskracht uitoefende op deze groep. "Ze zagen hem bijna als onaantastbaar of als een bijzonder persoon maar hij was niets meer dan een ordinaire crimineel en voor elke crimineel komt het einde", zei Jones.Volgens hem moet Sampie’s leven en einde gebruikt worden om anderen, die misdaad als mogelijk een oplossing voor financiële problemen zagen, tot andere gedachten te brengen. Sampie’s dood kwam gisteren als een donderslag bij heldere hemel. Toen Sampie doorzeefd door kogels zijn laatste adem blies, lag hij in een goot, met een UZI pistool-mitrailleur in zijn hand. Zijn vriend en misdaadbroeder Louis Zerfino is sindsdien gekleed in een onderbroek op de vlucht, opgejaagd door vastberaden politiemannen. Verschillende politici spraken gisteren in de Nationale Assemblee hun waardering uit voor het werk dat de politie verzet heeft om Sampie te stoppen. Tegelijk stonden verschillende van hen stil bij de mogelijke omstandigheden die ertoe hebben geleid dat Sampie de persoon is geworden die hij aan het einde van zijn leven was. Volgens vice-voorzitter van de Nationale Assemblee Ruth Wijdenbosch moet aandacht besteed worden aan de jeugd en de vele bedreigingen die hen op het slechte pad kunnen leiden.

Ondanks de kritiek die de politie in de kwestie-Sampie te verwerken heeft gehad, is Jones van mening dat de politie haar werk naar behoren heeft gedaan. Sampie werd in augustus 2003 samen met Zerfino aangehouden en ingesloten op politiepost Uitvlugt maar ontsnapte twee dagen later. Pas toen hij ontvlucht was, kwamen de functionarissen van post Uitvlugt erachter dat Sampie een waslijst van berovingen op zijn kerfstok had en dringend gezocht werd. In de maanden daarna heeft Sampie een groot aantal overvallen en inbraken gepleegd in en rond Paramaribo. Ofschoon hij gezocht werd, wist hij zich bijna vrij te bewegen. Een actie om hem aan te houden in het dorp Guyaba aan de Boven-Suriname mislukte, omdat Sampie lont rook en tijdig het bos in kon vluchten. Kort daarna was hij weer in Paramaribo. Een serie invallen en hinderlagen om Sampie aan te houden draaiden op niets uit. In een spraakmakend vuurgevecht in het Balona-project, die volgde na een beroving in een woning, wist Sampie, ondanks de omgeving omsingeld was, te voet te ontkomen. Velen hebben zich toen afgevraagd hoe een persoon zoveel politiemannen op een dwaalspoor kon brengen. Binnen een week na dit voorval wist Sampie op bijna mysterieuze wijze tot tweemaal toe op het nippertje aan zijn aanhouding te ontsnappen.

Kort daarna deed voormalig woordvoerder van de politie Ronald Gajadhar de uitspraak dat Sampie mogelijk van binnen het politiekorps uit getipt werd. Dit vermoeden kon nooit hard gemaakt worden. Na de reeks ontsnappingen ternauwernood werd het stil rond Sampie. Het informatie-vacuum kwam mede door een besluit van de politie, die van mening was dat de aandacht van de media voor deze kwestie, Sampie tot een anti-held dreigde te maken. De zelf opgelegd stilte werd gisteren beëindigd.


Donderdag 13 mei 2004

Justitieminister Gilds over uitschakelen Sampie:

"Druk op verminderd veiligheidsgevoel samenleving afgenomen"

door Vernon Texel

PARAMARIBO — Met het dodelijk uitschakelen van Surinames topcrimineel, Arisin Sampie – tot praktisch ieders opluchting – is de druk op het verminderde veiligheidsgevoel van de samenleving voor een belangrijk deel afgenomen, zegt minister Siegfried Gilds van Justitie en Politie.

Ook komt er een opsporingsbevel naar zijn ontvluchte comparant Zerfino Louis, die vermoedelijk gewond is geraakt tijdens de heftige schotenwisseling, waardoor zijn mogelijkheden om zich schuil te houden zeer beperkt zijn. Dit zei de bewindsman gisteren op de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers. Op deze manier kan de bevolking helpen bij de opsporing van deze crimineel, als eenmaal overal bekend is om wie het precies gaat.

"In deze fase hebben we de hulp van de burgerij extra nodig", benadrukt Gilds. Hij is er persoonlijk een voorstander van dat foto’s van veroordeelde en ontvluchte criminelen publiek bekend worden gemaakt, zodat de bevolking extra alert is om deze personen te signaleren. De minister deelt verder mee dat er maatregelen zijn getroffen die de vluchtkans van gevangen criminelen verkleint.

Er komt tevens extra bewaking voor arrestanten die buiten de strafinrichting medisch behandeld moeten worden. "Ik heb mijn medewerkers opgedragen alle veroordeelde zware criminelen in strafinrichtingen te plaatsen waar de vluchtkans moeilijker is", zegt Gilds. De meeste criminelen hebben namelijk uit de overvolle cellenhuizen kunnen ontvluchten, waar zij door het tekort aan cellen moeten blijven na hun veroordeling. Vandaar dat er voorstellen zijn gedaan om het insluitingsbeleid aan te passen, wat minder druk op de cellenhuizen tot gevolg heeft.

Er wordt namelijk gediscussieerd over de wijze waarop personen die zich schuldig maken aan kleinere en minder ernstige overtredingen op een andere manier aangepakt kunnen worden.. "Hierdoor hoeven mensen niet voor elk wissewasje te worden opgepakt en ingerekend", legt Gilds de komende veranderingen uit. Momenteel wordt gewerkt aan de bouw van het nieuwe huis van bewaring dat in april 2005 af moet zijn en een capaciteit van vierhonderd bedden zal hebben. Verder is de heringebruikname en inrichting van de gevangenis in Commewijne in opzet.

Afname

Over de gebeurtenissen van dinsdagochtend zegt de bewindsman dat het in principe altijd de opdracht van de politie is om (ontvluchte) criminelen in te sluiten wanneer die gesignaleerd zijn. Ook met betrekking tot Sampie was dit het geval. "De politie is er niet op uit om verdachten dood te schieten. Er kunnen zich echter in dit proces gebeurtenissen voordoen die een andere aanpak, bijvoorbeeld vuurwapengeweld, noodzakelijk maken. In het verleden zijn er tijdens acties ook politieagenten door criminelen om het leven gebracht. Het is jammer dat Sampie is overleden, maar dat valt onder het deel van de taken om criminele activiteiten in te dammen."

De laatste vier weken zijn er zestig mensen ingerekend die betrokken zijn geweest bij roofovervallen of andere criminele activiteiten. Hierdoor is in ruim zestig overvallen duidelijkheid gebracht en door de verklaringen van de nu aangehouden personen worden anderen ingerekend. "Met deze actie hopen wij een duidelijke afname van roofovervallen en criminele activiteiten te kunnen bewerkstelligen", stelt Gilds. "De politie is constant bezig de criminaliteit aan te pakken, ook op het stuk van de wapenhandel die hand in hand gaat met de drugshandel. We hebben een heleboel kogelvrije vesten besteld, maar die zijn alleen bestand tegen kogels uit 9 millimeter vuistvuurwapens. Niet tegen mitrailleurs. De politie moet zorgdragen voor de veiligheid van het grondgebied van Suriname", besluit Gilds.


Zaterdag 5 Juni 2004

Sampie zaterdag in alle stilte begraven

door Nancy de Randamie

PARAMARIBO — Surinames bekendste crimineel, Arisin Sampie – door vrienden en familie ook wel Abat (‘slager’) genoemd – is zaterdag 5 juni om kwart voor vier ‘s middags in alle stilte op de hindostaanse begraafplaats Sanatan Dharm aan de Waakhuyzenlaan begraven. Aanwezig waren een honderdtal familieleden, vrienden en bekenden. Volgens marrongebruik was de moeder van Sampie niet naar de stad afgereisd en ontbrak zij bij de plechtigheid. Bij Saramaccaners en andere marrons is het niet gebruikelijk dat een moeder aanwezig is op de begrafenis van haar zoon. Afscheid nemen mag niet. Sampie’s moeder heeft daarom niet het ontzielde lijk van haar zoon kunnen zien.

De begrafenisplechtigheid verliep sober en vlug; in ijl tempo is Sampie in een eenvoudige houten kist begraven. Alhoewel er door de familie geen enkele dankdienst of andere ceremoniële plechtigheid was georganiseerd, werd door de dragers en leden van de afleggersvereniging kort een gebed gehouden en twee christelijke liederen gezongen. Sampie was vanuit het mortuarium in het Academisch Ziekenhuis overgebracht naar de begraafplaats. De kist met daarin het zeer verwonde lijk, lag open en bloot voor alle aanwezigen om te zien. Enkelen van hen spraken schande over het feit dat Sampie’s gezicht niet mooi was afgewerkt. De wond bij zijn oog en verwondingen in zijn gezicht waren duidelijk te zien. Het hele begrafenisceremonieel van Sampie verliep vlug, onstuimig en weinig georganiseerd. Een groot aantal gasten kwam te laat aan op de begrafenisplechtigheid en leek meer gekomen te zijn uit een verplichting dan uit liefde voor hun naaste en bekende. Een neef merkte ook op dat er een aantal onbekende gezichten op de begraafplaats en de dede-oso van de dag ervoor waren. De neef: " Echt, a ben fuck up helemaal, mi no ben fir’ mi srefi bun te mi sji a san dati. A no ben de mooi yere."

De dede-oso werd op vrijdagavond 4 juni aan de Hoogestraat op de hoek met de Frediricistraat gehouden. Ook daar viel het mee met het aantal aanwezigen. De sfeer op de avond was precies zoals de overledene in leven geweest moet zijn. De sfeer was gemoedelijk en ongedwongen en er werd gedobbeld, gekaart, veel sopi gedronken en door de aanwezige kinderen gedanst op de nieuwste kawina-deuntjes. Opvallend was dat de ouderen uit de familie van Sampie vrijwel ontbraken, bij navraag bleek dat de meeste van hen niet naar de stad waren afgereisd voor de begrafenis. De meeste aanwezigen waren niet ouder dan 35 jaar.

Bij navraag bij de familie hoe ze het vonden dat Sampie de reputatie heeft als één van Surinames beruchtste criminelen, antwoordden zei: "We praten het niet goed wat Abat heeft gedaan. We weten alleen dat Abat als klein kind de oogappel van zijn vader was. Tot het moment dat zijn vader, mofo yari in 1987, door soldaten van het Nationaal Leger werd doodgeschoten. Sampie’s vader was toentertijd een ‘hoge man’ binnen het Jungle Commando onder leiding van Ronnie Brunswijk. Na de dood van zijn vader ging Abat mensen in zijn omgeving terroriseren. Hij werd de plaag van de buurt. Dus dat Abat heeft geroofd, geloven wij, en we betreuren dat. Maar dat er gezegd wordt dat hij gemoord heeft, is voor ons moeilijk om te geloven. Waarom? Nou omdat binnen onze marroncultuur, als iemand een ander vermoordt, hij niet meer terug kan komen naar zijn geboortedorp. De vooroudergeesten laten dat niet toe. En Sampie ben waka vrij in Gujaba, zijn geboortedorp. Als hij gemoord zou hebben, zouden de ouderen in de familie dat hebben geweten. Er zou zeker wat gebeuren waaraan je zou merken dat de familie gestraft wordt. Een geliefd persoon zou dan bijvoorbeeld plotseling, zonder aanwijsbare reden, ernstig ziek worden. Tot nog toe hebben we geen aanwijzing dat onze familie gestraft wordt voor Sampie’s daden. Het enige is dat in de Surinaamse samenleving de achternaam Sampie nu geen naam meer is waar je trots op kunt zijn. Als iemand een Sampie ontmoet, denkt hij dat we allemaal criminelen zijn. Terwijl dat natuurlijk niet zo is."

Alhoewel Sanatan Dharm een hindostaanse begraafplaats is, worden daar de laatste paar jaren merendeels marrons begraven. Sanatan Dharm is de enige begraafplaats in de stad waar marrons, die niet bij een gemeente zijn aangesloten, kunnen worden begraven. De begraafplaats wordt door de hindostaanse gemeenschap weinig gebruikt, omdat die het meest cremeert.


Dinsdag 8 juni 2004

Vrienden betalen begrafenis Sampie

door Fenny Zandgrond

PARAMARIBO — Niet de staat Suriname, maar vrienden van de meest gezochte crimineel in Suriname, Arisin ‘Cash Money’ Sampie, hebben de begrafenis van hun overleden vriend bekostigd. Uit betrouwbare bron wordt vernomen dat geld ingezameld werd, waardoor een minimale voorziening getroffen kon worden om hem de laatste eer te bewijzen. Uiteindelijk werd de man die veel geld vergaard had uit niet minder dan 44 berovingen die hij op zijn naam had, zwaar gehavend en pover begraven.

Inclusief de mortuariumkosten heeft de begrafenis niet meer dan 1.500 Surinaamse dollar gekost. De 21-jarige Sampie vond zaterdagmiddag zijn laatste rustplaats op de begraafplaats van de Sanatan Dharm aan de Waakhuyzenlaan. De familie heeft het lijk positief geïdentificeerd als te zijn het stoffelijk overschot van Arisin Sampie.

Sampie, door de politie verklaard tot Staatsvijand No.1, werd op 12 mei aan de Verlengde Hendrikstraat neergeschoten na een tip. Samen met comparant Louis Zerfino arriveerde hij in de ochtend op het adres om een partij cocaïne te leveren. Evenwel ontmoette hij aldaar het A-team dat hem neerschoot. Zerfino kon ontvluchten. Sampie was sinds vorig jaar november voortvluchtig, nadat hij kans zag uit het cellenhuis te Geyersvlijt te breken. Op dezelfde begraafplaats waar hij begraven werd, bevinden zich ook de graven van Orlando Waiso en Alwin Apensa, beiden dit jaar gedood door een kogel uit het wapen van een politieagent.


Zondag 14 juni 2004

Ook Sampie's compaan Louis Zerfino door politie neergeschoten

door Juliën Peneux

PARAMARIBO De gezochte Louis Zerfino is dood. Hij is gisterenmiddag dodelijk geraakt tijdens een verrassingsoperatie van de politie aan de Costerstraat. De als vuurwapengevaarlijk te boek staande voortvluchtige verdachte, die al geruime tijd door de politie werd gezocht, reageerde niet op waarschuwingsschoten. Hij probeerde nog weg te komen, maar werd neergeschoten vlak voor een trens, die achter de woning waar hij zich schuilhield, loopt. Hij werd dodelijk geraakt en blies ter plekke de laatste adem uit. De politie, die getipt werd over de schuilplaats, heeft geen wapens op hem gevonden.

 De politie schoot gericht, omdat Zerfino, die als vuurwapengevaarlijk bekend stond, waarschuwingsschoten en sommaties om zich over te geven, negeerde. Hij probeerde nog weg te komen, maar werd op de vlucht neergeschoten.-.
d
WT foto/ Roy Ritfeld

Agenten in burger, vermoedelijk leden van het A-Team van de politie, op het perceel waar de gezochte Louis Zerfino bij een bliksemactie dodelijk werd geraakt.

Volgens een verklaring van politiewoordvoerder John Jones, waren manschappen van het Arrestatie Team dat de actie uitvoerde, genoodzaakt om gericht te schieten, omdat Zerfino waarschuwingsschoten en sommaties negeerde en probeerde te ontsnappen. Hij bevestigt dat de verdachte geen wapens bij zich had toen hij op de vlucht sloeg. Niet duidelijk is of die wel in het huis zijn aangetroffen.

Enkele weken geleden ontsnapte Zerfino al ternauwernood aan de dood toen hij in de Hendrikstraat in een hinderlaag liep. Bij die operatie verloor zijn kompaan, die meest gezochte crimineel Arisin Sampie, het leven. Bij die actie was de politie genoodzaakt vuurwapengeweld te gebruiken, aangezien de twee criminelen bij het zien van de rechercheurs het vuur op hen openden. Het gelukte Zerfino toen weg te komen.

Geschokt

Kort na de operatie van gisteren werden vier vrouwen, die in een van de drie huizen op hetzelfde perceel wonen, door de politie opgebracht voor verhoor. Omwonenden geloven dat zij hand- en spandiensten hebben verleend aan de crimineel. Jones zegt dat uit hun relaas zal blijken of ze als verdachten worden aangemerkt. In dat geval zullen zij worden ingesloten.

Bewoners van het derde pand reageerden geschokt. Desgevraagd verklaren zij tegenover dWT dat ze nooit geweten hadden dat zo’n grote crimineel zich in een van de huizen schuilhield. De woning, die maar één in- en uitgang heeft, aan de voorkant, leek al die tijd onbewoond. De actie van de politie die omstreeks drie uur ‘s middags plaatsvond, hebben de buurtbewoners niet zien aankomen. "Het duurde heel kort en snel", vertelt een van hen aan dWT. "We hebben alleen een keer een reeks schoten gehoord", vult hij aan. Op het bed waar Zerfino sliep vonden journalisten een seksblad en in de kamer zijn ‘inhaler’; de verdachte was astmapatiënt.

Louis Zerfino had overwogen om zich vrijwillig aan te geven bij de politie. Dat had hij in een telefonisch interview met dWT, het artikel is enkele weken terug verschenen, met zoveel woorden gezegd. Naar dWT uit welingelichte en betrouwbare bron verneemt, heeft hij ook pogingen daartoe ondernomen. Zover is het echter nooit gekomen. Bij Jones is ook niet officieel bekend of de verdachte contact heeft gemaakt met de politie.

Jones zegt dat met de dood van Zerfino de politie weer een, zij het kleine, stap is gevorderd in de bestrijding van de harde criminaliteit. In het korps heerste er geen ‘hoerastemming’, omdat er nog tal van criminelen vrij rondlopen, al dan niet alleen of in bendes, die achter de tralies moeten worden gebracht.


Zorg en Hoop Radio, zaterdag 19 juni 2004

ONVERANTWOORD WAPENGEBRUIK POLITIE

Minister Gilds van Justitie en Politie heeft korpschef Delano Braam om opheldering gevraagd over bestaande instructies bij het gebruik van vuurwapens door de politie. Vorige week zondag werd Zerfino Louis, kompaan van Sampie, in een vluchtpoging bij zijn arrestatie, doodgeschoten. Zo verklaarde de politiewoordvoerder. Daags later kwam De Ware Tijd met het verhaal van een ooggetuige, dat erop neerkomt dat de ongewapende Louis, gewoon is geëxecuteerd. Zerfino Louis wist uit de gevangenis te ontsnappen, na een veroordeling tot zes jaar voor roofovervallen en andere geweldsdelicten, waarvan sommige met dodelijke afloop. Er liep sinds zijn ontsnapping een opsporingsbevel. Eerder schoot een agent van het bureau De Nieuwe Grond, ook de ongewapende burger Waiso dood die verdacht werd van enkele strafbare delicten. Verder kwam een politieagent zelf om het leven toen een zwerver het wapen van een andere collega wist te bemachtigen. In de Surinaamse gemeenschap bekommert zich kennelijk niemand om de snelheid waarmee de politie confrontaties met wapens vaak met dodelijke afloop beslecht; zeker niet wanneer het om criminelen met een strafblad als Sampie en Louis gaat.

Bron:
de Ware tijd

Zorg en Hoop radio

Update 14-06-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics