Nickerie, woensdag 02 juni 2004  


Stichting The Backlot Festivals gaat richting Nickerie

door Ruth Nortan

PARAMARIBO — Het onlangs in Paramaribo gehouden Internationaal Speelfilmfestival wordt door de stichting The Backlot naar Nickerie gebracht. Dit gebeurt op speciaal verzoek van de Nickerianen die dit festival ook in hun district willen, gezien de grote vraag. Op vrijdag 14 en zaterdag 15 mei zullen vijf van de dertig geselecteerde films van Paramaribo worden vertoond in het Volkstheater in Nickerie.

Hennah Draaibaar, voorzitter van The Backlot, geeft aan dat het om een try-out gaat. Hiermee wordt er een begin gemaakt met een nieuw gebied, vooralsnog werd het festival alleen in de hoofdstad gehouden. Het festival wordt geopend met de ontroerende en warme jeugdfilm Polleke (Ineke Houtman). De stichting heeft naast deze openingsfilm op basis van de belangstelling gekozen voor de volgende films: Silent Waters (Sabhia Sumar), Satin Rouge (Raja Amari), de Afghaanse film Osama van de regisseur Barmak Siddig en de Nederlands/Surinaamse productie Madame Jeanette, een film van Paula van der Oest. "Het is gebleken dat er meer belangstelling is voor Zuid-Amerikaanse en films uit het Caribisch gebied. Op basis hiervan en het aantal bezoekers hebben we een keuze gemaakt en die gaan we in Nickerie vertonen tijdens dit twee dagen durend festival. Dit festival is een try-out en we wachten de resultaten af, maar we zullen vooral doorgaan en niet te snel opgeven", zegt Draaibar. "Als we hadden gelet op het bezoekersaantal in het eerste jaar toen we vier jaar geleden met dit festival begonnen, dan was deze mogelijkheid uitgesloten. In het eerste jaar begin was het bezoekersaantal heel laag. De mensen waren toen nog niet bekend met het festival. De bezoekers waren merendeels mensen die bekend waren met dergelijke festivals, maar we hebben doorgezet en met succes. De reacties van het publiek zijn veranderd er nu is echt waardering voor de films, mede door de kwaliteit van de films die we vertonen. "Het leuke van dit festival is dat men keuzes moet maken," zegt Draaibar. Je kunt niet overal tegelijk zijn om alle films te zien die je graag zou willen zien. Het gaat steeds beter, het festival wordt steeds meer bezocht en de positieve reacties blijven niet uit.

Het team van The Backlot vertrekt vrijdag vroeg in de ochtend om de Nickeriaanse burgers warm te maken voor de vijf filmvertoningen in het Volkstheater. Filmliefhebbers uit Paramaribo worden door dit tweedaagse festival in de gelegenheid gesteld om films die zij niet hebben kunnen zien, in Paramaribo alsnog te kunnen zien.

 

Bron:
, 12-05-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics