Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Ruim 320.000 SRD vrijgemaakt voor 5 microprojecten

PARAMARIBO — Er is 320.628 Surinaamse dollar vrijgemaakt voor vijf microprojecten. Van dit bedrag heeft Suriname zelf 83.080 Surinaamse dollar bijeengebracht. Het aanvullende geld komt uit middelen van de Europese Unie. Afgelopen week vond op het Ministerie van Planning & Ontwikkelingssamenwerking de ondertekening van de financieringsovereenkomst plaats. De projecten die zijn goedgekeurd, betreffen ‘De bouw van kleedruimten voor de multi-purposezaal van Sanatan Dharm’, ‘Trainingen van leidsters van de Mr. Huber Stichting’ en de ‘Renovatie van de Openbare School Clara te Clara Polder’ in Nickerie. Ook voor de programma’s met name het ‘Ontwikkelen van een Management Informatie systeem voor de Bloedbank’ en de ‘Voedselvoorziening en inkomstenvorming van Daume aan de Boven-Suriname’, is geld beschikbaar gesteld.

Het eerste project behelst ondersteuning van de gezonde fysieke en geestelijke ontwikkeling van 77 kinderen van het tehuis tussen de 2 en 19 jaar. Hiertoe zullen sanitaire faciliteiten en verkleedruimten voor de multi purpose hal van het kindertehuis worden gebouwd. De totale kosten bedragen 37.055 Surinaamse dollar. Van dit bedrag heeft Suriname 9.264 Surinaamse dollar zelf ingebracht. Het doel van het project ‘Training leidsters Mr. Hubert Stichting’ is de verbetering van de begeleiding van kinderen met een handicap. Hiertoe zullen de veertien leidsters een training ondergaan in communicatie, hygiene, tiltechnieken, gebitsverzorging, ziekte beelden, medicijnkennis en computerkennis. Er worden 35 dubbel gehandicapte kinderen begeleid. Dit project kost totaal 3.104 Surinaamse dollar. De eigen bijdrage is 782 Surinaamse dollar.

Voor het project voor de OS Clara komt 111.235 Surinaamse dollar vrij. Suriname heeft 28.681 Surinaamse dollar zelf ingebracht. Het programma moet leiden tot een afvalvrije en onderhouden school en omgeving, welke een positieve invloed moet hebben op de prestaties van de leerlingen en de leerkrachten. Sanitair en drinkwater zullen worden aangelegd en het dak wordt gerenoveerd. Voorts wordt de afvoer van afvalwater beter geregeld en krijgt de school een schilderbeurt.

Door geld vrij te maken voor het vierde project, krijgt de Bloedbank geld om het bloedadministratieproces te automatiseren. Dit moet ertoe leiden dat er geen fouten meer worden gemaakt, waardoor de efficiëntie wordt vergroot. Het project is in het belang van de medewerkers en de 3.817 donoren van de Bloedbank. De totale kosten bedragen 54.756 Surinaamse dollar. Hiervan is 14.108 Surinaamse dollar zelf bijeen gebracht.

Voor het project ‘Voedselvoorziening en inkomstenvorming van Daume aan de Boven-Suriname’ is 114.479 Surinaamse dollar goedgekeurd. Suriname heeft zelf 30.372 Surinaamse dollar ingebracht. Het programma verleent ondersteuning aan 63 rijstboeren door middel van de bouw van een pelmolen, het geven van trainingen in landbouw en het versterking van de boerenorganisatie Stichting Panjan Taanga.

Het Micro-projectenprogramma II (MPP-II) is bedoeld voor steun aan positieve initiatieven tot verbetering van leefomstandigheden. In een persbericht van PLOS staat dat MPP-II wordt uitgevoerd in goed partnerschap tussen de overheid, Niet Gouvernementele Organisaties, overige gemeenschapsorganisaties en de EU. Benadrukt wordt dat bij de beoordeling van de micro-projecten gelet wordt op duurzaamheid. Van de goed gekeurde projecten is bekend dat de initiatiefnemers in staat zijn om na uitvoering, het programma zelfstandig te besturen en te onderhouden.

 

Bron:
, 17-05-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics