Nickerie, maandag 07 juni 2004  


Proces maritiem grensgeschil in volgende fase

Suriname en Guyana akkoord over resterende arbiters

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Suriname en Guyana hebben een akkoord bereikt over de resterende drie arbiters die het vijfkoppig arbitragecollege in het maritiem grensgeschil tussen beide landen zullen completeren. Partijen voerden op 29 en 30 mei besprekingen in Londen. Verwacht wordt dat de drie geselecteerde personen in de loop van de week de benoeming zullen accepteren, waarna beide landen de namen zullen prijsgeven. De geselecteerden komen uit het Caribisch Gebied, Azië en Europa. Het is gebruik, zegt een ingewijde, dat zolang personen hun benoeming niet hebben geaccepteerd, de namen niet worden bekendgemaakt. Deze drie personen zijn overigens nog niet benaderd, maar bij dit soort aangelegenheden komt het vrij zelden voor dat personen die gevraagd worden in een dergelijk arbitragecollege te participeren, weigeren. Inmiddels is president Ronald Venetiaan door mr Hans Lim A Po jr, gemachtigde van de Staat, op de hoogte gebracht van de vorderingen die geboekt zijn. Eerder hadden Suriname en Guyana respectievelijk professor Hans Smit en professor Thomas Franck als hun arbiter aangewezen.

Na de benoeming van de overige drie arbiters zullen de procedureregels voor het arbitrageproces moeten worden overeengekomen. Vervolgens zal Guyana als eisende partij een memorie van eis indienen. Dit proces zal enkele maanden in beslag nemen, waarna Suriname een reactie op Guyana’s eis zal geven. Krachtens de voorschriften van de VN Conventie inzake de Rechten van de Zee (UNCLOS) zullen Suriname en Guyana bekijken of het mogelijk is om in aanloop op de daadwerkelijke behandelijk van deze zaak, voorlopige maatregelen van praktische aard overeengekomen kunnen worden. Deze eventuele praktische maatregelen zijn naar verluidt niet van invloed op de rechtsaanspraken van beide partijen, ten aanzien van het grensverloop in het zeegebied. Ook zullen zij geen invloed hebben op de rechtsposities in het arbitragegeding. De maatregelen van praktische aard kunnen zoals dWT van ingewijde bronnen verneemt, wel van invloed zijn op de vordering van Georgetown bij zijn oorspronkelijke eis. Guyana heeft bij het indienen van de klacht bij de VN in februari onder meer geëist dat Guyanese vissers in het betwiste zeegebied door Suriname niet gehinderd worden, terwijl Suriname ook niet mag interveniëren als Guyana exploraties naar natuurlijke hulpbronnen in het gebied verricht of laat verrichten. Van Surinaamse zijde wordt er rekening mee gehouden, dat het proces vanaf nu totdat er een uitspraak komt in het geschil twee tot drie jaar in beslag kan nemen.

DWT verneemt dat de partijen in het geding – Suriname en Guyana – de kosten voor het arbitragecollege zullen moeten betalen. Ofschoon dit orgaan op gezag van de Verenigde Naties handelt, worden de arbiters voor hun werkzaamheden niet door de VN betaald. In deze betreft het een particuliere arbitrage. Ondertussen is het betalen van de juristen die Suriname bijstaan reeds begonnen. Dave Colson, een van de advocaten, heeft reeds declaraties ingediend voor werkzaamheden die hij heeft verricht.

Behalve Lim A Po waren bij het overleg in Londen de advocaat Paul Saunders en professor Fred Soons (adviseur) aanwezig. Guyana werd vertegenwoordigd door Sonny Ramphal (gemachtigde), Paul Reichler (advocaat), Phillip Sands (adviseur), professor Nico Schrijver (adviseur) en Payam Akhavan (adviseur). ITLOS-president Donovan Nelson was ook aanwezig tijdens de besprekingen.

 

<

Bron:
, 07-06-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics