Nickerie, woensdag 30 juni 2004  


SPBA vraagt uitstel van betaling schulden bij de Landbouwbank

door Beta Debidien

Foto: SPBA ondervoorzitter Harinanan Oemraw overhandigd een brief aan parlementariėr Harold Bendt (NF/NPS), terwijl Anton Paal (PALU) inzage neemt in dat stuk dat hij ook in ontvangst mocht nemen.-.NIEUW NICKERIE — De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) heeft via de parlementariėrs van de districten Nickerie en Coronie aan vice president Mr Jules Ajodhia gevraagd om het daarheen te leiden dat aan de padieboeren van beide districten uitstel van betaling van de schulden bij de Landbouwbank NV wordt verleend, totdat er in samenwerking met de boerenorganisatie en alle andere betrokken instanties daarvoor een fundamentele oplossing zal zijn gevonden. Voorts wordt gevraagd dat de door de Landbouwbank NV aangekondigde veilingen van bezittingen van padieboeren wordt stopgezet.

De Nickeriaanse en Coroniaanse padieboeren zijn wederom door de Landbouwbank NV opgeschrikt en bedreigd met de onherroepelijke verkoop van hun percelen en bezittingen, indien zij niet binnen twee weken na ontvangst van een sommering daartoe hun opgelopen schulden bij de bank voldoen. Ondervoorzitter Harinanan Oemraw van de SPBA deelde desgevraagd aan dWT mee dat in de afgelopen periode de SPBA in verschillende schrijven aan de vice president, de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) en aan het Parlement heeft aangegeven dat de hoog opgelopen schulden van de padieboeren het gevolg zijn van omstandigheden buiten hen om. Daarbij heeft het bestuur van de SPBA ook aangegeven dat in elk normaal land voor dat soort schulden oplossingen worden gezocht die continuļteit in productie en versterking en stabilisering van de boerengemeenschap inhouden. De boerenorganisatie heeft meerdere malen gevraagd om een fundamentele oplossing voor het schuldenvraagstuk van de padieboeren bij de Landbouwbank NV en om herstel van een daadwerkelijke positieve houding van deze bank naar de landbouwsector toe. Een verlaging van de bankrente naar 18 procent kan naar mening van het SPBA bestuur niets af doen, aangezien met die hoge rente geen landbouw kan worden bedreven. Het bestuur vraagt zich af hoe het een en ander te rijmen valt met het project van het Europese Ontwikkelings Fonds ten bijdrage van 9,2 miljoen Euro dat onlangs door CARIFORUM en de Europese Commissie is ondertekend en door de Ministeries van LVV en PLOS ten volle wordt ondersteund.

In reactie zeggen de Coroniaanse parlementariėrs Anton Paal (PALU) en Harold Bendt (NF/NPS) het verzoek van de SPBA volledig te ondersteunen. De parlementariėrs hebben ook aangegeven aandacht te zullen vragen in het parlement voor de situatie waarin de boeren thans verkeren. Ze vinden dat de regering naar mogelijkheden moet uitkijken hoe het schuldenvraagstuk van de vele boeren in de districten Coronie en Nickerie opgelost kan worden om de landbouwsector weer aantrekkelijk voor hen te maken.

 

Bron:
, 30-06-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics