Nickerie, vrijdag 02 juli 2004  


Keti Koti-viering in Nickerie

door Beta Debidien

dWT/foto Beta Debidien/Parlementariër Carmelita Ferreira legde samen met enkele jongeren uit district een krans bij het monument van Lala Rookh.-.NIEUW NICKERIE — Voorzitter Igion Koulan van de ‘Organisatie 1 juli viering’ mag terug zien op een geslaagd Keti Koti-feest in het district Nickerie. De dag begon met een dankdienst in de EBG-kerk aan de GG Maynardstraat. Na de dienst liepen de mensen in optocht door de straten van Nieuw Nickerie. Bij het monument van de Emancipatie op het DC Roblesplein werden kransen gelegd door de bestuursleden en enkele oudere mensen uit de gemeenschap. De stoet vertrok hierna in de richting van het monument van de Javaanse en Hindostaanse Immigratie in het centrum alwaar ook kransen zijn gelegd.

Tijdens de kranslegging bij het Lala Rookh-monument zei voorzitter Kries Matai van de Culturele Vereniging Shantie bijzonder blij te zijn dat de gemeenschap van Nickerie op deze wijze deze dag te herdenkt. Hierdoor is wederom bewezen dat er eenheid is onder de gemeenschap van Nickerie.

De organisatie heeft ook gebruik gemaakt van deze dag om naamsverandering van twee straten in Nickerie door te voeren. De Balatastraat is vernoemd naar wijlen Christoffel Thomas Adamson die in deze straat heeft gewoond. Adamson werd ook wel Oom Tam genoemd, vooral door de jongeren. Oom Tam heeft in de afgelopen periode veel bijgedragen aan de ontwikkeling van het district. Hij hield zich met de politiek bezig en was zelfs voorzitter van de ‘Nickerie Eenheid Partij’ (NEP). Ook bij de vakbond bij de overheid had hij bemoeienissen. Hij was tevens voorzitter van de ‘Partij van de Arbeid’. Na zijn pensionering is hij zijn diensten gaan aanbieden aan ouders en ouderen en werd prompt gekozen als voorzitter van de bond van ouderverenigingen. Oom Tam heeft ook veel sociaal werk gedaan, waaronder brieven opstellen voor mensen en zaken bepleiten voor hen die niet op de voorgrond wilden of konden treden. Vaak was hij te zien op het kantoor van de districtscommissaris.

Door de jaren heen was Oom Tam de enige die op 1 juli kransen legde bij de verschillende monumenten in Nickerie. Op 23 november 1988 werd de eremedaille in goud toegekend aan Oom Tam door de toenmalige president van de Republiek Suriname Ramsewak Shankar. Oom Tam overleed op 21 mei 1999 op de leeftijd van 85 jaar

De andere weg is de Statenweg te Margarethenburg, die vernoemd is naar wijlen Arnold Julen. Bij de onthulling van het naambord van deze straat zei parlementariër Carmelita Ferreira (NF/NPS) dat hiermee een wens van de familie Julen in vervulling is gegaan. Reeds bij het overlijden van Arnold Julen in 2002 hebben familieleden en dominee Loswijk bij de uitvaartdienst aangegeven dat het wenselijk was om de Statenweg te vernoemen naar de overledene. Het initiatief werd genomen door een van de zonen. Samen met de buurtbewoners werd eraan gewerkt om het doel te bereiken. Na verloop van tijd werd er goedkeuring gegeven om de naamsverandering door te voeren. Ferreira, die zelf uit de nu Arnold Julenweg afkomstig is, vindt dat "onze voorouders" de juiste waardering moeten krijgen en de regering heeft ook daarvoor gezorgd.

Arnold Julen heeft zich ingezet voor de rijstsector in Nickerie. Hij was dag en nacht te vinden in de rijstvelden. Hij kwam altijd op voor de rijstboeren, die in problemen zaten. Johan Julen, die ter gelegenheid van de vernoeming van de Statenweg naar zijn vader naar Nickerie was gekomen, zei heel blij mee te zijn dat mensen in het district spontaan hebben gereageerd, waardoor deze dag zo succesvol genoemd kon verlopen. Arnold Julen bereikte de leeftijd van 92 jaar.

De districtscommissaris die niet aanwezig was in het district, heeft zich laten vertegenwoordigen door een bestuursopzichter bij deze voor het district Nickerie zo belangrijke gebeurtenis.

<

Bron:
02-07-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics