Nickerie, woensdag 14 juli 2004  


Boerenbestand met 30 procent afgenomen in Nickerie

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Het boerenbestand in de rijstsector in het district Nickerie is in de afgelopen drie jaren minimaal met dertig procent verder afgenomen. Dit bestand telde in 2001 nog ongeveer 1500 boeren en bij de laatste registratie van het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij bleek dat ongeveer duizend boeren nog actief zijn in de rijstbouw.

Dit schrijft parlementariėr Soedeshchand Jairam (PVF) Msc in een brief aan president Ronald Venetiaan. Volgens hem hebben de boeren van Suriname ten behoeve van de najaarsoogst 2003 een gemiddeld verlies geleden van 8 Surinaamse dollar per baal natte padie van 79 kg, wat neerkomt op ongeveer 400 Surinaamse dollar per ha. Hij wijst de president erop dat een aanvraag voor compensatie van deze verliezen door een regeringsdelegatie in oktober 2003 niet is gehonoreerd onder de toezegging van onder andere verlaging van de ureumprijzen en optimaal beschikbaar stellen van irrigatiewater door de pompen van Wakay in werking te stellen. De boeren hebben door die toezegging het risico genomen om maximaal te investeren ten behoeve van de voorjaarsoogst 2004, waardoor er een inzaai van meer dan 20.000 hectare werd gerealiseerd. De regering is echter in gebreke gebleven om die toezeggingen na te komen, waardoor vele boeren geconfronteerd werden met zeer lage opbrengsten bij de voorjaarsoogst 2004. Het totale verlies van de afgelopen twee seizoenen voor heel wat boeren is opgelopen tot 620 Surinaamse dollar per hectare.

Jairam geeft in zijn schrijven de president ook aan dat de waarnemend president in een vergadering met de rijstboeren in de maand februari 2004 meegedeeld heeft geen geld te hebben voor enige schadeloosstelling en dat de boeren hem zouden moeten aangeven van waar hij dat geld zou moeten halen. De rijstboeren zitten in enorme problemen, omdat het gebleken is dat zij onlangs door het Ministerie van LVV via een bekendmaking zijn aangemaand om de in december 2001 ontvangen Staatslening terug te betalen. Jairam zegt dat de boeren niet in staat zijn de gelden terug te betalen, omdat zij steeds verliezen hebben geleden tijdens de afgelopen seizoenen. Hij vindt dat de overheid sedert 2001 tientallen miljarden gulden uit de sector heeft verdiend, waardoor ook de zachte lening van 5 miljard van 2001 als het ware reeds terugbetaald is. De restitutie van 0,40 Surinaamse dollar op basis van 1 liter diesel is minder dan het totaal bedrag, wat de overheid op een baal natte padie van 79 kg verdient. Hij maakt zich zorgen dat de EU fondsen van 9,2 miljoen euro nog steeds niet besteedbaar wordt gemaakt voor de sector vanwege het uitblijven van maatregelen zijdens de regering, waardoor investeringen voor de opvoering van de efficiency uitblijven. Hij vraagt de president waarom de regering weigert de enorme verliezen van de rijstboeren te compenseren, terwijl zij erkent dat zolang de kostprijs niet wordt verlaagd, slechts middels compensatie de rijstproducent zijn hoofd boven water kan houden. De regering is met hem eens dat de een miljoen Surinaamse dollar, die de regering heeft verdiend aangewend moet worden om de totale schade van de boeren te compenseren en dat de rijstboeren voorlopig vrijgesteld worden van alle belastingen. Tevens vraagt hij de president of het niet logisch is dat de regering de vijf miljard zachte lening verstrekt in 2001 aan de rijstboeren, moet kwijtschelden en dat de restitutie van verbruiksbelasting op brandstof ook ten behoeve van dit seizoen wordt uitgekeerd aan de rijstboeren. De parlementariėr vraagt ook op welke termijn de regering van plan is de waterschappen, de water en rijstautoriteiten te implementeren teneinde de EU-fondsen van 9,2 miljoen besteedbaar te krijgen voor de sector. De verschillende boerenorganisaties uit Nickerie en Coronie hebben eerder de regering ook gevraagd om in te komen voor de problemen van de rijstsector. Het is gebleken dat de regering nog steeds niet gereageerd heeft op het verzoek van de rijstboerenorganisaties.

 

Bron:
, 14-07-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics