Nickerie, donderdag 15 juli 2004  


Wageningen Miss Arcawa beauty contest in voorbereiding

door Daniëlla Tauwnaar

PARAMARIBO — In Wageningen staat momenteel het Miss Arcawa beauty contest te gebeuren. Een schoonheidscontest voor inheemse meisjes tussen dertien en negentien jaar. Arcawa staat voor Arowakken, Caraïben en Warraus. De organisatie ligt in handen van zes dynamische inheemse jongeren, verenigd in Arcawa Promotion. De Miss verkiezing wordt de eerste activiteit van de groep. Het evenement vindt plaats op zaterdag 7 augustus en de oefeningen verlopen in aanloop naar de grote dag steeds vlotter, vertelt Jennifer Armaketo, voorzitter van Arcawa Promotion. Armaketo: "De tien contestanten zijn al een maand in training en het verloopt vlot. Het zij allemaal inheemse tieners die een schoolopleiding hebben genoten of nog schoolgaand zijn. Dat was een van de vereisten om te kunnen deelnemen. Onder hen bevinden zich ook tienermoeders, omdat de organisatie van mening is dat ook zij een kans moeten krijgen zichzelf te presenteren." Op de avond van het contest zullen de deelneemsters een keer gezamenlijk en viermaal individueel op de planken verschijnen. Samen zal een ingestudeerde culturele dans worden opgevoerd, waarna ze zichzelf zullen voorstellen in het Caraïbs of Arowaks. In de daaropvolgende ronde zal elke contestant een presentatie houden over een issue die betrekking heeft op Wageningen of de inheemsen. Dit gebeurt in het Nederlands en in avondkleding. Hierna volgt de talentenronde met gedichtenvoordrachten, zang, dans en toneel. Het laatste onderdeel wordt de vragenronde, waarbij de deelneemsters voor de laatste maal zullen verschijnen in de inheemse klederdracht. Het wordt een lijvige avond en de vijfkoppige jury wordt geacht te letten op onder meer loopvaardigheid, spreekvaardigheid, uitdrukking van talent en de culturele klederdracht. De grote attractie van de avond wordt de formatie Maswana uit Paramaribo met daarnaast optredens van verschillende dansgroepen uit Wageningen en Nickerie.

Sociaal doel

Armaketo is samen met haar zus initiatiefnemer van Arcawa Promotions. De zusters werden geïnspireerd door de Miss Amazonica Verkiezing, waar ze in 2001 aan deelnamen. Ze namen zich voor de kennis en ervaring die ze bij Miss Amazonica hebben opgedaan over te brengen aan de Inheemse jongeren in Wageningen. Maar ook om fundraisingsactiviteiten te organiseren voor de inheemse jongens in Wageningen die jaarlijks meedoen aan de Wejurana copa in Paramaribo. Wejurana Copa is een voetbalcompetitie tussen de verschillende inheemse dorpen in Suriname. Armaketo: "Onze jongens doen elk jaar mee, maar het is elk jaar weer een probleem met financiën. En de meeste jongens zijn schoolgaand, dus hebben wij van Arcawa Promotions gemeend activiteiten te ontplooien om geld te verdienen en de jongens te steunen." Inmiddels wordt al gebrainstormd over de tweede activiteit. " We denken aan een little miss Arcawa verkiezing in december rond kinderdag", verklapt de Arcawa Promotions voorzitter. Maar eerst het grote gebeuren op 7 augustus. Plaats: Jagger’s Place (waar vroeger het Theater was). Tijd: 20.00 uur. Kaarten: 7 Surinaamse dollar (voorverkoop). 9 Surinaamse dollar (bij de poort).

Potentiële sponsors of personen die het initiatief in welke vorm dan ook willen ondersteunen, kunnen alsnog contact opnemen met Jennifer Armaketo op het telefoonnummer 08819155.

 

<

Bron:
,15-07-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics