Nickerie, vrijdag 16 juli 2004  


Suriname stijgt na vijf jaren weer op UNDP-ontwikkelingsindex

door Vernon Texel

PARAMARIBO — Suriname’s successieve daling op de Human Development Index (HDI) is gestuit. In het gisteren in Brussel, België, gepubliceerde Human Development Report 2004 van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) gaat het land van de 77ste positie – in 2003 – naar de 67ste. De eerste stijging in vijf jaren.

In totaal heeft het UNDP 177 landen beoordeeld op hun respectieve vorderingen op het gebied van de menselijke ontwikkeling. Suriname daalde vanaf 1999, toen het nog op plaats 64 stond, gestaag. Vermoedelijke redenen voor de stijging zijn de toegenomen levensverwachting – van gemiddeld 70,1 naar 71,1 jaar – en het gegroeide inkomen per hoofd van de bevolking. Twee van de belangrijkste criteria die bij de evaluatie worden gehanteerd. Daarnaast wordt er nog gekeken naar het onderwijscijfer, met name de toegang tot het lager onderwijs. Hieraan hapert er weliswaar nog veel. De overall lijst wordt aangevoerd door Noorwegen en met de 39ste plaats is St. Kitts & Nevis het hoogst gerangschikte Caribisch land. Guyana en Haïti scoorden het slechts van alle landen uit de regio en nemen respectievelijk de 104de en 153ste positie in. De 154ste tot de laatste plaats worden overwegend bezet door landen uit Afrika, met Sierra Leone als hekkensluiter. Bij het rangschikken van de landen worden drie kwalificaties gebruikt, namelijk de hoge, gemiddelde en lage menselijke ontwikkeling. Het rapport is uitgegeven onder het thema ‘Cultural liberty in today’s diverse world’. UNDP-bestuurder Mark Malloch Brown zegt dat grondwetten en andere wetgevingen die bescherming en garanties bieden aan minderheden – inheemse en andere minderheidsgroepen –, kritische fundamenten zijn voor bredere vrijheden. Om dit doel te bereiken is verandering in de politieke cultuur een noodzakelijke voorwaarde. "De consequenties bij het niet veranderen van de politieke cultuur zijn verontrustend duidelijk. Dit bouwt heel veel problemen voor de toekomst op", waarschuwt de UNDP-voorman. Hij doelt hiermee op toename van onder meer werkloosheid, discriminatie en ongelijkheid.

Individuele keuzes

Gewezen wordt ook op de globalisatie die een duidelijke bedreiging vormt voor traditionele culturen. "Als de wereld de Millennium Ontwikkelingsdoelen wil halen en armoede uitbannen, moet het eerst succesvol de uitdaging aanvaarden hoe inclusieve en cultureel verschillende gemeenschappen op te bouwen", stelt Brown. In het rapport wordt verder aangegeven dat landen niet perse hoeven te kiezen tussen nationale eenheid en culturele diversiteit. "Onderzoek heeft uitgewezen dat deze twee zaken vaker zelfs naast elkaar kunnen bestaan". Culturele vrijheid heeft volgens het UNDP te maken met uitzetten van individuele keuzes en niet met het preserveren van waarden en praktijken gestoeld op blinde trouw en traditie. "Cultuur is geen bevroren pakket van een aantal waarden en praktijken. Het wordt constant herschapen naargelang mensen zich aanpassen en hun waarden en normen herdefiniëren. Er bestaat daarom geen duidelijk bewijs – goed of slecht – tussen culturele diversiteit en ontwikkeling. Wel beweren sommigen, meent het UNDP, dat diversiteit een obstakel is geweest voor ontwikkeling. "Hoewel niet te verloochenen dat vele diverse gemeenschappen een laag niveau van inkomen en menselijke ontwikkeling vertonen, is er geen bestaand bewijs dat dit gerelateerd kan worden aan culturele diversiteit", staat in het rapport.

 

Bron:
, 16-07-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics