Nickerie, dinsdag 24 augustus 2004  


Stichting Behoud Bacoven Sector exporteert 500ste container

Door Julien Peneux

PARAMARIBO - Vanaf de aanvang van haar activiteiten in maart dit jaar, is de export van bacoven  door de Stichting Behoud Bacoven Sector (SBBS )gestaag gegroeid. Begin deze week is een boot van de Franse maatschappij Agrisol, beladen met containers bacoven, waarin de 500ste, vanaf de Nieuwe Haven vertrokken met bestemming Guadeloupe. Van daaruit wordt de partij verder vervoerd naar Frankrijk voor verdere distributie op de Europese markt.

Bacovenareaal Nickerie

Er gaan 960 dozen in een 40 ft container. Per doos wordt netto 8,50 US dollars ontvangen. Afgelopen week zijn 43 van zulke containers met twee schepen naar het buitenland geexporteerd. Om de zeven dagen vindt er een verscheping plaats. De eerste export van de SBBS op 2 maart ditjaar betrof 5.000 dozen. Momenteel worden weklijks 40.000 dozen geexporteerd. Het bedrijf wil dit aantal in november verdubbelen tot 80.000 dozen.

Een SBBS-zegsman verklaarde desgevraagd tegenover dWT dat, gezien de positieve ontwikkelingen blnnen het bedrijf, dit streven haalbaar is. Toen Surland in het eerstekwartaal van 2002 werd gesloten, lag het niveau op 15.000 dozen. SBBS startte in september 2002 met haar activiteiten.

In de dertig jaar van haar bestaan heeft Surland gemiddeld 1,5 miljoen dozen bacoven per jaar naar Europa verscheept.Een uitschieter was er in 1999 met 2 miljoen dozen, het equivalent van 38.000 ton. Het niveau van 1,5 miljoen dozen hoopt de SBBS dit jaar al te halen. Het strevenis om het komend jaar dat aantal te verdubbelen. Momenteel wordt om de drie maanden de productie verdubbeld.

 Intussen is reeds 1.000 hectare van het in totaal ruim 2.350 hectare grote areaal te Jarikaba en Nickerie bep1ant. Het bewerken en beplanten van het resterende areaal vordert goed. Thans werken er op beide plaatsen tussen de 1.000 en.1100 arbeiders.

De zegsman verklaart verder dat de rekrutering doorgaat naarmate het areaal wordt uitgebreid. Hij benadrukte dat de SBBS nog geen winst maakt. De prognose is dat het bedrijf vanaf november kostendekkend kan opereren.

 Tijdens een persconferentie in juni dit jaar op het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij zei minister Geetapersad Gangaram Panday dat het streven van de SBBS erop gericht is om dit jaar 11,8 miljoen US dollars uit de bacovenexport te verdienen. In 2006 moet dit verder oplopen naar 40 miljoen dollars. In veigelijking met de opbrengsten bij Surland in 2001, is dit bedrag vier keer groter. De bewindsman gaf ook aan dat het streven erop is gericht om in 2006 het personeels bestand op 2.800 te brengen.

 SBBS-voorzitter Andre Brahim gaf op dezelfde persconferentie aan dat het bedrijfbesprekingen heeft geopend voor een rechtstreekse lijn naar Europa. Hoe ver men daarmee is gevorderd, is voorlopig onbekend’.

 

Bron:
, 21-08-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics