Nickerie, update: woensdag 06 oktober 2004


Dossier vertrek DC Hardeo Ramadhin

Het plotselinge vertrek van Districtscommissaris (DC) Hardeo Ramadhin heeft veel stof doen opwaaien binnen en buiten de Nickeriaanse gemeenschap. Nickerie.Net, als onafhankelijk medium, heeft getracht om zoveel mogelijk berichten, die gepubliceerd zijn via diverse media, voor u te verzamelen en op een rij te zetten. De auteursrechten blijven behouden bij de geraadpleegde mediabronnen.
Datum Artikel Bron
06-10-2004 'Ramadhin maakte geen gebruik van dispensatieregeling' Dagblad Suriname
22-09-2004 Hardeo Ramadhin is geen opportunist maar idealist Dagblad Suriname
09-09-2004 "Vermoedelijke steun aan Pertjaja Luhur kost Ramadhin de kop" Radio 10
09-09-2004 DC Ramadhin verder met Janta-partij (+ geluidsfragment persconferentie) Nickerie.Net
09-09-2004 Sardjoe: Ramadhin handelt op basis van emoties De Ware Tijd
09-09-2004 Ramadhin: Sardjoe en Ajodhia praten met dubbele tong De Ware Tijd
09-09-2004 DNA-Lid Ramdas Mahabier moet eer aan zichzelf houden Dagblad Suriname
09-09-2004 Sardjoe betreurt boosheid van Ramadhin Dagblad Suriname
09-09-2004 Mahawatkhan gaat niet weg van de VHP Dagblad Suriname
09-09-2004 Hardeo Ramadhin reactiveert Jantapartij Dagblad Suriname
08-09-2004 VHP ontkent scheuring en bestaan splintergroep in de partij Dagblad Suriname
08-09-2004 Small ontkent opvolging van Ramadhin Dagblad Suriname
08-09-2004 Sardjoe wil verder met DC Ramadhin Radio 10
07-09-2004 DNA-lid Mahabier dreigt met rechtszaak tegen DC Ramadhin Dagblad Suriname
07-09-2004 DC Ramadhin ‘pist’ op Mahabier Dagblad Suriname
07-09-2004 Mahawatkhan vindt ontslag Ramadhin onterecht Dagblad Suriname
07-09-2004 Ramadhin deed goede job in Nickerie, zegt Ram Sardjoe Dagblad Suriname
04-09-2004 Verbazing over vertrek DC Ramadhin Zorg en Hoop
03-07-2004 DC Ramadhin vertrekt per 1 oktober Nickerie.Net
     


'Ramadhin maakte geen gebruik van dispensatieregeling'
Geplaatst: 06/10/2004

Paramaribo - ‘Gezien het feit dat er weinig ruimte is op weg naar de verkiezingen en de ontwikkeling rond de pensionering van de ex-districtscommissaris (dc) van Nickerie, Hardeo Ramadhin, mede de oorzaak was om de pensionering van ex-dc Hein Ramnewash aan te houden en hem in te zetten in het rijstdistrict,’ zegt minister Romeo van Russel. ‘Als Ramadhin op een correcte wijze in de gelegenheid was gesteld voorzieningen te treffen ter verkrijging van dispensatie hadden wij dat gedaan,’ zegt minister Romeo van Russel van Regionale Ontwikkeling.

Er is een procedure voor gepensioneerden van de overheid om langer in dienst te mogen blijven.
De minister benadrukt dat er geen beslissingen buiten het ministerie om genomen zijn. ‘Ramadin heeft gekozen voor pensionering en dat hebben we gehonoreerd,’ zegt de bewindsman.

Omtrent beweringen dat Ramadhin veelal kritiek had op de verwikkelingen binnen de VHP waartoe hij behoorde en dus niet meer gedragen werd door de partijleiding als directe aanleiding aanschouwd kan worden, zegt de minister dat dit beter met de VHP besproken moet worden. Van Russel waagde dus niet een uitspraak hierover te doen aangezien hij niet als spreekbuis van de VHP wil functioneren. ‘Als de ex-dc geen gebruik heeft gemaakt van de overheidsregelingen ter verkrijging van dispensatie binnen de ambtenarij, maar juist gemeend heeft kritiek op wie dan ook te moeten leveren, dan is dat voor zijn eigen rekening,’ zegt Van Russel. Inmiddels is de voormalig dc druk bezig zich te richten op de komende verkiezingen met de afscheidingsbeweging van de VHP, de Janta Partij Suriname.

Humphrey Dundas (Dagblad Suriname)


Hardeo Ramadhin is geen opportunist maar idealist
Geplaatst: 22/09/2004

Paramaribo - ‘De Jantapartij Suriname is niet meer tegen te houden,’ zegt Hardeo Ramadhin, ex-dc van Nickerie. Volgens Ramadhin is de partij volop bezig met voorbereidingen en voert hierbij onder andere gesprekken met leden die eerder bij de partij geregistreerd stonden. Vanwege een overlijdensgeval in de familie is hij de afgelopen periode niet in de publiciteit getreden. Volgende week echter zal de partij in de publiciteit treden en zal het nieuw bestuur bekend gemaakt worden. ‘Wij beginnen met jongeren, want het zijn de jongeren die het werk gaan moeten overnemen.

Er zullen veel universiteitsstudenten in het bestuur zitten verklapt,’ Ramadhin. De partij heeft statuten en maatschappelijke erkenning, maar nog geen juridische erkenning. Daarom zal gewerkt worden aan het formele gedeelte. Ramadhin zei niet teveel te willen zeggen, omdat hij niet de enige persoon in de partij is. De partij is natuurlijk niet zo groot als de VHP en de NDP’, geeft hij aan. ‘Wij hebben niet veel geld en gaan ook niet om geld bedelen. De partij zal geen propaganda voeren, maar zal gebruik maken van de beschikbare mogelijkheden om naar buiten toe te treden.’ Zoals eerder aangegeven zal de partij zich inzetten bij het bewustmaken van met name de Nickerianen. De Janta Partij Suriname (Janta betekent volk), is in de beginjaren negentig opgericht. Voorheen heette het ‘actiecomite VHP’ en bestond uit een groep VHP’ers die uit de moederpartij waren getreden. De hele groep is later teruggegaan naar de VHP, vertelt Ramadhin. ‘Dit op het verzoek van wijlen Jaggernath Lachmon die ons erop wees dat het belangrijker was om te werken voor een grotere eenheid. De Janta Partij Suriname werd daarom voorlopig in de koelkast gestopt.’ Een der oprichters was Ben Mitrasingh.
Op de vraag of Mitrasingh ook weer actief deel zal nemen aan de activiteiten van de partij, antwoordde Ramadhin dat hij heeft begrepen dat zijn goede vriend Ben het wat rustiger aan wil doen op het politieke vlak. ‘Natuurlijk is hij van harte welkom’, benadrukt de gewezen docent. ‘Een ding is zeker’, zegt Ramadhin opeens, ‘ik ben iemand die niet zo makkelijk uit het veld te slaan is. Wat ik heb bereikt, heb ik bereikt vanwege mijn capaciteiten en kwaliteiten. Mijn benoeming als dc was geen ‘beloning’ en ik ben er financieel ook niet beter van geworden.’ Ramadhin zegt te behoren tot de eerste groep afgestudeerde MOB ‘ers. ‘Ik heb les gegeven op de universiteit en op de AMS. Naar mijn bescheiden mening heb ik ook als dc een bijdrage geleverd en goede resultaten geboekt. Ik ga weg, maar mijn ideeen en bijdragen blijven er voor het nageslacht.’ Hier verwijst Ramadhin ook nog naar het boek welke door hem is uitgebracht. ‘Ik laat mij ook niet door een redactioneel stuk van een krant uit het veld slaan. Ik ben een idealist en geen opportunist. Natuurlijk kan een persoon geen wonderen verrichten, maar de persoon kan wel helpen om waarde toe te voegen aan het geheel. Soms heb je maar een klein beetje extra kracht nodig om een zwaar beladen truck in beweging te kunnen brengen.’ Op de vraag of hij het niet een beetje raar vindt dat een andere gepensioneerde nu zijn dc-post in Nickerie heeft overgenomen, antwoordt Ramadhin ontkennend. Het is een beslissing des regerings, geeft hij aan.
Het maakt niet uit of hij al 62 jaar is, zolang hij nog de capaciteiten beschikt, mag hij zijn bijdrage leveren. Hein Ramnewash is trouwens een goede vriend van hem, zegt Ramadhin. Hij zegt zelf ook door te zullen gaan met werken na een rustperiode van vier maanden. ‘Ik heb nu reeds een aantal aanbiedingen waaronder zelfs enkele uit het bedrijfsleven. Ik vindt het heel fijn dat Hein deze taak op zich neemt tot ongeveer eind december. Ook Bhagwat Shankar die waarschijnlijk de volgende dc in Nickerie wordt is een fijne jongen. Hij krijgt van mij alle ondersteuning en ik weet zeker dat hij een grote bijdrage zal leveren in het district. Mij is gevraagd om nog op de post in Nickerie te blijven tot december, maar omdat ik al naar Paramaribo verhuisd was, heb ik dit niet gedaan.’ Wij worden achtergelaten met de belofte dat de Janta Partij volgende week meer van zich zal laten horen.

Reena Luchmun (Dagblad Suriname)


Vermoedelijke steun aan Pertjaja Luhur kost Ramadhin de kop

Hardeo Ramadhin vermoedt dat zijn strak beleid en uitspraken van Paul Somohardjo aanleiding zijn geweest voor de VHP om hem niet langer als districts-commissaris van Nickerie te handhaven. Somohardjo heeft onlangs in Nickerie aangegeven dat Pertjaja Luhur alle stemmen in het district zou behalen met steun van Ramadhin.

 Op 13 september wordt Ramadhin 60 jaar en door de onbetrouwbare houding van met name Sardjoe heeft hij besloten het proces met betrekking tot zijn pensionering op gang te brengen. Op een persconferentie zei hij teleurgesteld te zijn in de werkwijze van de VHP-toppers Ram Sardjoe en Jules Ajodhia. Ram Sardjoe heeft Ramadhin zaterdag gevraagd om tot december aan te blijven als DC van Nickerie maar hij heeft het aanbod van de hand gewezen. Ramadhin zegt dat de Jantapartij Suriname van Ben Mitrasingh weer politiek actief wordt. Hij zegt niet gewerkt te hebben voor partijgenoten of propangandisten maar voor de regering. Ramadhin ondersteunt het regeringsbeleid en ziet het heractiveren van de Jantapartij niet als een wraakactie. Op 18 juli 2001 werd Hardeo Ramadhin op voordracht van de toenmalige VHP voorzitter Lachmon als districtcommissaris van Nickerie geďnstalleerd. Hij was toen aardrijkskundeleraar op de Algemene Middelbare School. Inmiddels is er een boek van zijn hand verschenen over het reilen en zeilen in alle sectoren in Nickerie.


DC Ramadhin verder met Janta-partij

door redactie Nickerie.Net

Nickerie / Paramaribo - Op een persconferentie, gisteren gehouden in Hotel Krasnapolsky, heeft  DC Ramadhin nader uitleg gegeven omtrent de gang van zaken rond zijn vertrek als districtscommissaris. Ook gaf hij te kennen om verder te gaan met de politiek, maar dan met de Janta-partij.

 

Er is veel ophef ontstaan na het aangekondigde vertrek van DC Ramadhin als commissaris van Nickerie. Ondanks het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd zou hij langer als commissaris aanblijven om de algemene parlementsverkiezingen, die in mei volgend jaar gehouden zullen worden,  in goede banen te leiden.

 

Ramadhin zou conform de personeelswet een brief hebben geschreven naar de minister van Regionale Ontwikkeling (RO) met het verzoek eerder dan zijn pensioengerechtigde leeftijd met verlof te willen gaan, wat nu feitelijk ook is gebeurd. Volgens de heer Ramadhin zou de VHP-voorzitter Ram Sardjoe, die ook voorzitter is van het parlement, hem echter hebben afgeraden om de brief te versturen omdat hem werd voorgehouden dat hij nog nodig was als districtscommissaris voor het voorbereiden van de verkiezingen. Ramadhin zou zich dan wel politiek neutraal moeten opstellen.

 

Naarmate de tijd van zijn pensionering naderde,  voelde de heer Ramadhin een steeds grotere wig ontstaan tussen hem en de VHP-top.  De steun waarop hij rekende van de VHP-top, kwam er niet. Hierdoor restte hem slechts de weg om de wettelijke formaliteiten te volgen. Dit heeft de heer Ramadhin niet in dank afgenomen, temeer omdat hem persoonlijk voorgehouden zijn door de heer Sardjoe, dat hij ook na zijn pensioengerechtigde leeftijd mocht aanblijven vanwege de verkiezingsvoorbereidingen.

De heer Ramadhin zou zich vooral gestoord hebben aan de dubbelzinnige houding van de heer Sardjoe in deze kwestie.

 

De heer Ramadhin heeft in de afgelopen maanden diverse malen met zowel de heer Sardjoe als vice president Adjodhia gesproken en telkens voelde hij dat er om deze kwestie heen werd gedraaid en dat het niet tot concretisering kwam.  De heer Sardjoe liet hem weten dat hij geen precedenten wilde scheppen.  De vice president zou Ramadhin hebben laten doorschemeren dat vanwege de slechte verstandhouding met de minister van RO, Romeo van Russel, verdere samenwerking met hem niet meer mogelijk was. Volgens Ramadhin heeft hij zelf nooit aangedrongen voor verlenging van zijn functie als commissaris.

 

Afgelopen week hakte de heer Ramadhin de knoop door en met verrekening van zijn resterende verlofdagen 

vertrok hij meteen naar zijn  familie in Paramaribo. In het weekend zou de VHP-top tevergeefs getracht hebben hem te benaderen via de parlementariërs Matai en Randjietsingh. De heer Sardjoe zou hem ook hebben benaderd om nog aan te blijven, echter zonder resultaat.

 

De heer Ramadhin is vooral teleurgesteld om het feit dat ondanks zijn loyaliteit tegenover het regeringsbeleid hij op zo'n moment vernederd voelt door zijn eigen partijgenoten.

 

Met de Janta-partij (janta = volk), die hij mede opgericht heeft in 1990, wil Ramadhin in de eerste instantie zich vooral richten op de districten Nickerie en Coronie. Hij liet zich niet uit of deze partij zal meedoen aan de komende verkiezingen, maar de partij zal zeker een stemadviserend rol spelen.  Verder liet hij weten dat hij de komende weken en maanden de koers van deze partij verder zal uitstippelen.

 

Geluidsfragment interview met Radio Apintie

Geluidsfragment interview met Radio ABC


VHP-voorzitter Sardjoe:

Sardjoe: Ramadhin handelt op basis van emoties

door Filia Enser (DWT, 9-9-2004)

PARAMARIBO VHP-voorzitter Ram Sardjoe vindt dat districtscommissaris Hardeo Ramadhin nu spreekt op basis van emoties en teleurstelling. Ramadhin vindt dat Sardjoe en vice- president Jules Ajodhia met een ‘dubbele tong praten’.

Sardjoe zegt de indruk te hebben dat het niet verlengen van het contract van de districtscommissaris (dc), ertoe heeft geleid dat Ramadhin uitspraken doet die niet gepast zijn. Hij verklaarde tegenover journalisten dat hij ook niet weet of de houding van Ramadhin deels te maken heeft met het derven van inkomsten als hij districtscommissaris af is. Het niet verlengen van het contract is formeel een aangelegenheid van de regering. De VHP-voorman geeft toe dat hij in de positie verkeert een voordacht te doen voor verlenging, maar dat de policy van de partij is om jongeren met potentie in de gelegenheid te stellen topfuncties te bekleden. Verder verklaarde hij dat hij als VHP-voorzitter niet de intentie had dat Ramadhin de verkiezingen zou leiden als districtscommissaris, maar dat hij meer een ondersteunende rol zou moeten vervullen. Ondanks het voorgevallene hoopt de VHP-voorzitter dat Ramadhin de principes van de partij zal ondersteunen. De VHP heeft een nieuwe kandidaat op het oog voor het bekleden van de functie, maar daarover wilde hij niets kwijt, omdat het besluit op regeringsniveau zal worden genomen.

Tijdens een gisteren gehouden persconferentie zei Ramadhin dat hij per direct de Janta Partij Suriname zal activeren. De partij zal in de districten Nickerie en Coronie duidelijk zichtbaar zijn. Sardjoe om een reactie gevraagd, zegt dat Ramadhin net als iedere burger het recht heeft om een partij nieuw leven in te blazen. Hij hoopt wel dat de burgervader over zijn teleurstelling heen komt. De dc is niet de enige persoon die een topfunctie bekleedt en ook nog 60 jaar wordt. In het geval van Ramadhin is er volgens Sardjoe wel direct vervanging mogelijk.

Sardjoe zegt verder dat de dc door de VHP is voorgedragen voor het bekleden van de functie en dat de regering het goed heeft bevonden hem in Nickerie te werk te stellen. Daar heeft hij zich verdienstelijk gemaakt door radioprogramma’s te verzorgen, waarbij hij ondersteuning heeft gegeven aan de principes en doelstellingen van de partij. Gedurende zijn periode als burgervader heeft Ramadhin zich ook beijverd ondersteuning te geven aan de partij en de rest van de Nieuw Front-combinatie. "Vaak moest hij zelf in toom worden gehouden, omdat hij zich als burgervader onafhankelijk moest opstellen en niet moest spreken op wijkvergaderingen van de partij", zegt de VHP-voorzitter.


Dc Ramadhin:

Ramadhin: Sardjoe en Ajodhia praten met dubbele tong

door Eric Mahabier (DWT, 9-9-2004)

PARAMARIBO — Districtscommissaris (dc) Hardeo Ramadhin van Nickerie heeft op een gisteren gehouden persconferentie zware beschuldigingen geuit aan het adres van DNA-leden, parlementsvoorzitter en vice-president Jules Ajodhia.

dWT foto / Eric Mahabier:Hardeo Ramadhin (rechts) samen met zoon Avinash op een gisteren gehouden persconferentie.-. "Ze praten met een dubbele tong", was een van zijn verwijten. Ramadhin gaat per 30 september met pensioen. Reeds op 5 april van dit jaar had Ramadhin een brief klaar liggen om naar RO-minister Romeo van Russel te sturen waarin hij de bewindsman kenbaar maakt van zijn vertrek wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Echter adviseerde VHP-voorzitter, die tevens DNA-voorzitter en Nieuw Front-leider is, om zulks niet te doen, omdat Ramadhin de verkiezingen in Nickerie moest leiden. Sardjoe adviseerde de districtsvader verder, om niet naar politieke bijeenkomsten te gaan, omdat hij anders gestigmatiseerd zou kunnen worden. Eind augustus wordt Ramadhin door de onderdirecteur van RO gebeld met de vraag wat hij precies zal doen. Uit afzonderlijke gesprekken met Sardjoe en Ajodhia verneemt hij dat hij geen goede verstandhouding heeft gehad met de RO-minister en hij daarom de geen verlenging krijgt. Sardjoe zei dat hij gebruik moet maken van andere mogelijkheden die hij in zijn verdere carričre ziet. Ramadhin heeft toen op 1 september een brief gericht aan RO, met de mededeling dat hij per 6 september niet meer ter beschikking is. Ramadhin is eergisteren door het assembleelid Kries Matai gebeld met de mededeling dat hij tot december mag aanblijven en daarna zal gekeken worden hoe verder. Hij zegt inderdaad hier en daar wat problemen gehad te hebben met de VHP-leiding en de RO- minister. Als voorbeeld haalt hij aan geweigerd te hebben personen die nog geen MULO-diploma bezitten te benoemen in een schaal waarop academici recht op hebben. Verder zou hij ook geweigerd hebben aan een DNA-lid een voetbalveld toe te wijzen waarop jarenlang sport beoefend wordt. Ook heeft hij geweigerd aan iemand die zich voorstelt in het district als te zijn de kleermaker van de president, een stuk perceel toe te wijzen. De districtsvader kwam ook in aanvaring met het assembleelid Ramlal Mahabier. Deze was districtsecretaris en verscheen helemaal niet aan het werk. Ramadhin riep hem ter verantwoording en Mahabier verklaarde toen "dat hij thuis werkte"."Ik heb mijn hoofd niet gebogen voor propagandisten". Ramadhin vindt het erg dat Sardjoe zo met hem is omgegaan. "Wie ik steeds ondersteund heb".

Janta Partij Suriname

Op de persconferentie, die in hotel Krasnapolsky werd belegd, deelde Ramadhin mede dat hij per onmiddellijke ingang de Janta Partij Suriname activeert. Deze partij zal in Coronie en Nickerie duidelijk zichtbaar zijn. Ramadhin verwacht evenals Eugčne Ramdien, die ook op de persconferentie aanwezig was, de komende dagen wat meer ontwikkelingen. Ramdien zegt dat hij onlangs de VHP-leiding kenbaar gemaakt heeft uit de VHP te zullen stappen. De komende maanden zal hij bekend maken welke partij te ondersteunen.

Ramadhin zegt nimmer in de structuren van de VHP-zitting te hebben genomen. "Ik ben geen lid van de VHP". Hij is bij het aantreden van deze regering door wijlen VHP-leider Jagernath Lachmon gevraagd districtscommissaris te worden. Ramadhin blijft de regeringsverklaring ondersteunen, omdat naar zijn oordeel ook hij van 1996 tot en met 2000 gestreden heeft voor een nieuw bestuur. Het is vooralsnog niet bekend of ook andere VHP-toppers samen met Ramadhin de partij hebben verlaten. Het lag in de bedoeling dat ook het assembleelid Leakat Mahawatkhan op de persconferentie aanwezig zou zijn. Naar zeggen van Ramadhin was die echter wegens drukke werkzaamheden afwezig. Het is de Ware Tijd niet gelukt een reactie van Mahawatkhan te krijgen. De Janta Partij Suriname zal in de twee districten de bewoners bewust maken van de hedendaagse politiekvoering en de sociaal-economische situatie in het land. Hoewel Ramadhin dit niet bevestigde, wordt algemeen aangenomen dat het optreden van Sardjoe en Ajodhia aan de orde gesteld zullen worden op de bijeenkomsten van de Janta Partij. Deze partij werd bij de verkiezingen van mei 2000 ‘in de ijskast gestopt’.


DNA-Lid Ramdas Mahabier moet eer aan zichzelf houden

DBS: 09-09-2004

Paramaribo - Peilingen gedaan door DBS de afgelopen dagen in Nickerie over zijn veel bekritiseerd sociaal gedrag hebben aan het licht gebracht dat DNA-Lid Ramdas Mahabier niet meer op de komende lijst van het Nieuw Front moet komen te staan en de eer aan zichzelf moet houden.

Nickerianen zijn van mening dat hij zich niet wederom moet opdringen om op de kandidatenlijst geplaatst te worden, daar Mahabier een zware breuk zou hebben veroorzaakt binnen de gelederen van het Nieuw Front. Ramdas Mahabier zou miljoenen guldens getoucheerd hebben van de staat Suriname, waarbij hij haast nooit een presentielijst zou hebben getekend voor zijn aanwezigheid, zeggen enkele Nickerianen.

Mahabier die enige dagen terug dc Hardeo Ramadhin zwaar onder vuur heeft genomen over diens functionering in Nickerie, zou steeds de gelegenheid van dezelfde dc hebben gekregen om toch achteraf zijn zaken in orde te maken als hij terugkeerde van vergaderingen in Paramaribo. In een interview met het C.T.A.-hoofd, Subhaas Jairam, zegt deze dat hij bijkans veertien maanden met Ramadhin heeft gewerkt en op de hoogte is van zijn kwaliteiten en ook zijn mobilisatiegraad binnen de gemeenschap.Voorts is ook duidelijk komen vast te staan dat Ramdas Mahabier de afgelopen veertien maanden nooit voet heeft gezet bij de C.T.A.-topper om eventuele problemen samen te bespreken. Jairam liet ook weten dat het C.T.A.-kantoor voor een ieder open staat en dat hij met de andere assembleeleden vrij goed contact heeft. ‘Het is gewoon betreurenswaardig waarom een zoon van het hoogste gezag in Nickerie zich zo gedraagt,’ zei Jairam.Vanuit Nickerie is het Nieuw Front ernstig aangeraden om de juiste beslissingen te nemen, willen zij weer als combinatie aan de macht komen. Het politiek veld in Nickerie is op dit moment erg onstuimig.


Sardjoe betreurt boosheid van Ramadhin

DBS 09-09-2004

Paramaribo - Enkele dagen geleden kreeg dc Hardeo Ramadhin van Nickerie het bericht dat zijn dienstbetrekking tot 1 oktober zal gelden, en wegens de pensioengerechtigde leeftijd ingaande die datum zou moeten bedanken. Naar aanleiding van deze kwestie is gisteren de voorzitter van de VHP, Ram Sardjoe na diens huldiging als geestesvader van de ‘Baithak-gana’ in de vergaderruimte van de DNA hierop ingegaan.

Hij stelde dat deze kwestie in grote mate formeel een aangelegenheid is van de regering. Het beleid aangaande de aanstelling van personen op regionaal bestuurlijke posten zou des regeringszijde rechtstreeks het ministerie van RO regarderen. Wel acht de DNA-voorzitter zijn positie binnen het centraal bestuursapparaat voordelig om desalniettemin een voorspraak te doen over het verlengen van het dienstverband van betrokken districtscommissaris. Er was geenszins binnen de top van het beleid gepland voor de verlenging van het termijn van de dc van Nickerie, maar wegens een misverstand zijn zaken volgens Sardjoe anders dan bedoeld verlopen. Binnen de VHP waar Ramadhin lid van is, was afgesproken dat hij zijn ondersteuning zou geven aan de komende verkiezingen. In welke hoedanigheid en de wijze waarop zou nog in besloten kring worden bepaald.

‘Als de ontevreden Ramadhin wenst te stellen dat hij moeite met mensen binnen de VHP-partij heeft, dan moet ik hem feliciteren,’ reageerde Sardjoe onomwonden. Hij stelt dat er altijd onenigheid of ontevredenheid binnen een groot verband zal bestaan, maar dat dit geen groot punt zal vormen, indien men zich aan de principes en partij-idealen zal gaan houden. Aantijgingen als zou hij spreken met ‘verschillende tongen’, spreekt de VHP-voorzitter met klem tegen. Met de ontevredene was indertijd besproken dat diens zittingstermijn tot december ondersteund zou worden, en dat hierna het district een nieuwe burgervader zou krijgen om zich met de organisatie van het verkiezingsgebeuren in het rijstdistrict te gaan belasten. Inmiddels zijn er al enkele pogingen ondernomen om zaken aan betrokkene te verduidelijken en uit de wereld te helpen, echter zonder het gewenste resultaat. Omdat er volgens wettelijke voorschriften besluiten worden genomen, hoopt Sardjoe dat bedoeld VHP-lid spoedig de teleurstelling te boven zal komen. ‘Zoals een moeder met haar kind soms ruziet, zo heeft Ramadhin een meningsverschil met de top van zijn moederpartij’. Sardjoe hoopt dat de boosheid snel weg genomen zal worden, en de nodige positieve energie weer opgepakt zal worden om ‘s lands belang te dienen.

Marchano Grootfaam


Mahawatkhan gaat niet weg van de VHP

DBS: 09-09-2004

Paramaribo - Naar aanleiding van de onthullingen gisteren gedaan door d.c. Hardeo Ramadhin van Nickerie, waarbij hij aanhaalde dat vanaf heden de Janta Partij weer uit de ijskast werd gehaald vroeg DBS parlementslid Leaket Mahawatkhan om een reactie. De verbaasde Mahawatkhan zei dat het nieuws voor hem was.

Hij wist niet dat Ramadhin besloten had de partij, die formeel nimmer opgehouden heeft te bestaan, nieuw leven in te blazen. De partij werd destijds opgericht door Hardeo Ramadhin, wijlen Walter Bhagwandas en Ben Mitrasingh, die overigens ook op de persbriefing aanwezig was. Vanuit de pers werd de vraag gesteld als Mahawathkhan mogelijk de VHP zal verlaten om de Janta partij te joinen. Ramadhin gaf aan dat hij daar niet van op de hoogte was.

Mahawatkhan gaf uitdrukkelijk aan dat hij reeds 40 jaren verbonden is aan de VHP en dat hij niet van plan is de partij te verlaten. Mahawatkhan werd door wijlen Jagernath Lachmon gekandidateerd als lijsttrekker van de VHP in Nickerie. Zelfs als hij problemen zou hebben met mensen binnen de partij, dan zouden zij de partij dan moeten verlaten maar hij in ieder geval niet. Hij zegt dat hij niet bij de partij zit, omdat hij mensen binnen de partij wel of niet leuk vindt. Hetgeen hij doet, doet hij omdat hij dat gewoon zelf graag wil. Hij zegt een man te zijn die graag helpt. ‘Ik ben overigens realist en geen racist,’ zegt Mahawatkhan. Hij geeft verder aan dat in de krant zou zijn verschenen dat hij vaker ruzie met de d.c zou hebben gehad. Dit feit is niet juist, zegt de parlementarier.Ook heeft hij nimmer gezegd het oneens te zijn met het ontslag van Ramadhin, omdat Ramadhin niet ontslagen is maar simpelweg met pensioen gaat. Wel is hij van mening dat een mens een mens blijft en daarom menswaardig behandeld dient te worden. Hij kan het onmogelijk eens zijn met het niet correct behandeld worden van de ene mens door een ander.

Reena Luchmun

Meer Nieuws


Hardeo Ramadhin reactiveert Jantapartij
DBS: 09-09-2004

Paramaribo - Hardeo Ramadhin, de in ongenade gevallen dc van Nickerie, is bezig de Jantapartij waar hij voorzitter van was, te reactiveren. Tijdens een gisteren gehouden persconferentie gaf hij aan dat “vanaf heden de Janta partij weer uit de ijskast wordt gehaald”. Ramadhin gaf niet aan of de partij zal meedoen met de verkiezingen. Ook antwoordde hij op vragen vanuit de pers dat hij niet uit wraak hiertoe overging en dat het ook niet bedoeld was om anti-VHP propaganda te voeren. ‘Als mensen zichzelf willen schaden is het niet mijn probleem,’ zei Ramadhin.

De partij zal alle sociaal maatschappelijke ontwikkelingen op de voet volgen en zal zich voornamelijk richten op Coronie en Nickerie. Vooral in de polders van Nickerie zal de partij werken aan het bewustwordingsproces. Tezijnertijd zal de partij mogelijk ook een stemadvies uit brengen wist de d.c. nog te vertellen. Hij wilde niet verder ingaan op vragen met betrekking tot de partij. Over enkele dagen beloofde hij wat meer inzicht te zullen verschaffen over de doelen en plannen van de Janta Partij. Tijdens de persconferentie maakte hij de voorzitter van de Nationale Assemblee en de vice-president van Suriname, beiden VHPer’s, uit voor mensen die met een dubbele tong spreken. Op deze persconferentie ging hij in op het feit dat hij vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd zijn ambt niet meer zal kunnen voortzetten. ‘Ik vind dit geen punt van discussie,’ zei Ramadhin, ‘het is een maatregel geheel conform de personeelswet.’ Hij gaf aan dat hij reeds in april een brief naar de minister van RO had geschreven waarin hij aangaf dat hij voorafgaand aan zijn pensioen met verlof wenste te gaan. Deze brief heeft hij nimmer gepost, omdat in een gesprek met de voorzitter van de DNA, Ram Sardjoe, tegen hem gezegd werd het niet nodig was de brief te posten. ‘Je hebt een grote taak voor je, want je zal in Nickerie de verkiezingen moeten leiden’, waren de woorden van Sardjoe zegt Ramadhin.
Hij heeft de parlementsvoorzitter daarna nog vier keren gesproken en elke keer werd hem hetzelfde gezegd. Hem werd voorgehouden dat hij geen politieke bijeenkomsten mocht bijwonen, zodat hij niet gestigmatiseerd zou worden. Ramadhin vond dat het duidelijk moet zijn dat hij niet gebedeld en gevraagd heeft om d.c. te blijven. Hij heeft ook nooit om verlenging gevraagd. Ook vice–president, Jules Ajodhia, zou tijdens een gesprek met Ramadhin om het zaakje heen zijn blijven draaien. De v.p. zal hem meerdere malen gevraagd hebben wat hij na zijn pensionering zou doen. Toen de parlementsvoorzitter hem in een gesprek zei dat hij geen precedenten wilde scheppen, dat Ramadhin nog vitaal was en dat hij in een andere hoedanigheid nog een bijdrage zou kunnen leveren, leek voor Ramadhin de boodschap duidelijk. Hij zette het proces van zijn pensionering in gang. ‘Ik wil niet horen dat jouw mogelijkheden je door mij ontnomen zijn’, zal Sardjoe volgens Ramadhin gezegd hebben. ‘Hij begon met een dubbele tong te praten’, merkte Ramadhin op naar aanleidig van de woordkeus van Sardjoe. Hij gaf tijdens de briefing verder aan dat de v.p hem gezegd had dat vanwege de slechte verstandhouding die Ramadhin zou hebben met de minister van R.O. een verdere samenwerking niet meer mogelijk was. Volgens Ramadhin is hij sinds vorige week maandag met verlof en vanaf vrijdagmiddag in Paramaribo. Op zaterdag is hij meerdere malen gebeld door zowel de DNA-voorzitter als door de parlementariers Radjkumar Randjietsingh en Kries Matai. Hem werd door de voorzitter gevraagd om terug te gaan naar Nickerie, zodat er naar mogelijkheden gekeken kon worden.
Ook zou de voorzitter via de twee parlementariers te kennen hebben gegeven met Ramadhin te willen praten. Ramadhin zegt geen problemen te hebben met het weggaan, het moet echter wel op de juiste manier gebeuren, meent hij. Voor het overige zegt hij, heeft hij nooit problemen gehad met de voorzitter of met ministers en parlementariers. ‘Ik heb altijd het beleid van de regering ondersteund.’ Hierbij verwees hij naar een boekwerk door hem geschreven. ‘Ik heb het hier zwart op wit en ik kan niet ontkennen wat ik op papier heb. Ik heb de regering te allen tijde ondersteund en ook dankzij mijn ondersteuning zit deze regering aan de macht. Wanneer er echter op deze wijze met een burger wordt omgegaan, door het voeren van dubbele bodem politiek, dan ben ik wel teleurgesteld in de personen van de v.p. en de parlementsvoorzitter en niet in het feit dat ik met pensioen moet.’ De d.c. geeft aan dat hij zijn werk altijd naar behoren heeft gedaan. ‘Er waren ook hobbels op de weg, maar ik ben zeer tevreden over het werk dat ik heb verricht in Nickerie.’ Ramadhin is sinds 1967 actief in de politiek en is medeoprichter van de Janta partij in 1990. ‘Als je zolang in de politiek zit eindig je nooit,’ zei de d.c. ‘Ik praat met een tong,’ zei hij op een gegeven moment.

Reena Luchmun


VHP ontkent scheuring en bestaan splintergroep in de partij

DBS 08-09-2004

Paramaribo - Het bedanken van Hardeo Ramadhin als districtscommissaris van Nickerie onder het mom van het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd begint zijn tol te eisen. Voor delen van de VHP-achterban is dit ontslag onaanvaardbaar. Het protest in de partij groeit, omdat volgens velen de VHP in het geval van Ramadhin weer heeft moeten buigen voor de grillen en eisen van de andere Nieuw Frontpartners.

De protestgroep eist nu het vertrek uit de Nieuw Front- combinatie. VHP- assembleelid en hoofdbestuurslid Mahinder Rattipal zegt in een reactie ook op de hoogte te zijn van de geruchten over de formering van een splintergroep binnen de VHP. Hij wijst erop dat het slechts gaat om geruchten. Hij ontkent ten stelligste dat er een actiegroep binnen de VHP is die het uittreden van de partij uit Nieuw Front eist. Indien dat het geval is, zouden het hoofdbestuur en de andere organen binnen de partij de bewegingen van deze contragroep allang hebben waargenomen. Rattipal ontkent eveneens dat er sprake is van een grote ontevredenheid binnen de VHP. ‘Zo die er mocht zijn, dan is er toch niets aan de hand. Ontevredenheid kan er zijn in elke democratisch gestoelde politieke organisatie, waar iedereen het recht geniet van vrije meningsuiting,’ stelt het assembleelid. Binnen de VHP heeft elk lid het recht zijn mening te ventileren en de partijleiding respecteert ieders opvatting. Echter wordt ervoor gewaakt dat deze ideeen de partijvisie schaden.

De VHP is volgens de parlementarier in het verleden niet bespaard gebleven van opvattingen die niet stroken met het partijdenkbeeld. In het recente verleden heeft dit geleid tot de oprichting van allerlei splintergroepen. Het hoofdbestuurslid hoopt dat de VHP in het vervolg bespaard blijft van deze schadelijke ontwikkelingen. Kijkend naar de wijze waarop zaken verlopen binnen de partij, zegt Rattipal niet het minste idee te hebben dat deze ontwikkelingen zich zullen herhalen. Het assembleelid ontkent ook dat de zaak Hardeo Ramadhin oorzaak is van een uitbarsting binnen de VHP. Boze tongen beweren dat het ontslag van Ramadhin de druppel is die de emmer van ontevredenheid deed overlopen. Het assembleelid betreurt de wijze waarop de ex- burgervader meent met deze kwestie om te gaan. De ex- burgervader zal vandaag op een persconferentie aan het publiek bekendmaken wat er reilt en zeilt binnen de partij en waarom hij het veld moest ruimen. Volgens Rattipal heeft de partij dit besluit moeten nemen, omdat gebleken is dat Ramadhin het beleid van de VHP naar het district toe niet ondersteunde. Hij hoopt dat Ramadhin het gezond verstand zal laten prevaleren en nuchter met deze zaak zal omgaan.


Small ontkent opvolging van Ramadhin

DBS 08-09-2004

Nickerie - In Nickerie gonst het van geruchten dat Richenel Small de mogelijke opvolger wordt van ex-districtscommissaris Hardeo Ramadhin. In een reactie zegt Small van enige benoeming tot burgervader niets af te weten. Small die van huis uit NPS'er is, zegt dat hij tot nu toe door niemand van de regering ooit benaderd is voor deze functie.

Small verwijst naar de opleiding voor hogere bestuursambtenaren, waaraan hij niet heeft deelgenomen. ‘Het zou dus onmogelijk zijn dat men mij tipt als opvolger.’ Evenwel zegt Small deze functie wel te zullen aanvaarden, mocht hij daarvoor worden gevraagd. Hij meent door zijn jarenlange staat van dienst bij de overheid over de ervaring te beschikken het district te besturen. Small heeft daarnaast verschillende bestuursfuncties bekleed in diverse organen en raden in het rijstdistrict en is momenteel hoofd van de Kamer van Koophandel en Fabrieken in Nieuw Nickerie.


Sardjoe wil verder met DC Ramadhin
Radio 10, 8-9-2004
Paramaribo - VHP voorzitter Ram Sardjoe hoopt dat Districts-Commissaris Hardew Ramadhin snel over zijn teleurstelling heen komt, zodat in goede vrede samengewerkt kan worden.

 

Sardjoe wil niet ingaan op beschuldigingen dat hij zich niet aan beloftes gehouden zou hebben. “Ik heb wel de hoop gekoesterd dat er samen een bijdrage geleverd zou worden voor de VHP en het Nieuw Front in Nickerie. Er zijn hierover kennelijk onduidelijkheden ontstaan”, aldus Sardjoe tegenover de Times of Suriname. Vanaf donderdag probeert hij contact op te nemen met Ramdhin, echter zonder succes. Een uitnodiging voor een gesprek, zaterdag, heeft de scheidende DC van de hand gewezen. Desondanks verzekerde Sardjoe respect te blijven hebben voor Ramadhin, die als DC uit de gelederen van de VHP, goed bestuurlijk werk heeft verricht voor Nickerie.


DNA-lid Mahabier dreigt met rechtszaak tegen DC Ramadhin

DBS 7-9-2004

Paramaribo - De parlementariër, Ramdas Mahabier (Nieuw Front-VHP), dreigt een rechtszaak aan te spannen tegen de districtscommissaris (dc) van het district Nickerie, Hardeo Ramadhin, indien Ramadhin doorgaat met valselijk beschuldigingen aan zijn adres. Dit heeft Mahabier gisteren in een interview tegenover DBS verklaard.

Ramadhin heeft gisteren in een radio-interview uitgehaald naar Mahabier. Zo zou de parlementariër volgens Ramadhin hebben meegewerkt dat de overheid een verzoek tot verlenging van zijn burgervaderschap niet heeft ingewilligd. Ook heeft de dc verklaard dat de parlementariër geen schone lijst heeft tot nu toe in zijn carričre. Mahabier ontkent dit alles. ‘Als ik iets had gedaan zou ik toch in de bak zitten,’ zei Mahabier. Volgens hem heeft hij geen persoonlijke ruzie met de dc. ‘Als ik hem in de stad ontmoet, zal ik hem vragen wat er aan de hand is. Maar als hij doorgaat met allerlei valselijke beschuldigingen dan zal ik hem voor de rechter moeten slepen,’ aldus Mahabier. Volgens hem hebben alle dc’s, op Ramadhin na, altijd fijn gewerkt met de burgerij. Hij zegt dat hij als bestuurssecretaris in Nickerie dc Ramadhin heeft bijgestaan toen hij pas begon met zijn ambt drie jaar geleden. Maar naar mate de tijd vorderde begon Ramadhin zijn eigen weg op te gaan. Naar het advies van de volksvertegenwoordigers luisterde hij weinig.

Volgens Mahabier ontvangt hij als volksvertegenwoordiger dagelijks gemiddeld 25 personen op zijn spreekuur. En vaker hebben vele mensen geklaagd over wat zij noemen de ‘niet vaderlijke’ houding van de burgervader. Mahabier zegt dat hij vaker had gewaarschuwd dat de dc geen VHP-er is. De eigenwijsheid van de dc manifesteerde zich toen er een stichtingsbestuur moest worden gekozen voor de Stalweide. Ondanks alle adviezen om een bestuursverkiezing te houden, heeft de dc eigendunkelijk een bestuur aangewezen en geďnstalleerd tegen de statuten van de Stalweide in. Volgens Mahabier heeft Ramadhin vaker de volgende zin gebruikt tegen Nickerianen: ‘Ik ben hulpofficier, ik kan je laten opsluiten.’ Mahabier zegt dat toen hij het niet meer zag zitten, hij dan ook de klachten heeft gedeponeerd bij de minister van Regionale Ontwikkeling (RO) en de VHP- voorzitter, Ramdien Sardjoe. Het Assembleelid heeft verklaard dat de minister van RO ook heeft gezegd dat Ramadhin de enige burgervader is die zoveel problemen geeft. De minister was voorzichtig met het treffen van maatregelen tegen de dc, omdat hij niet in aanvaring wilde komen met de VHP die de dc heeft voorgedragen. Mevrouw Carmelita Ferreira van de NPS in Nickerie, heeft tegenover DBS gezegd liever niet over de dc in de media te praten. Klachten over de functionering van dc Ramadhin heeft zij gedeponeerd bij RO en tijdens fractievergaderingen. ‘Het is niet mijn gewoonte om mensen in de pers te bespreken,’ zei Ferreira.

Lloyd Djendji


DC Ramadhin ‘pist’ op Mahabier

DBS 07-09-2004

Paramaribo - Districtscommissaris Hardeo Ramadhin heeft deze dagen flink ‘gepist’ op het DNA-lid Ramdas Mahabier. Via de lokale media ventileerde Mahabier zijn mening omtrent het doen en laten van de dc de afgelopen periode in Nickerie. Mahabier zei dat de samenwerking met de dc in den beginne heel goed ging. Hij gaf aan dat hij vaker erbij werd gehaald om problemen te helpen oplossen. Echter verbaasde het Mahabier dat de dc plotseling aan de andere kant van de weg begon te lopen en hem zoetjes aan terzijde schoof. Mahabier zei dat de samenwerking met hem was verbroken.

Mahabier is van mening dat dc Ramadhin naar anderen begon te luisteren en vergat dat hij ook volksvertegenwoordiger van Nickerie was in de Nationale Assemblee. Het zwaar gebelgde assembleelid zei verder dat Ramadhin eigendunkelijk zaken heeft behandeld en nogal op het kompas van derden begon te varen. Dit betreurt Mahabier, omdat de dc niet het juiste pad bewandelde. Mahabier vervolgde verder dat de waarheid naar de dc toe, slechts scheldkannonades opleverde. Hij bedreigde ook steeds door te zeggen dat hij, Hardeo Ramadhin, hulpofficier was en wie dan ook elk moment zou kunnen laten opsluiten zonder aanziens des persoon. Of er genoeg reden voor opsluiting was is een hoofdstuk apart. Mahabier onthulde dat Ramadhin vaker vlak in zijn bijzijn deze dreigende uitspraken deed aan het personeel werkzaam op het districtscommissariaat te Nickerie. Ook dreigde de dc volgens Mahabier dat ook ontslag van het personeel als een donkere wolk boven dreef. Volgens Mahabier is de "hulpofficier- gedachte" Ramadhin duidelijk naar het hoofd is gestegen en hem uiteindelijk machtsdronken heeft gemaakt. Met betrekking tot de kwestie Stalweide zei Mahabier dat Ramadhin uiteindelijk zijn eigen braaksel weer heeft moeten inslikken. Mahabier laat ook weten dat er een oppermacht bestaat en dat de dc zal boeten voor zijn gepleegde feiten die langzaam maar zeker naar boven zullen komen in de komende periode. ‘De waarheid spreekt voor zich en het volk heeft meer te beslissen,’ aldus Ramdas Mahabier.

Mahabier die niet veel goeds heeft te vertellen over Hardeo Ramadhin zegt dat hij voor het eerst zo een dc heeft meegemaakt. Insiders van het commissariaat gaven door dat zij Ramadhin nooit op handen hebben gedragen en hem ook niet op waardige manier zijn gaan groeten voor zijn vertrek. DC Ramadhin gaf als tegenreactie dat Mahabier eerst zijn handen in eigen boezem moet gaan steken voor zijn gepleegde tegenstrijdigheden. Ramadhin gaf aan dat Mahabier een super alcoholist is met een laag moraal die niet weet hoe het hoort. Op zeer gebelgde toon zei hij dat Mahabier zich niet moet bemoeien met de persoon Hardeo Ramadhin. Ramadhin bekladde Mahabier verder als te zijn iemand die ook strafbare feiten heeft gepleegd in het verleden bij Sociale zaken en Hazard. Ramadhin benadrukte dat de persoon Mahabier niet in zijn zaken moet bemoeien. DBS vernam uit andere bronnen binnen het commissariaat, dat de dc ook geen makkie is geweest tijdens het uitvoeren van zijn ambt. De bron wist ook uit de doeken te doen dat Ramadhin binnenkort opgevolgd zal worden door een jongeman beneden de veertig jaar die het hindoe geloof beleid.(Sanatan Dharm). Echter werd de naam niet prijs gegeven. DC Ramadhin bevindt zich reeds in Paramaribo.Van hem wordt ook gezegd dat hij lijsttrekker wordt en actief de politiek zal bedrijven gericht op mensen.


Mahawatkhan vindt ontslag Ramadhin onterecht

DBS 07-09-2004

Paramaribo - VHP-assembleelid Leakat Mahawatkhan van Nickerie is verbaasd en ontstemd over de wijze waarop Hardeo Ramadhin ontslag is aangezegd. De VHP- parlementarier vindt het onterecht dat de burgervader ‘de laan is uitgestuurd’. Volgens Mahawatkhan is dit niet conform de afspraak die gemaakt is binnen de VHP.

De VHP-top had eerder het besluit genomen het ambtstermijn van Ramadhin te verlengen om hem de ruimte te geven de verkiezingen van 2005 in het district Nickerie te leiden. Het assembleelid dat vaker kritiek had op Ramadhins functioneren als districtscommissaris zegt dat hij desondanks nooit zijn goedkeuring zou hebben gegeven voor zijn ontslag. Het is voor velen nog onduidelijk wie de opvolger zal zijn van Ramadhin. Geruchten doen de ronde als zou een actieve VHP-er uit de Sanathan Dharm groep gepolst worden voor de functie. De VHP-top heeft met het ontslag van Ramadhin kwaad bloed gezet bij de VHP-gelederen in Nickerie. Het plaatsen van iemand uit de Sanathangroep op deze post zou als een verzoenend gebaar van de VHP-leiding naar de achterban in Nickerie gezien moeten worden. Het grootste deel van de VHP 'ers van dit district behoort namelijk tot deze religieuze groep.


Ramadhin deed goede job in Nickerie, zegt Sardjoe

DBS 07-09-2004

Paramaribo - ‘Hij heeft een erg goede job gedaan in Nickerie. Hij is teleurgesteld over het feit dat zijn dienstverband als dc van het district niet is verlengd. Aldus twee uitspraken van VHP- voorzitter Ram Sardjoe naar aanleiding van uitspraken van Hardeo Ramadhin die moet afhaken als dc van Nickerie. Het feit dat hij plotsklaps het veld moet ruimen ervaart Ramadhin als een dolksteek van Sardjoe. Immers zou Sardjoe hem maanden terug hebben aangegeven dat hij zou aanblijven als dc in elk geval tot aan de komende verkiezingen. In dat verband zou Sardjoe hem ook hebben aangegeven zich politiek koest te houden, omdat hij de verkiezingen in het district als dc zou moeten leiden. Sardjoe ontkent niet dat hij Ramadhin heeft aangegeven dat zijn krachten in verband met de verkiezingen nodig zouden zijn.

‘Maar kennelijk heeft Ramadhin daaruit begrepen dat dit zou gebeuren als dc.’ Ramadhin werd nadat hij de VHP had verlaten en de Jantapartij had opgericht, door wijlen voorzitter Jagernath Lachmon terug naar huis gehaald en de post van dc aangeboden. Overigens geven zowel hij als Sardjoe aan dat zij na de dood van Lachmon verder nooit problemen hebben gehad. Dit veranderde voor Ramadhin toen hij de vorige week werd opgebeld door het ministerie van Regionale Ontwikkeling in verband met de afwikkeling van de procedure van zijn pensioen. Verbaasd zei Ramadhin dat hij even met Sardjoe wilde afstemmen, wat hij ook gedaan zou hebben. Tijdens dat gesprek bleek dat Sardjoe kennelijk van mening was veranderd. Immers gaf hij aan dat de dc maar in moet gaan op andere mogelijkheden die hij zou hebben en dat het proces van vervanging maar moet voortgaan. Dat deed voor Ramadhin de deur dicht. ‘Het is dus niet de NPS, SPA of Pertjajah Luhur die moeilijk zouden hebben gedaan. Maar de partij die mij daar zette.’ Ramadhin maakt er verder geen punt van. Immers wie zestig is moet het veld ruimen voor anderen. Hij heeft gelijk stappen ondernomen en RO op de hoogte gesteld dat hij zo snel als mogelijk wil afhaken, omdat immers hij door het woord van Sardjoe reeds langer had aangezeten dan nodig was.

Een deel van zijn verlof is hierdoor verloren gegaan. Ramadhin pakte gelijk de rest van het verlof op en is intussen reeds in Paramaribo. Hij wil absoluut niet als bedelaar overkomen. Wat hem wel stoort is dat de VHP-voorzitter kennelijk niet iemand is die zijn woord houdt. Op een vraag aan Sardjoe of tijdens het gesprek dat hij had met Ramadhin hem niet gebleken was dat er kennelijk een misverstand moet zijn en Ramadhin ervan uitging dat hij dc bleef, zegt Sardjoe dat hij niet precies zou kunnen aangeven of duidelijk was dat er een misverstand was. ‘Ik had ook niet gedacht dat dit zo’n deuk zou veroorzaken,’ zegt Sardjoe. Hij hoopt wel dat Ramadhin in korte tijd over zijn ergste teleurstelling heen zal zijn. Hij begrijpt dat nu de teleurstelling er is, hij – Sardjoe – wat ‘kos’ kosi’ over zich heen krijgt. ‘Maar de VHP is een moederpartij en een moederfiguur verguist haar kinderen niet,’ aldus de VHP-voorzitter.


Verbazing over vertrek districtscommissaris Ramadhin
 

Nickerie  - De Nickeriaanse gemeenschap heeft verbaasd gereageerd op de mededeling van de districtscommissaris maakte districtscommissaris Hardeo Ramadhin, dat hij, in aansluiting op verlof, per 1 oktober met pensioen gaat.

Zorg en Hoop Radio, 4-9-2004

Hij heeft al afscheid genomen van het personeel op het districtscommissariaat. Het is niet gebruikelijk om binnen een jaar voordat er algemene verkiezingen gehouden worden, een districtscommissaris te vervangen. Deze functionaris is namelijk ook voorzitter van het hoofdstembureau van zijn kiesdistrict. Ramadhin, die lid is van de VHP, heeft laten doorschemeren dat partijvoorzitter Ram Sardjoe er niet aan meegewerkt heeft dat hij langer aanblijft en heeft nadere mededelingen over zijn opstappen in het vooruitzicht gesteld.


DC Ramadhin vertrekt per 1 oktober

Nickerie.Net, 3-9-2004 

Nickerie - Na bijna drie jaar district Nickerie gediend te hebben,  beëindigt Hardeo Ramadhin op 30 september aanstaande zijn loopbaan als districtscommissaris door het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Omdat hij nog verlofdagen tegoed heeft, heeft hij aan minister  Romeo van Russel (Regionale Ontwikkeling) verzocht om al per 6 september zijn opvolger te benoemen. De heer Ramadhin werd op 18 juli 2001 officieel geďnstalleerd als dc van Nickerie.

 

In de afgelopen drie jaren heeft de vroegere aardrijkskundeleraar enorm veel kunnen opsteken over de gang van zaken op ambtelijk en bestuurlijk gebied.  'Ondanks je kennis op dit gebied is de praktijk toch behoorlijk anders' aldus de vetrekkende commissaris tegenover Dagblad Suriname. De dc blikt de afgelopen drie jaren met een positief gevoel terug door de ontwikkelingen aan te halen op het gebied infrastructuur, mijnbouw, landbouw, bosbouw,  toerisme en nutsvoorzieningen. 

 

In de afgelopen drie jaren heeft hij ook getracht zijn rol vooral als burgervader waar te maken. Op de meest ongelegen momenten kon hij toch tijd vrij maken voor de gewone man op de straat. Hij zal hiermee in elk geval een voorbeeld achterna laten hoe men als hoogste gezagdrager van een district ondanks de drukke bureaucratische verplichtingen toch toegankelijk moet kunnen zijn voor de gewone burger.

 

Door het schrijven van het boek 'Het district Nickerie in ontwikkelingsperspectief' laat de dc als trotse Nickeriaan een prachtig naslagwerk achter voor de Nickerianen en de rest van Suriname.

 

Alhoewel hij zich nog jong en vitaal voelt, heeft ook hij te houden aan de pensioenwet. Dat respecteert hij en dit biedt hem tevens de mogelijkheid om zijn energie op een andere manier te wenden aan Suriname over het algemeen en district Nickerie in het bijzonder.

 

Bron:
Diverse media Bijgewerkt op: 06-10-2004

  Terug

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics