Nickerie, vrijdag 01 oktober 2004  


LVV geeft SRO geen toestemming padie te exporteren

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Een verzoek van de Suriname Rice Operations (SRO) om padie naar Jamaica te exporteren, is afgewezen door het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Dit is kennelijk gedaan om de rijstverwerkingsindustrie te beschermen. SRO die de taken van het failliete SML heeft overgenomen, deed het exportverzoek eerder aan het Ministerie van Handel en Industrie, die deze medio vorige maand doorstuurde naar LVV. LVV gaf echter een negatief antwoord.

Naar verluidt had de Vereniging van Rijst Exporteurs (VRE) er grote moeite mee dat de padie werd geëxporteerd. Uit die kringen werd bezwaar aangetekend bij het landbouwministerie. Geopperd werd dat door de export van padie de werkgelegenheid in de sector in gedrang komt en het land bijproducten zoals slijpmeel en breukrijst zal ontberen. Export van padie zou slechts het opkopend land voordelen opleveren. Minister Geetapersad Gangaram Panday van LVV wenste geen commentaar te geven en verwees naar SRO-directeur Arthur Zalmijn.

Zalmijn bevestigt desgevraagd dat het verzoek werd afgewezen. Het rijstbedrijf wenste tussen de 3.000 en 4.000 ton padie naar Jamaica te exporteren. Momenteel koopt SRO zelf padie op van rijstboeren. Zoals SRO te werk wilde gaan, is in de landbouw volgens Zalmijn geen nieuwigheid. "Je verkoopt het beste van wat je hebt aan het buitenland om daar een hogere prijs te vangen en importeert hetzelfde product van goede kwaliteit van elders", zei hij. Als voorbeeld haalt hij Nederland aan, waar volgens hem de beste tomaten worden geëxporteerd en andere daarvoor in de plaats worden binnengehaald. Met het saldo dat uit deze handel ontstaat worden opnieuw investeringen gepleegd in de sector. Datzelfde principe wilde SRO ook in dit geval toepassen, maar nu nog zonder succes.

De export zou volgens de directeur geen permanente zaak zijn. Dit zou slechts gedaan worden door een deel van de padievoorraad te verkopen om de cash flow in de sector op bepaalde momenten positief te beïnvloeden. "Het ander deel verwerk je dan zelf, waardoor je een mixed pakket hebt", zei hij. In een dergelijke situatie kan ook een hogere prijs aan de padieboeren betaald worden, meent de SRO-directeur. De SRO verwacht uit het areaal dat momenteel is beplant een opbrengst van 11.000 ton padie te halen.

Mogelijk joint-venture met Brazilië

Inmiddels zijn vanuit Brazilië signalen ontvangen van rijstimporteurs uit dat land om samen met Suriname de mogelijkheid te bekijken om rijstverwerkingsunits in Brazilië op te zetten. Rijst uit Suriname zou voor hen goedkoper aan te voeren zijn dan rijst van producenten in bepaalde gebieden in Brazilië zelf. De ideeën moeten volgens Zalmijn nog verder uitgewerkt worden. Op andere plaatsen in de wereld zijn dergelijke samenwerkingsverbanden reeds succesvol bezig, weet hij.

 

Bron:
,01-10-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics