Nickerie, dinsdag 12 oktober 2004  


Voorzitter SML-arbeiders aangehouden wegens sabotage

door Ivan Cairo

PARAMARIBO Brian van Tholl, voorzitter van de Wageningen Werknemersbond (WWB) is door de politie van Nickerie aangehouden en voor verhoor opgebracht. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij sabotage van het pompgemaal dat de irrigatie van het SML-rijstareaal regelt. De aanhouding wordt bevestigd door Gewestelijk Politiecommandant van Nickerie, Elfried Metroos. Tegenover de Ware Tijd verklaart Metroos, dat samen met de WWB-voorzitter nog een andere man is aangehouden. De arrestatie vond gistermiddag omstreeks twee uur plaats. Het gaat om vitale onderdelen die bij de waterpompinstallaties werden verwijderd, zegt de politiecommandant. Inmiddels zijn de onderdelen door de politie achterhaald. De sabotage werd zo’n anderhalf week geleden gepleegd.

Veel details wilde Metroos gistermiddag niet kwijt omdat het verhoor van de arrestanten nog aan de gang was en er een intensief onderzoek wordt ingesteld. Uit het vooronderzoek dat door de politie werd gepleegd kwam Van Tholl als verdachte in beeld. Wat zijn precieze rol is geweest, is vooralsnog onduidelijk. Het verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat zijn betrokkenheid is geweest.

Woensdag maakte vice-president Jules Ajodhia reeds gewag van het onklaar maken van de pompinstallatie te Wageningen. Hij stelde daarbij dat de personen die momenteel het hardst roepen voor de redding van Wageningen hebben bijgedragen aan de ondergang van het rijstbedrijf.

De WWB is het niet eens met de wijze waarop de SML wordt geprivatiseerd. De bond die in de gelederen van vakcentrale C-47 zich gecommitteerd had aan het reddingsplan voor Wageningen trad enkele maanden geleden uit de voornoemde vakcentrale en sloot zich aan bij De Moederbond. Vanaf dat moment werd de wijze waarop de regering voornemens is de privatisering door te voeren, fel bekritiseerd. De SML-werknemers legden vorige week het werk neer, nadat bekend werd dat de rijstindustrieel Imro Manglie de schulden van de SML bij de DSB-bank had overgenomen. Zij willen opheldering van de regering, hoe dat heeft kunnen plaatsvinden en wat de positie van de arbeiders in deze nieuwe ontwikkeling is.

 

Bron:
, 12-10-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics