Nickerie, vrijdag 15 oktober 2004  


Najaarsoogst 2004 op schema

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE Ongeveer 1500 hectaren (15 procent) van de kleinlandbouw ten behoeve van de najaarsoogst 2004 moet nog worden afgeoogst. Tegen eind oktober zal nagenoeg het geheel ingezaaide areaal van de kleinlandbouw, dat ongeveer 12.555 hectaren bedraagt, zijn afgeoogst, terwijl de grootlandbouw nog ongeveer 2500 hectaren padie in het veld heeft staan. De gemiddelde opkoopprijs van 79 kg per baal natte padie varieert tussen de 22 en 23 Surinaamse dollar (SRD).Met de oogst werd tegen medio augustus een aanvang gemaakt. De eerste afgeoogste percelen waren drassig vanwege het natte weer, maar tegen de tweede week van september was het wel droog waardoor de oogst en het transport van padie een vlot verloop hadden. Deze informatie wordt verkregen van Jagnanan Ganpat, waarnemend coördinator van het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), Regio West.

Volgens de waarnemend coördinator is het ministerie nu reeds bezig met de voorbereiding van de inzaai ten behoeve van de voorjaarsoogst 2005 die begin november van start moet gaan. Intussen heeft het Ministerie de meeste (acht) hoofdlozingen van de landaanwinningspolders, die qua onderhoud onder het Ministerie van LVV vallen, dit jaar na ongeveer 20 tot 25 jaar uitgediept. Het betekent dat de afvoer van overtollig water bij de komende inzaai geen probleem zal gaan vormen zegt Ganpat. Volgens hem ligt het ook in de bedoeling dat deze lozingen in de komende periode continu chemisch onderhouden zullen moeten worden. De coördinator is van mening dat het ministerie de financiële middelen hiervoor geregeld moet vrijmaken voor de aankoop van de nodige herbiciden en bespuitingskosten.

Wat de droge grondbewerking betreft zegt Ganpat dat die nagenoeg op alle afgeoogste percelen wordt uitgevoerd door de boeren. "Indien het tegen begin november 2004 niet voldoende regent, dan zullen zoals gebruikelijk de pompen van Wakay in werking gesteld moeten worden", zegt Ganpat. Om de inzaai binnen de periode van november tot december te houden, dienen nu al voorbereidingen te worden getroffen om de pompen van Wakay gereed te houden. In de huidige situatie, kan de Nani zwamp slechts een week lang water leveren aan de boeren. Volgens Ganpat moet het Corantijnkanaal ook worden opgeschoond. De waarnemend coördinator is van mening dat het ministerie in de komende periode het opschonen van de hoofd-irrigatieleidingen ter hand moet nemen, zodat het water gemakkelijk de rijstpolders kan bereiken.

 

Bron:
, 15-10-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics