Nickerie, vrijdag 05 november 2004  


 

Jeugdparlement Suriname een feit

door Lorenzo Irion

PARAMARIBO — Het Jeugdparlement van Suriname is een feit met de installatie gisteren van de 29 parlementariërs van het eerste jongeren instituut waarvan de leden gekozen zijn op basis van vrije en geheime verkiezingen. Alle sprekers haalden in hun toespraak aan dat het moment van de installatie een bijzondere is nationaal, maar ook regionaal en internationaal, omdat Suriname met het jeugdbeleid en het parlement vele grote landen voor is geweest.

dWT foto/Werner Simons:Het Jeugdparlement van Suriname is een feit na de installatie gisteren in de Congreshal. Het geheel had een ordelijk verloop, wat aangeeft dat de organisatie alles tot in de puntjes had voorbereid en niets aan het toeval had overgelaten.-.President Ronald Venetiaan gaf aan de leden het advies mee om de realiteit van het leven, ook het politieke leven in Suriname en de wereld, niet uit het oog te verliezen maar de onafhankelijkheid te bewaren en steeds vanuit de liefde voor land en volk te handelen. Het staatshoofd verzekerde de jeugdige volksvertegenwoordigers de steun vanuit de regering bij het uitvoeren van de opdracht die ze op zich genomen hebben. Het Jeugdparlement valt rechtstreeks onder de president van de republiek Suriname.

Minister Walter Sandriman zegt blij te zijn met de installatie. Hij weet nog wat er allemaal aan voorafgegaan is, waaronder de verkiezingen die op 12 augustus dit jaar zijn gehouden. Ook de kwestie van de bepaling van de leeftijdsgrens voor actieve kiesgerechtigden speelde in de voorbereiding van het Jeugdparlement een rol. Dit haalde president Venetiaan ook aan in zijn speech. Er is volgens hem gelukkig gekozen voor de limiet 15 tot en met 27 jaar, waardoor jongeren niet te lang in het instituut blijven hangen.

Directeur Richenel Trustfull van Jeugdzaken, ‘Vader van de Surinaamse jeugd’ haalde aan tevreden te zijn vandaag op dit punt te zijn gekomen waarbij er daadwerkelijk invulling wordt gegeven aan het zo belangrijk voor jongeren instituut. "Jongeren participatie moet niet slechts een algemene preek zijn, maar moet invulling krijgen" sprak hij de jongeren gisteravond toe in de Congreshal waar de installatie plaatsvond.

‘Geen partijpolitiek

Yldiz Beighle, die als gewezen voorzitter van de Nationale Jeugdraad sprak, bedankte alle voormalige leden, maar ook haar voorganger Sergio Belfor en het bedrijfsleven die hebben bijdragen tot het succes van dat orgaan, dat nu de voorloper van het Jeugdparlement genoemd kan worden. Ze gaf aan dat politiek zich zeker met de activiteiten van het jongeren instituut zal bemoeien, maar droeg de leden op ervoor te waken dat partijpolitiek zijn ingang vindt. Continuïteit van dit jongeren vertegenwoordigend lichaam is belangrijk. Daarom vindt Beighle, die ook districtsraadslid voor Wanica is, dat de voorbereidingen voor de verkiezingen van een nieuw Jeugdparlement voor het jaar 2007, vandaag een dag na de installatie van het eerste jeugdparlement reeds aangevangen moeten worden.

Valerie Laljie, deken van de CARICOM youth ambassadors die namens het corps sprak, drukte de leden op het hart de voorbeeld functie die zij nationaal, regionaal en internationaal genieten, op positieve wijze verder voort te zetten. Ook de vertegenwoordiger van het CARICOM-secretariaat, Heather Johnson die ‘de moeder van de CARICOM-jeugd’ genoemd wordt, memoreerde Belfor en Laljie die heel wat werk hebben verzet dat uiteindelijk leidde tot de installatie van het Jeugdparlement.

Ook zij gaf aan dat Suriname uniek is met deze gebeurtenis en als voorbeeld dient in de CARICOM. Ze zei aan de leden dat het niet vlot zal gaan de eerstkomende twee jaren, maar het is een proces waar zij fouten zullen maken, waaruit hun opvolgers zullen leren om het beter te doen. Met de installatie die grote belangstelling vanuit de samenleving trok, zijn de jeugddistrictsraden direct een feit.

 

Bron:
, 04-11-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics