Nickerie, donderdag 11 november 2004  


Wakaypompen opgestart

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Twee van de vier pompen te Wakay zijn gistermiddag rond tien over twee in werking gesteld door het Multipurpose Corantijn Project (MCP).Hierdoor zal het tekort aan water dat in de komende dagen zou ontstaan in Nickerie, opgeheven worden.

Foto: Het pompgemaal te Wakay.-.Na metingen in de zwamp bleek het waterpeil 10 centimeter beneden maaiveld te zijn. Gezien de situatie in de Nanizwamp heeft de afdeling Regio West van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, enkele dagen terug een beroep gedaan op het MCP de pompen op te starten om zodoende geen stagnatie te laten plaatsvinden in de najaarsinzaai, die begin november van start ging. Volgens MCP-directeur Kries Brindaban Panday zal de situatie van de zwamp binnen enkele dagen normaliseren en zullen de boeren in staat zijn hun arealen middels de natuurlijke weg te bevloeien.

Volgens de directeur had het MCP al langer dan een week te kampen met een technisch probleem aan de generator die zorg moet dragen voor stroomaanvoer naar de compressor om vervolgens de motoren te kunnen opstarten. De technische afdeling van het MCP moest met kunst en vliegwerk de generator aan de praat zien te krijgen. Het is het MCP niet gelukt de pompen eerder op te starten, omdat nergens in het land een 50 KVK generator te vinden is, weet Brindaban Panday. Hij deed een beroep op minister Franco Demon van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) om één te lenen, maar NH bleek die niet in voorraad te hebben. Binnenkort zal de MCP-directeur een bestelling plaatsen voor een nieuwe generator. Hij stelt alles in het werk om te voorkomen dat het MCP problemen zal krijgen met de elektriciteitsvoorziening op Wakay.

Inmiddels zijn de meters en andere onderdelen die besteld waren in Nederland, op de haven van Suriname aangekomen. Brindaban verwacht de onderdelen in het komend weekeind; direct na aankomst zal gewerkt worden om een derde pomp op te starten. Het Corantijnkanaal is op bepaalde plekken dicht gegroeid. De MCP-directeur wil even kijken hoe de reactie zal zijn van die begroeiing op het pompwerk. Intussen is een aannemer gevraagd om een dragline te dirigeren naar Pand E waar de begroeiing het zwaarst is. Nadat deze verstopping opgeheven is, denkt de directeur dat het water vrijelijk zal doorstromen naar zijn bestemming.

De gaten aan de westelijke kant van het kanaal zijn gedicht en in de afgelopen dagen heeft het MCP twee zijkanalen afgesloten van het Corantijnkanaal. Hierdoor kan het water nu sneller stromen naar de Nani-verdeelwerken en vervolgens via de bekende kanalen in het district de akkers bereiken. Het MCP heeft ook voor de brandstofvoorziening gezorgd. De Shell leverde 50.000 liter diesel en smeermiddelen voor Wakay. Afhankelijk van de voorraad zal een tweede boot met brandstof naar dit gebied vertrekken.

 

Bron:
, 11-11-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics