Nickerie, woensdag 24 november 2004  


NIMOS bevestigt diesellekkage Nickerierivier

Paramaribo - Het Nationaal Instituut Milieu en Ontwikkeling (NIMOS) heeft bij monde van haar directeur, Silvia Ang, bevestigd dat er vorige week dieselolie is vrijgekomen in de Nickerierivier. Dit in tegenstelling tot wat de leiding van Texaco eerder heeft aangegeven. Volgens hen was er helemaal geen sprake van een lozing, maar dat het slechts ging om een hangende oliegeur. Dit kwam, omdat zij voor het eerst 210.000 olie hadden ingepompt in de brandstoftanks van het schip de ‘GODFATHER’. Tijdens het overpompen van de olie van de tank naar de bunker is er een koppeling losgeraakt en is er inderdaad olie in de rivier vrijgekomen, zegt Ang.

De Maritieme Autoriteit Suriname(MAS) heeft ingegrepen om erger te voorkomen. Door middel van een hoepel wordt de olie opgezogen om die niet verder te laten drijven. Er zijn vooralsnog geen meldingen bij het NIMOS binnen gekomen van milieuschade. Eerder gaf RGD-arts, K. Matai, die zich ter plekke had georiënteerd, aan dat de diesel de flora en fauna wel degelijk kan aantasten. Alhoewel Texaco aangeeft dat er niets bijzonders aan de hand is, klaagt de plaatselijke bevolking van de sterke oliegeur die daar blijft hangen. Volgens onze correspondent in Nickerie is er meer in het spel. De zaak wordt in alle stilte aangepakt, omdat de zoon van de Texaco-eigenaar, politiek gelieerd zou zijn. De zaak wordt volgens onze correspondent wel onderzocht door plaatselijke organisaties.

Bron:
DBS , 24-11-2004

Dieselolie gelekt in Nickerierivier

door Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE — Een tot nu toe onbekende hoeveelheid dieselolie is in de vroege ochtend van donderdag waarschijnlijk tijdens het bunkeren van het vrachtschip de ‘Godfather’ gelekt in de Nickerierivier. Gisteren ondervonden bewoners en arbeiders van de verschillende bedrijven langs de rivier enorm veel last van de hangende oliegeur.

Foto:Dc Hein Ramnewash oriënteerde zich samen met Kries Matai en de vertegenwoordiger van Havenbeheer op de plek waar zich vermoedelijk een olielekkage heeft voorgedaan.-.Nadat districtscommissaris (dc) Hein Ramnewash geïnformeerd was over de situatie, ging hij zich oriënteren op de haven. Van de leiding van de Havenbeheer-afdeling in Nickerie vernam de dc dat er een hoeveelheid diesel tijdens het bunkeren terecht was gekomen in de Nickerierivier.

De aanwezigheid van de dieselolie in de rivier wordt bevestigd door Antonius Winter, hoofd van de subafdeling van Milieu-Inspectie in het district. Na gerapporteerd te zijn door de bemanning van de politieboot, ging Winter zelf op onderzoek uit. Hij geeft aan dat de aanwezigheid van de olievlekken in de rivier, zeker schadelijk kan zijn voor de aanwezige vissen en andere dieren.

Parlementariër tevens arts Kries Matai zegt dat ook op zijn poli te Margarethenburg langs de rivier, de mensen last ondervonden van de oliegeur. "De hele buurt ruikt naar diesel en dat kan schadelijk zijn voor de mens," zegt de arts. Hij oriënteerde zich samen met de dc op de locatie. Matai heeft kunnen constateren dat bij het bunkeren iets mis is gegaan waardoor de brandstof gelekt is. Hij is van mening dat de betrokken instanties deze zaak snel moeten onderzoeken om te weten wat eraan gedaan moet worden, zodat de schade die mogelijk kan ontstaan, beperkt blijft. In reactie zegt Texaco-bulkhouder Faziel Madhar dat er niks bijzonders aan de hand is. Volgens hem is de oliegeur vrijgekomen tijdens het pompen van 210.000 liter dieselolie in de brandstoftank van de boot die aangemeerd lag aan de haven van Nieuw-Nickerie. "Er is geen sprake van olieverspilling door een lekkage," zegt hij.

Ondertussen zijn mensen van het NIMOS en Texaco aangekomen in het district om de zaak verder te onderzoeken. De leiding van Havenbeheer heeft tijdens de oriëntatie van de dc, de pers niet toegelaten om een goed verslag van het gebeuren te maken. De zaak werd vanuit een afstand dichtbij de poort gevolgd. De leiding zou eerst in overleg moeten treden met de mensen in de stad over de toelating van de pers tot de haven, maar toen was het te laat om in bijzijn van de dc op de brug van de haven een verslag te maken.

 

Bron:
, 19-11-2004

Dagblad Suriname

Grote dieselolielozing in Nickerierivier

Nickerie - Het vermoeden bestaat dat er deze dagen een grote hoeveelheid dieselolie is geloosd in de Nickerierivier. Het schip de “GODFATHER”, dat aangemeerd is, moest volgens de Texacoleiding in Nickerie 210.000 liter diesel ingepompt krijgen, wat ook is gebeurd. Gisteren belden buurtbewoners van de G.G.Maynardstraat en omgeving op dat zij vreselijk veel last hadden van een hangende oliegeur. Bij navraag zei de leiding van Texaco Nickerie dat er "niks bijzonders aan de hand is".

Foto: In beeld v.l.n.r.:De arts K. Matai, de heer Testing van Havenbeheer Nickerie en DC Hein Ramnewash tijdens een oriëntatiebezoek. Op de achtergrond het schip de GODFATHER.

Faziel Madhar van Texaco Nickerie verklaarde tegenover DBS dat het slecht gaat om een hangende oliegeur daar zij voor het eerst 210.000 olie hadden ingepompt in de brandstof tanks van zo een rijst schip. Hij zei ook dat er in de laatste fase wel een "kleine lekkage heeft plaatsgevonden van tien tot vijftien liter diesel" dat verloren is gegaan op de brug steiger waar het schip is aangemeerd. Nadat verschillende bewoners later op de dag melding hadden gemaakt van deze sterke geur, begaf dc Hein Ramnewash zich te samen met de RGD-arts K. Matai naar de algemene steiger voor persoonlijke oriëntatie. De heer Testing die de dagelijkse leiding heeft van havenbeheer Nickerie voegde zich bij dit gezelschap. Echter weigerde hij DBS telefonisch te woord te staan. Vanuit andere kanalen heeft DBS wel vernomen dat er aanzienlijk veel dieselolie in de Nickerierivier is terechtgekomen.

De dieselgeur is tot ver te ruiken. DBS dat zich ook oriënteerde op de locatie bemerkte dat de geur bijzonder sterk was en dat het onmogelijk was dat slecht de geur zolang rond hing. Enkele sjouwers op de algemene steiger van Nickerie zeiden aan DBS dat er nog meer in het spel zit. Bij het ter perse gaan van dit bericht waren er nog geen meldingen binnen van enige milieu schade aan flora en fauna. Enkele vissers in de Nickerierivier bevestigden wel dat er hier en daar olievlekken waren waargenomen. De leiding van Texaco Nickerie zei ook dat een team vanuit Paramaribo naar Nickerie koerste om zich persoonlijk te oriënteren. Volgens de leiding van Texaco Nickerie is er niks aan de hand dan slecht een hangende geur van dieselolie. Matai zei in een interview dat diesel in de Nickerie wel de flora en fauna kan aantasten. Echter is nog niet bekend hoeveel olie in de Nickerierivier werkelijk terecht is gekomen. DBS interviewde ook een heer die zich tezamen met anderen bevond op een bekende recreatie locatie langs de Nickerierivier, niet ver van de algemene steiger. Hij bevestigde de geur en kon zich niet voorstellen dat een oliegeur zo lang in de directe omgeving kan hangen ondanks de waaiende wind. Op gegeven moment moesten zij vanwege de geur de locatie verlaten. Markstandhouders hebben ook geklaagd over de geur en er is bij de markt een duidelijke olievlek waarneembaar.

Bron: Danny Jibodh
Dagblad Suriname , 19-11-2004

 Meer Nieuws

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics