Nickerie, vrijdag 26 november 2004  


Parlementariër Jairam: ‘Boeren worden gedupeerd door slecht beleid’

Nickerie - Parlementariër Soedeschand Jairam is bezorgd over de dreiging van de afsluiting van de watertoevoer voor de kleinlandbouw en zware verhoging van de kostprijs van padie vanwege wanbeleid. Terwijl de pompen van Wakay reeds geruime tijd in werking zijn, kunnen de meeste rijstboeren via gravitatiekracht toch irrigatiewater krijgen, waardoor zij SRD 25 voor een uur extra moeten betalen voor het pompen van water.

Foto: Soedeschand Jairam

Als de situatie aanhoudt, zullen de boeren minimaal 6 uren per hectare over het hele seizoen pompen, waardoor de kosten op basis van een opbrengst van 4 ton per ha met minimaal SRD 3 per baal omhoog zal gaan. Deze situatie is niet alleen een gevolg van de verstoppingen van het MCP-kanaal maar ook vanwege gedeeltelijke afsluiting van het distributiekunstwerk voor de westelijke polders door Openbare Werken. Door deze afsluiting wordt er momenteel onnodig door Openbare Werken een van de pompen uit India geplaatst wat zeker in het nadeel voor de bevloeiing van de westelijke polders zal zijn, omdat met de plaatsing van deze pompen juist de oorspronkelijke doorstroming van het water met 80% wordt teruggebracht.

Hierdoor zullen de pompen dan juist eenmaal 24 uur moeten draaien om de westelijke polders toch te kunnen voorzien van een beetje water, terwijl de grootlandbouwbedrijven zoals Manglie en Baitalie meer irrigatiewater ter beschikking zullen hebben. ‘Het is weer duidelijk dat de regering geen raad wist met de credit-line uit India en daarmee nu juist de productie demotiveert. We zien ook dat er al maanden drie graafmachines uit die credit-line in Nickerie staan waarmee men zich vermoedelijk ook geen raad weet. Een van die machines is al defect en een werknemer van LVV is belast met het beheer namens N.V. Surzwam waaronder die machines vallen. Deze ambtenaar is behalve aannemer gelijkertijd namens het Ministerie van LVV werkgever en controleur.

Terwijl de regering een beleid van een terugtredende rol van de overheid verkondigt, vooral wanneer er ondersteuning gevraagd wordt door de boeren, merken we dat diezelfde overheid nu N.V.’s in het leven roept om als aannemers machines te exploiteren om de particuliere aannemers te bestrijden. Hierdoor gaan de zwakke particuliere aannemers kapot en achteraf zullen er enkele grote boys overblijven die de prijzen weer kunnen opdrijven wegens verminderde concurrentie, want die overheid weet bij voorbaat al dat die overheids nv’s niet lang functioneren om de bekende redenen als inefficiëntie.

Zo merken we dat de regering vanwege slecht bestuur haar eigen beleid tegenwerkt ten koste van de productie, waardoor de arme boeren verder gedupeerd worden. Ten behoeve van de voorjaarsoogst 2005 zal de kostprijs ook veel hoger liggen door de stijging van de ureumprijzen met vermoedelijk SRD 2 per baal natte padie van 79 kilogram. Ondanks de liberalisatie van de handel kan de regering middels goed beleid deze verhoging reduceren,’ aldus Jairam.

Bron:
DBS , 26-11-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics