Nickerie, vrijdag 03 december 2004  


Simons wil diepgaander onderzoek Maratakkadrugszaak

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — "Wat doet de regering om erachter te komen of het geld dat betaald is voor die vrijheid zijn weg niet heeft gevonden naar aan deze mensen gelieerde politieke partijen...". Een vraag die NDP-fractieleider Jenny Geerlings-Simons woensdag tijdens de begrotingsbehandeling opwierp. Dit naar aanleiding van het vroegtijdig vrijkomen van een aantal verdachten in de spraakmakende Maratakka-drugszaak. Evenals NF-fractielid Wim Bakker enkele weken geleden, maakt zij zich ernstig zorgen over eventuele infiltratie van drugskapitaal in de komende verkiezingen. Dit vooral tegen de achtergrond van wat zich reeds in andere landen waar politieke partijen zijn bezweken voor kapitaal dat verkregen werd uit illegale activiteiten, heeft afgespeeld.

In dat kader deed Simons een dringende oproep aan de regering een diepgaander onderzoek in te stellen naar de Maratakka-drugszaak. Na administratieve fouten van het Openbaar Ministerie kwam een aantal verdachten vroegtijdig vrij. Ze wees erop, dat personen op "heterdaad", zijn betrapt bij grootschalige illegale drugsactiviteiten, gepakt door de politie en uit "pure stommiteit van justitiële ambtenaren die de fout hebben begaan om niet één, niet twee, maar die hele gang en die hele bende vrij te laten". Deze aangelegenheid rechtvaardigt de vrees bij parlementariërs, meent Simons, dat er betaald is om "deze stunt uit te halen".

Waakzaamheid is volgens de politica geboden om te voorkomen dat Suriname vervalt in zaken die reeds in andere landen zijn gebeurd. Zonder aanzien des persoons zal volgens haar opgetreden moeten worden door de autoriteiten. "Iedereen moet opletten in zijn eigen partij", zegt ze, maar op de regering rust een speciale taak extra alert te zijn.

Simons uitte ook haar zorg over de extra inspanningen die de overheid pleegt om op tal van gebieden zaken te realiseren die de afgelopen vier jaar wegens geldgebrek kennelijk niet gerealiseerd konden worden. Zij heeft de indruk dat deze zaken te maken hebben met de aankomende verkiezingen. "Elke regering doet in een verkiezingsjaar meer dan gebruikelijk", stelde ze, "hetgeen geen probleem hoeft te zijn, zolang niet alles wat de regering doet in dat teken staat." De NDP-parlementariër zegt de indruk te hebben dat geldgebrek de afgelopen jaren een probleem was, maar dat zaken nu wel vlot schijnen te lopen. "Is het ethisch in orde", vroeg ze, "om reserves achter de hand te houden om in het verkiezingsjaar problemen van de gemeenschap op te lossen?" Ze waarschuwde dat de regering haar activiteiten niet slechts moet richten op de stembusgang, omdat deze een al lang achterhaalde techniek en tactiek is. Volgens haar zou de regering ook verkiezingswinst kunnen behalen als ze vier jaar lang de bevolking had laten zien dat "beetje bij beetje haar zaken worden aangepakt".

 

Bron:
,02-12-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics