Nickerie, dinsdag 07 december 2004  


Subsidie nog enige uitweg voor rijstboeren


Nickerie  – Subsidie is nog de enige uitweg voor de zieltogende rijstsector. Dit zegt parlementariër Soedeschand Jairam van de oppositionele PVF. Naast tegenvallende oogsten, hebben boeren ook te kampen met toenemende bankschulden. Het boerenbestand zou de laatste jaren zijn afgenomen van ongeveer 3500 naar iets meer dan 1200.


De subsidie zou moeten dienen als financieel vangnet. “Het moet een moment zijn om te kunnen overleven” , zegt Jairam. Ondertussen moeten maatregelen getroffen worden om de efficiëntie op te voeren. Een betere waterhuishouding zou de kostprijs al aanmerkelijk omlaag kunnen brengen. Daar zijn beleidskeuzes voor nodig. Het gaat om strategieën die meer behelzen dan slechts economisch belang.
In feite gaat het om behoud van een strategisch product dat ook nog hoofdvoedsel is. “Als de internationale markt de rijstsector kan subsidiëren, zou Suriname ook zijn eigen boeren mogen beschermen”, aldus Jairam. Doorgaan op de oude voet zal onherroepelijk het einde betekenen. Nu reeds worden bedrijven in rap tempo verkocht. Uiteindelijk zal nog slechts een handjevol grote bedrijven overblijven.

 

Bron:
Waterkant , 07-12-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics