Nickerie, maandag 27 december 2004  


MCP start motoren weer op

door Richenel Small

Nickerie - De leiding van MCP (Multi-purpose Corantijnkanaal Project) heeft besloten om de motoren te Wakay op donderdag 23 december weer op te starten. Hoewel aan de beheerder van Wakay, Walther Abel,  eerder toestemming was verleend om de kerstdagen thuis bij zijn familie door te brengen, heeft men hem zover gekregen dat hij in het belang van de rijstsector de motoren weer aan de praat zal brengen.

Het MCP-beheer kampt op dit moment met het probleem dat er slechts een persoon is die de pompen kan bedienen. Hoewel MCP-beheer reeds bezig is geweest met het zoeken naar een geschikte kandidaat, is het nog niet zover gekomen dat er iemand in dienst is genomen.

In het verleden zijn er enkele geïnteresseerden geweest, die echter niet bereid zijn voor een langere periode te Wakay te verblijven. Uit betrouwbare bron verneemt TIMES dat er nu wel iemand gevonden is, die voldoet aan de kwalificaties en ook bereid is naar Wakay te gaan.

Door de leiding van MCP is reeds aangegeven dat in ieder geval reeds 100.000 liter brandstof is besteld bij Shell en dat deze brandstof in de loop van de dag geleverd zal worden. Ook zal door de oliemaatschappij 33 pails (=emmers) benodigde smeerolie geleverd worden. De bedoeling is dat gelijk drie motoren opgestart worden, zodat het waterpeil snel kan stijgen. Door MCP wordt erop gerekend dat de irrigatieleidingen schoon zijn, zodat het water de boeren daadwerkelijk kan bereiken. Van de zijde van de overheid blijkt het nodige huiswerk reeds gemaakt te zijn. De leidingen die door LVV moet worden onderhouden zijn reeds schoongemaakt en ook het ministerie van Openbare Werken is ook bezig haar deel in orde te krijgen. Gebleken is dat niet alle boeren hun kanalen hebben schoongemaakt, waardoor het niet zeker is dat zij over voldoende water zullen beschikken. Er wordt vol lof gesproken over de Van Drimmelenpolder, waar de kanalen in zeer goede  staat verkeert. De reguliere inzaai is nog gaande en een groot aantal boeren maken zich op om alsnog in te zaaien. Het is wel zo dat er niet onbelemmerd kan worden doorgegaan met de inzaai. Zo zullen de boeren die pas in februari 2005 inzaaien in problemen geraken, omdat de oogstperiode mogelijk in een regenperiode zal plaatsvinden. Dit laatste is erg riskant, aangezien de oogst niet binnengehaald zal kunnen worden.

Bron:
Times of Suriname , 22-12-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics