Nickerie, vrijdag 31 december 2004  


Hoofdinspecteur politie betrokken bij goudsmokkel

door Arny Belfor

PARAMARIBO — Een hoofdinspecteur van politie heeft bekend persoonlijk betrokken te zijn geweest bij de smokkel van goud van Guyana naar Suriname. De functionaris, die de functie bekleedt van onderhoofd van de gewestendienst, werd enkele dagen geleden aangehouden naar aanleiding van het onderscheppen van 11,6 kilogram goud in Nickerie in de nacht van 24 op 25 december. Daarbij werd een groep Guyanezen aangehouden wiens verklaringen uiteindelijk leidden naar de politiefunctionaris. De aanhoudingen waren het resultaat van een speciaal opgezette actie, die volgde na een tip. Tijdens zijn verhoor verklaarde de politie-functionaris dat hij eerder al zes dergelijke ladingen goud persoonlijk naar Paramaribo heeft gebracht. Het edelmetaal behoort toe aan een bekende lokale juwelier, een persoonlijke vriend van de politie-functionaris.

Uit het onderzoek is onder meer gebleken dat de hoofdinspecteur zich ook in de omgeving bevond ten tijde van de aanhouding, maar dat hij zich uit de voeten maakte toen hij zijn collega’s opmerkte. Zelfs enkele waarschuwingsschoten konden hem niet tot stoppen dwingen.

Tijdens het verhoor verklaarden de Guyanese verdachten dat ze elke keer als ze goud Suriname binnensmokkelden, werden begeleid door de politiefunctionaris. De hoofdinspecteur beweert echter geen financiële vergoeding te hebben ontvangen voor zijn diensten, omdat het om een ‘vriendendienst’ ging.

Omdat het in deze om een economisch delict gaat, kan de politiefunctionaris deze kwestie buiten proces afhandelen. Voorwaarde is daarbij wel dat hij formeel bekent. Aangenomen wordt wel dat hij oneervol ontslagen wordt uit de politiedienst.

Enkele weken geleden presenteerde minister Siegfried Gilds van Justitie & Politie cijfers om aan te tonen dat er dit jaar in vergelijking met 2003 minder politiefunctionarissen zijn aangehouden en ontslagen. Tot en november werden er 12 agenten gearresteerd, 17 buiten functie gesteld en 5 ontslagen. Dit is wel een daling in vergelijking met 2003, toen 22 agenten van politie werden aangehouden, 16 buiten functie werden gesteld en 7 werden ontslagen.

 

Bron:
, 31-12-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics