Nickerie, dinsdag 07 december 2004  


Proefschrift over December-moorden online op Nickerie.Net

Nickerie –  In verband met de herdenking van de decembermoorden wordt op 8 december het proefschrift, waarmee mevrouw Filecia L. Patterson eerder dit jaar aan de Anton de Kom Universiteit als ‘Meester in de Rechten’ afstudeerde, op Nickerie.Net online gepubliceerd. Met deze publicatie wordt zowel aan studenten als overige geïnteresseerden gelegenheid geboden om zich in dit onderwerp te verdiepen vanuit een wetenschappelijke invalshoek.

Vandaag zullen vele Surinamers stil staan bij de gruwelijke moorden die op 8 december 1982 hebben plaatsgevonden, waarbij de toen nog vreedzaam ogende Surinaamse samenleving voorgoed een andere markering zou krijgen op internationale politieke podium. Suriname kwam op de lijst te staan samen met andere landen Latijns-Amerikaanse met militaire dictatuur, waarbij opposanten regelmatig zonder enig vorm van proces werden gevangengezet of doodgemarteld.

Terwijl nabestaanden stil staan bij het verlies van dierbaren en in hun gedachten keer op keer de gebeurtenissen als een film vertoond krijgen, bereiden de juridische instanties na het afronden van het gerechtelijke vooronderzoek (GVO) zich voor op het vervolg van de juridische procedures, die uiteindelijke moet leiden tot veroordeling van de daders.

Even leek het erop dat berechting van de daders niet meer mogelijke zou zijn vanwege de verjaring van de gebeurtenissen in juridische zin. Op de valreep kon dit  voorkomen worden door een ingreep van de regering.

Afgelopen februari studeerde Filecia Patterson af op het onderwerp rond de verjaring van de decembermoorden. Haar afstudeerscriptie handelde over de 8 decembermoorden met als titel "Een onderzoek naar een eventuele verjaring van de 8 decembermoorden 1982”.

Slachtoffers moorden 8 december 1982, tijdens het militaire bewind onder leiding van Desi Bouterse

De discussies over de verjaring van de decembermoorden 1982 en het resultaat daarvan als zouden zij verjaren op 8 december 2000, kwam bij haar veel te simplistisch voor. Het komt volgens Patterson voor dat er in dit specifiek geval veel meer rechtsvraagstukken aan de orde zijn. Vandaar dat zij besloten had zich te buigen over de gebeurtenis van 8 december 1982.

Patterson gaf verder aan dat zij met het schrijven van deze scriptie ook haar diepste verlangen heeft kunnen realiseren door rechten te studeren en dat zij dat heeft mogen verwezenlijken in Suriname. In haar scriptie haalt zij aan dat al jaren wordt geroepen om een onderzoek naar gepleegde schendingen van mensenrechten in Suriname. Zo werd gesteld, dat de tijd drong met betrekking tot de 8 decembermoorden 1982, omdat verjaring daarvan voor de deur zou staan . Dit zou betekenen dat krachtens artikel 96 lid 4 van het Wetboek van Strafrecht, achttien jaar zou zijn verstreken zonder dat er een onderzoek naar de strafbaarheid van de dader(s) is gepleegd en het gevolg daarvan zou zijn dat het recht op vervolging zou komen te verjaren. Politieke leiders hebben zich hierover ook zorgen gemaakt.

Zo heeft de voorzitter van de Nationale Partij Suriname, Ronald Venetiaan bij de presentatie van het Nieuw Front verkiezingsprogramma in 2000 aangegeven dat de verjaring van de decembermoorden desnoods bij wet zal worden tegengegaan. Minister Siegfried Gilds van Justitie en Politie heeft te kennen gegeven dat er met alle voortvarendheid gewerkt zal moeten worden om de stuiting van de verjaring van de decembermoorden te bewerkstelligen. Op 15 maart 2000 hebben de nabestaanden van de slachtoffers ondersteund door maatschappelijke organisaties, op grond van artikel 4 van het Wetboek van Strafvordering, een verzoekschrift ingediend bij het Hof van Justitie om te bevelen dat Desiré Delano Bouterse en zijn mededaders terzake van het strafbaar feit zoals omschreven in artikel 349 artikel 72 van het Wetboek van Strafrecht, strafrechtelijk worden vervolgd. Flecia Patterson verkreeg met de verdediging van haar scriptie de titel van Meester in de Rechten. Zij is oud leerlinge geweest van de Spangenbergschool en de Schneidershoward Muloschool te Nickerie.

Zij deelde mede dat zij met haar scriptie heeft getracht een bijdrage te leveren aan de rechtswetenschap. Reeds eerder studeerde haar jongere zus Teresa Patterson ook af in dezelfde studierichting.

Dat de scriptie nu op internet is gepubliceerd, kwam tot stand na contact met haar oud-klasgenoot Akhielesh Mahabier tijdens de Mulo-jaren. Toen de heer Mahabier vorig jaar december in publiciteit kwam als initiatiefnemer van Nickerie.Net, herkende mevrouw Patterson haar vroegere klasgenoot en stuurde hem gelijk een mail met felicitaties. Na 27 jaar was er weer contact ontstaan tussen deze twee oud-leerlingen van de Schneiderhowardschool, ook wel bekend als Mulo 2. Via de email-uitwisseling die daarna volgde vertelde zij aan de heer Mahabier dat zij bezig was de laatste hand te leggen op haar scriptie. Mahabier stelde haar voor om de scriptie vanwege het belang van het onderwerp op internet te publiceren na het afstuderen. Zij vond het een prima idee en stuurde meteen na het afstuderen de scriptie naar haar ex-klasgenoot.

De redactie van Nickerie.Net dankt Mevrouw Mr. Filecia L. Patterson voor deze unieke bijdrage en hoopt dat in de toekomst meerdere districtsgenoten haar voorbeeld zullen volgen.

Bron:
Nickerie.Net , 08-12-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics