Nickerie.Net, donderdag 10 augustus 2006


Nieuw monument Javanen in Saramacca

Carla Tuinfort , 10-08-2006

Groningen (Saramacca) - De tent met notabelen van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie VHJI, het districtskabinet en -bestuur onderleiding van ‘burgermoeder’ Mandrichaldebie Ghisai-Doebee, Ressortraadsleden, Districtraadsleden, hoogwaardigheidsbekleders van de politie, brandweer, het Nationaal Leger, de Regionale Gezondheidsdienst en Inspecteur van Onderwijs was behalve met kunstzinnig gevouwde jonge kokosbladeren als zonnescherm, ook versierd met hangende sinaasappels inplaats van balonnen. De Javaanse immigranten die 116 jaar geleden op 9 augustus 1890 voet aan wal zetten in Suriname, kwamen voor het verrichten van landbouwwerkzaamheden, op de toen bestaande tientallen landbouwplantages. Ook de assembleevoorzitter Paul Salam Somohardjo gaf acte de présence. Aan de vooravond van de herdenking van 116 jaar Javaanse immigratie in het district Saramacca, werd dinsdagmiddag een nieuw monument ter herdenking van de Javaanse immigratie in Suriname onthuld.

GRONINGEN /SARAMACCA - De zon was peper op het Monumentenplein dichtbij zwembad Pireng dinsdagmiddag in Groningen Saramacca.

Het is het tweede monument (de eerste bevind zich op de driesprong van de weg naar Sidodadie) ter ere van de Javanen in het district Saramacca. Het ontwerp van het drie meter hoge monument in de vorm van een puntig toelopende Gunon, dat betekent kleine berg, en staat voor symbool van kracht, ontwikkeling en vooruitgang in het Javanisme en de bijbehorende wayangkultuur die met de Javaanse voorouders is meegekomen, is ontworpen door de populaire kunstenaar Soeki Irodikromo. Irodikromo heeft de Gunon van Saramacca in reliëf versierd met een Javaanse oma en opa in sarong en kabaja, onder een stralende zon, met slendang voor de vrouw en pètjie ( javaans hoofddeksel) voor de man, omringd door de fajalobie, de kwiekwie, de kolibri, de koe, het schaap, de geit, de vruchtbomen, de wolken, de regenboog, de kreken en rivieren van de plantages van hun nieuwe land. Op de typische wijze van de eveneens uit Java meegenomen gotongrojong (gezamenlijke arbeid oftewel samenwerking) werd in drie weken het monument gestalte gegeven. De kunstenaar legt uit dat de Gunon ook betekent de oceaan, de vruchtbaarheid, de wereld, de welvaart en harmonie en nu in Suriname ook de Amazone. Het is een onderdeel van de identiteit van de Srananman.

Het initiatief komt van districtscommissaris, de ‘burgermoeder’ Mandrichal Ghisai-Doebee, die vond dat haar Monumentenplein met monumenten voor de Emancipatie, Boerenkolonisatie, Hindostaanse Immigratie, Onafhankelijkheid en Revolutie miste een monument voor de Javanen. Gisteren op de nationale dag der Inheemsen, is er daarom ook door haar de eerste steen gelegd voor een monument voor deze groep Surinamers, de oudste oftewel eerste bewoners van ons land. Volgens Ghisai-Doebee hebben de voorouders van Surinamers hard gewerkt en gestreden om ons zover te laten komen als waar we nu zijn beland, en met de monumenten om hen te gedenken en herdenken worden Surinamers herinnerd aan de waardering en het respect die zij daarvoor dienen op te brengen.

Behalve saotosoep, gato( gestampte gebakken cassave met suiker) en ondé-ondé gebakkken gestampte cassave gevuld met zoete kokos) was er ook een Eenheidsdans op de tonen van een unieke mix van gamelan en terbangenmuziek. De onthullingsceremonie werd vooraf gegaan door een gebed van de kaum ( javaanse priester) en assembleevoorzitter Paul Salam Somohardjo wees de aanwezigen op de Banju-istaman aan de voet van het monument, en op de Javaanse culturele traditie van Kebangistaman waar die uit voortkomt, die voorschrijft dat er op elke donderdag een offer wordt gebracht aan de Almachtige in de vorm van een jasmijnbloem (melatie) in een glas water. Na de speeches zijn er kransen gelegd. En Somohardjo toonde zich verheugd dat niet alleen Javanen, maar ook alle andere Surinamers zullen kunnen profiteren van de nationale Inheemsendag die samenvalt met Javaanse immigratiedag.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,10-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics