Nickerie.Net, maandag 26 maart 2007


Tapoeripa al 15 jaren verstoken van onderwijs
Geplaatst: 26/03/2007

Nickerie -  Tijdens een bezoek aan het inheemse dorp Tapoeripa aan de Nickerierivier heeft dorpskapitein Petrus Sabajo gezegd dat de kinderen van dit dorp zeker 15 jaren niet meer de school bezoeken. Sabajo vindt dit een trieste zaak daar ook zijn kinderen eronder lijden. Zo’n dertig kinderen van Tapoeripa wachten vergeefs om weer de St.Andreasschool die aan het RKBO toebehoort, te bezoeken. Zowel het schoolgebouw als het leerkrachtenverblijf zijn door de jaren heen behoorlijk in verval geraakt. Kapitein Sabajo die al zeker vijf jaren de leiding heeft over dit dorp, waar er zo’n 62 mensen wonen, zei dat hij zijn kinderen zelf het een en ander onderwijst met de kennis die hij heeft. Sabajo’s dochter Gisela die nu 19 jaar is, zei aan DBS dat zij nog nooit de schoolbanken heeft gezien.

De kapitein heeft ook gezegd dat de gezondheidszorg niet optimaal is en dat zij een keer in de maand medischbezoek krijgen vanuit Donderkamp, dat stroomopwaarts ligt. Ook zei hij af en toe wat medische benodigheden te krijgen uit Nickerie. De dorpskinderen brengen de dag spelend door, terwijl de oudere kinderen keihard meehelpen op de kostgrondjes en in de huishouding. Hun vertier is in de middaguren zitten langs de rivier. Af en toe organiseren zij ook wat dansavonden, zegt Sabajo. Qua ziektegevallen gaf Sabajo aan DBS te kennen dat veel mensen behalve met griep ook te kampen hebben met hoge bloeddruk. In zeer ernstige gevallen worden patienten per korjaal vervoerd naar Donderkamp waar zij per vliegtuig vervoerd worden naar Paramaribo voor verdere behandeling. Op Tapoeripa leeft men meer van de landbouw, jacht en visvangst.

De inheemsen verbouwen op kleine schaal pomptajer, bananen en cassave die zij dan afzetten in Wageningen en Nw Nickerie. Kapitein Sabajo ziet graag dat het probleem van transport verbeterd wordt en dat de overheid een motorboot op reguliere basis laat varen naar de dorpen. Een keer per kwartaal wordt er een kerkdienst gehouden te Tapoeripa. Behalve radiocontact heeft Tapoeripa geen ander vorm van communicatie. Naar radiostations luisteren of televisie kijken bestaat er niet.

Tapoeripa beschikt ook niet eens over electriciteit in vergelijking met Donderskamp die wel over een generator beschikt. Sabajo gaf ook aan dat hij enkele maanden terug DC Shankar had benaderd om een basja voor Tapoeripa aan te wijzen. Helaas heeft hij geen antwoord gehad wat hij ernstig betreurt. De Pater Albrinck Stichting is nu druk bezig om Tapoeripa van een waterleidinginstallatie te voorzien. Gehoopt wordt dat dit over een week een feit zal zijn. Voor de rest is Tapoeripa een pracht van een dorp met veel toeristische potenties. De toerist zal zeker aan zijn trekken komen en kennis maken met de inheemse cultuur en de ongerepte natuur. Vanuit Nickerie zijn enkele touroperators al geruime tijd bezig toerisme naar dit gebied te bevorderen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Dagblad Suriname

,26-03-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics